Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kuleba k českým diplomatům: Utnutí dodávek zbraní konec války nepřinese. A co nový velvyslanec?

Aktualizováno -
28. srpna 2023
15:56
Autor: ČTK, Mii - 
28. srpna 2023
10:43

Nejvyšší bezpečnostní hrozbou pro Česko je nepřekvapivě ruská imperiální politika, ostražitost je třeba i před kroky Číny, která konflikt na Ukrajině sleduje i s ohledem na své vlastní mocenské ambice. Na zahájení porady českých velvyslanců v zahraničí to dnes v Černínském paláci řekl premiér Petr Fiala (ODS). Na akci vystoupil i ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba, jenž uvedl, že pokud by státy neposkytovaly Ukrajině zbraně, válku by to neukončilo a životy by to nezachránilo. Poté jednal s českým šéfem diplomacie Janem Lipavským (Piráti).

Kuleba na poradě českých velvyslanců řekl, že pomoc Ukrajině je podle něj třeba posílit. Ukrajinské vítězství zničí Putinův plán na zruinování evropského hospodářství, míní. Podle něj také neexistuje žádná alternativa k členství Ukrajiny v NATO, Evropa nebude bezpečná, dokud země nebude součástí aliance.

Video  Ukrajinský ministr Kuleba v Praze: Pomoci Čechů si ceníme  - ČTK
Video se připravuje ...

Podle Kuleby je nyní důležitá odolnost, tedy schopnost udělat ze slabých stránek silné a z traumat krok vpřed. Připomněl českou zkušenost s ruskou invazí, řekl, že vůle Čechů nebyla nikdy zničena. Právě kvůli historické zkušenosti pak podle něj Češi rychle zareagovali, když Rusko napadlo Ukrajinu. Nyní je podle něj třeba zachovat optimismus, soustředit se na výsledky a nikdy se nevzdat.

Na brífinku pak uvedl, že by Česko mohlo spojit síly s Ukrajinou, aby společně roztříštily ruský vliv v Africe. Česku za pomoc poděkoval. Na dotaz, zda už má jméno nového ukrajinského velvyslance v Česku, odpověděl, že ještě nemá, zatím se nenašel vhodný kandidát. Nicméně Ukrajina je v poslední fázi výběrového řízení.

Kuleba dnes také do Prahy přivezl souhlas ukrajinské vlády týkající se jmenování nového českého velvyslance v Kyjevě. Podle dřívějších informací Deníku N jím bude dosavadní ambasador v Dánsku Radek Pech. Vystřídá Radka Matulu, který je v Kyjevě už šestým rokem.

„Já jsem ministra ujistil, že naše všestranná podpora Ukrajiny neustane, dokud Ukraina nezvítězí,“ řekl po jednání Lipavský. „Není možné dělat jakékoliv ústupky při porušení mezinárodního práva,“ dodal.

Fiala varoval před únavou

Česko podle předsedy vlády musí pokračovat v civilní i vojenské pomoci Ukrajině a podpoře integrace do Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), zároveň se připravovat na poválečnou obnovu napadené země. Fiala hovořil také o energetické bezpečnosti, jednou z klíčových podmínek energetické nezávislosti je podle něj úplný přechod na americké a francouzské palivo do jaderných elektráren. Podle premiéra vše směřuje k tomu, že se Česko v řádu měsíců bez Ruska v energetice stoprocentně obejde.

„Šance na rychlé vyřešení konfliktu se ukázaly jako malé a stále se ztenčující. Důsledky ruské agrese jsou mnohonásobné a do jisté míry se podepisují i na určité nervozitě, kterou pociťujeme v naší zemi,“ řekl Fiala. Ruské pokusy o opětovné vytvoření sfér vlivu je třeba zastavit, jinak to povzbudí nejen režim ruského prezidenta Vladimira Putina, ale i další agresory, míní. Česko podle něj musí více než kdy dříve prosazovat své obranné zájmy, posilovat spojenecké vztahy a přispívat ke zmírňování krizí ve světě.

Vývoj války v posledních měsících podle Fialy ukazuje, že situace je komplikovaná. „Dokonce podle řady analytiků hrozí pat a realita zamrzlého konfliktu. Nemyslím si, že toto je scénář, který jedině musíme sledovat, ale i tento scénář musíme mít v hlavě a přemýšlet nad ním při svých strategiích,“ poznamenal.

Premiér má také za důležité zabránit jakési „únavě z dlouhotrvající situace“ ohledně Ukrajiny. Je podle něj potřeba na všech úrovních vysvětlovat, že česká solidarita zachraňuje životy, že je nejen správná, ale i nezbytná z bezpečnostního hlediska.

Energetickou politiku bylo nutné zcela změnit, nejdůležitější bylo skoncovat se závislostí na Rusku, řekl premiér. Česko je podle něj téměř stoprocentně nezávislé na ruském plynu, čeká jej odtržení od ruské ropy, k čemuž je nutné dokončit rozšíření ropovodu TAL. To by podle Fialy mělo být hotové do konce příštího roku. Jednou z klíčových věcí je též úplný přechod na americké a francouzské palivo do jaderných elektráren, doplnil ministerský předseda.

Fiala hovořil také o důležitosti vztahů se spojenci, transatlantické vztahy jsou podle něj nejlepší v historii. Postavení Česka v Evropě pak pomohlo loňské předsednictví v Radě EU, míní. Co se týče kooperace ve Visegrádské skupině, je nutné se podle Fialy soustředit na praktickou spolupráci v době, kdy je politická spolupráce složitější. Za nutný považuje širší středoevropský dialog, například strategickou spolupráci s Německem či posílení vztahů s Rakouskem.

Předseda vlády také uvedl, že se nyní daří mnohem lépe koordinovat zahraniční politiku státu než v minulosti. Projevila se podle něj také změna prezidenta, která umožnila například obnovení pravidelných schůzek nejvyšších ústavních činitelů. Důležitá je podle něj pozice poradce pro národní bezpečnost, kterou zastává Tomáš Pojar.

Premiér také vyzdvihl potřebnost ekonomické diplomacie. Za nutné má ještě víc posílit obchodní a investiční spolupráci s důvěryhodnými partnery ve světě a aktivně hledat nové příležitosti. „Musíme pomáhat českým společnostem diverzifikovat jejich export a k tomu, aby dokázaly pronikat na nové, dynamické trhy,“ poznamenal. Při modernizaci české ekonomiky je potřeba investovat do nových technologií v automobilovém průmyslu i do IT technologií včetně umělé inteligence.

Lipavský: Snahy Putinova režimu cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny

Lipavský měl na akci rovněž proslov. Uvedl, že loni mohla Evropa ještě doufat, že Rusko po selhání v dosahování prakticky jakéhokoli z válečných cílů začne hledat cestu k jednání. Je tomu ale naopak, snahy prezidenta Vladimira Putina a jeho režimu cílí daleko za ovládnutí Ukrajiny.

Česko podle šéfa diplomacie plně stojí za mírovým plánem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. V tuto chvíli je podle něj jediným východiskem z války. Česká republika byla zároveň s Francií vybrána jako spolupředsedající země první skupiny, která se věnuje jaderné a radiační bezpečnosti Ukrajiny, oznámil dnes Lipavský.

Princip svobodného občana se dříve snažily zničit nacismus, komunismus a další totalitní režimy, nyní jde o ruský putinismus, řekl Lipavský. „Směs imperialismu vycházející z ruské a sovětské koloniální historie, s odkazy na pravoslavný mysticimus, stavějící na metodách KGB a petrohradské mafie,“ uvedl. Dokud se Rusko putinismu nezbaví, tak ať bude v Kremlu sedět kdokoliv, vždy bude závislý na potlačování svobod uvnitř i mimo Ruska, dodal.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Ruské ztráty podle ukrajinské armády (28. 4. 2024).
08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Útok na Ukrajinu je podle Lipavského součástí boje Ruska proti liberální demokracii, svobodě a lidským právům. Česko podle něj bude Ukrajině pomáhat tak dlouho, jak bude potřeba. Podporuje také ustavení zvláštního tribunálu pro zločin agrese spáchaný vrcholnými ruskými představiteli. Velkým úkolem pro demokratické země je vytlačování Ruska z pozic v mezinárodních organizacích, míní.

Zatímco revizi vztahů s Ruskem už vláda schválila, na podobné záležitosti s Čínou pracuje. Asijská velmoc se podle Lipavského svými činy stává nejen konkurentem, ale především systémovým rivalem, který se snaží změnit světový řád. „Musíme si jasně říct, že rostoucí asertivita až agresivita Pekingu pro nás představují ohrožení a přinášejí rizika. Bezprostředním rizikem je spojenectví s Ruskem, výhledově to může být snaha o silové sjednocení s Tchaj-wanem, které by na Evropu mělo devastující ekonomické dopady,“ poznamenal ministr.

Potenciál české zahraniční politiky je v nových formátech intenzivnější spolupráce například s Německem, Polskem, Francií, Nizozemskem a Skandinávií, řekl Lipavský. Loňské předsednictví v Radě EU podle něj dodalo Česku respekt a posílilo obraz země jako silného člena bloku. „Dokázali jsme se vymanit ze škatulky východoevropské země, která těžko drží tempo se zbytkem Evropy,“ poznamenal.

žanyn ( 23. února 2024 21:59 )

Doporučuji všem zastáncům i odpůrcům shlédnour film Lusitania Vražda v Atlantiku, hlavně jeho závěr. Nakonec ve všech válkách je to podobné.

žanyn ( 13. prosince 2023 19:22 )

Vsimate si, jak na Blesku poslední dobou mizí zprávy o Ukraině?

Ludmila Micikova ( 30. srpna 2023 08:41 )

P. Kuleba takto MZ Ukrajiny je silný hráč, nasMZV Lipavsky je takový snazivy splhoun, který nedostatečné háji české zájmy, jeho mise by měla rychle skončit, to samé je MOCernochova, nejlepším řešením by byla demise premiéra Fialy. Zlepšilo by se mnohé.

Jirik-ta ( 29. srpna 2023 15:20 )

možná kolomojec ti pomůže - somráku

Jirik-ta ( 29. srpna 2023 15:15 )

celá vláda."somrák Kuleba k českým diplomatům: Utnutí dodávek zbraní konec války nepřinese. "
Když chce někdo válčit tak ať si na to našetří a pak to celý rozfláká a raduje se z toho. Tak to je ta válka v praxi, kde se zabijejí lidi a ničí majetek. Naše peníze do toho netahejte.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa