Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel, Fiala, Babiš i Zeman odsoudili napadení Izraele: „Zákeřný a podlý“ teroristický čin!

  • Autor: ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    7. 10. 2023
    11:15
    7. 10. 2023
    09:43

    Prezident Petr Pavel, exprezident Miloš Zeman i politici vládní koalice i opozičního ANO odsoudili útoky na Izrael, které dnes ráno podnikli palestinští radikálové z hnutí Hamás. Izrael se podle nich může spolehnout na podporu České republiky. Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že ČR vždy stálo a bude stát za Izraelem v jeho úsilí žít v míru a bezpečí. Andrej Babiš (ANO) napsal, že odsuzuje zákeřné a podlé útoky palestinských teroristů. Zrušeno pak bylo společné jednání české a izraelské vlády v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem, které se mělo v pondělí konat v Praze. Netanjahu měl zamířit i na Hrad za Pavlem.

  • 1.Petr Pavel

    „Útok vedený z pásma Gazy je odsouzeníhodný teroristický čin vůči Státu Izrael a civilnímu obyvatelstvu. Raketové útoky a pronikání komand Hamasu do Izraele zablokuje jakékoliv snahy o mírové řešení palestinsko-izraelského konfliktu na dlouhou dobu. Tato agresivní akce nutně vyvolá tvrdou a oprávněnou reakci Izraele, která přinese mnoho obětí. Cesta k urovnání jakéhokoliv problému nevede přes agresivní ozbrojené akce, ale je třeba ji hledat u jednacího stolu s velkou dávkou dobré vůle,“ uvedl v prohlášení prezident Petr Pavel.

    Vůdce ozbrojeného křídla palestinského radikálního hnutí Hamás Muhammad Díf dnes oznámil, že skupina zahájila vojenskou operaci proti Izraeli. Vyzval všechny Palestince, jakož i ozbrojence v sousedním Libanonu, aby se do bojů zapojili.

    Palestinci vypálili nejméně desítky raket, což si zatím vyžádalo jeden život a 15 zraněných. Do Izraele vyslali komanda, která se střetávají s policisty a vojáky. Izraelská armáda oznámila, že je ve válečném stavu a bude se bránit.

  • 2.Petr Fiala a Andrej Babiš

    „Odsuzuji teroristické útoky na Izrael. Myslím na nevinné oběti násilí a přeji izraelským přátelům co nejrychlejší zvládnutí situace a naplnění jejich ambicí žít v míru a bezpečí. Česká republika v tomto úsilí vždy plně stála a bude stát za Izraelem,“ vzkázal premiér Petr Fiala (ODS).

    „Odsuzuji zákeřné a podlé útoky palestinských teroristů. Izrael měl vždy naši podporu a já věřím, že po těchto strašných událostech si velká část západního světa uvědomí, co podporou Palestiny způsobuje. Všem Izraelcům přeji hodně sil. Jsme s vámi,“ vzkázal expremiér a šéf ANO Andrej Babiš.

  • 3.Miloš Zeman

    „Izrael je zemí mého srdce. Myslím na Izrael, který napadli palestinští teroristé, myslím na nevinné oběti, na hrdé obránce své vlasti, vyjadřuji Izraeli plnou podporu a solidaritu,“ uvedl exprezident Miloš Zeman.

  • 4.Vystrčil a Pekarová Adamová

    Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) uvedl, že je v šoku ze zpráv přicházejících z Izraele. „Teroristický útok Hamásu je naprosto nepřijatelný. Pevně doufám, že se podaří zabránit další eskalaci,“ doplnil.

    Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) míní, že útoky hnutí Hamás na izraelské území a civilní obyvatelstvo jsou neomluvitelnou eskalací napětí mezi Palestinci a Izraelci. „Stát Izrael má ve své snaze o obranu proti těmto teroristickým činům mou podporu,“ napsala.

  • 5.Zlu se neustupuje...

    Místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) zdůraznil, že Česká republika jednoznačně stojí za Izraelem v jeho úsilí o mír a bezpečí. „Zlu se neustupuje, proti zlu se bojuje,“ dodal.

    I vládní Piráti na síti X útoky na Izrael odsoudili. „Vyjadřujeme soustrast obětem. Násilí není řešení a teror nikdy nezvítězí,“ uvedli.

  • 6.Rozhořčený Havlíček

    Místopředseda ANO Karel Havlíček míní, že jakákoliv tolerance hnutí Hamáš je nepřijatelná, Česko podle něj stojí za Izraelem. „S velkým rozhořčením sleduji současné dění v Izraeli a útok teroristů ze skupiny Hamás. Jasně se ukazuje, že jakákoliv tolerance tohoto hnutí je nepřijatelná. Stojíme za Netanjahuem i celým Izraelem. Vždy se mohou spolehnout na naši podporu,“ uvedl Havlíček.

    Šéf sněmovního zahraničního výboru Marek Ženíšek (TOP 09) na dnešní útoky palestinských ozbrojenců reagoval slovy, že Hamás jsou teroristé a tak je třeba se k nim chovat.

    „Včera uplynulo 50 let od zahájení Jomkipurské války. Dnes Izraelská armáda v reakci na útoky trvající od ranních hodin z Pásma Gazy uvedla, že je ve válečném stavu. Bojuje se ve městě Sderot, kam pronikla palestinská komanda. Hamás jsou teroristé a tak je třeba se k nim chovat,“ uvedl Ženíšek na sociální síti X.

  • 7.Zrušené jednání s Izraelci v Praze

    Plánované společné jednání české a izraelské vlády v čele s premiérem Benjaminem Netanjahuem se v pondělí v Praze kvůli nynější situaci v Izraeli neuskuteční, sdělil dnes ČTK mluvčí českého kabinetu Václav Smolka.

    „Mezivládní jednání mezi českou a izraelskou vládou, které se mělo odehrát v pondělí 9. října v Praze, se kvůli teroristickým útokům proti Izraeli a následnému vyhlášení válečného stavu v zemi neuskuteční,“ oznámil dnes dopoledne Smolka.

    Česká a izraelská vláda měly spolu v pondělí jednat o aktuálních problémech i spolupráci obou zemí. Poté měl Netanjahua přijmout na Pražském hradě prezident Petr Pavel, v programu měl šéf izraelské vlády i jednání v obou komorách Parlamentu. Palestinské, židovské a další občanské iniciativy svolaly na neděli do Prahy demonstraci proti společnému jednání vlád.

    Video  Život Jásira Arafata: terorista, nebo mírotvorce?  - Videohub
    Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 8. října 2023 08:06 )

Z pohledu Palestinců je to zase úspěšný útok s cílem konečného zahnání okupantů.

Jirik-ta ( 8. října 2023 02:38 )

naši joudove jen utloukaji čas
Česko nevzkvétá a zaspalo „Sebevražda Česka!“ Válka poslanců o balíček Fialovy vlády nabírá na obrátkách. Kdy se rozhodne?

agitka, budou potřebovat další prachy soudruzi a bude to málo - nakonec celou peněženku a bude zase málo. Jedině demise. Ty pěsti a na sílu je jen prázdné gesto týhle komunistický rudý party

sorgedoktor ( 7. října 2023 19:44 )

..Scio me multa nescire nepresny preklad z la..tiny

jajas ( 7. října 2023 19:06 )

Že by se na obzoru rýsovali další uprchlíci?

Jirik-ta ( 7. října 2023 16:51 )

Důchodová reforma = „Zákeřný a podlý“

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa