Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Vláda kývla na velký nákup zásobníků na plyn. Komentátor: „Není to dobrý nápad, ale zbytečnost“

Autor: simao, ČTK, Reflex.cz - 
23. srpna 2023
18:31

Státní provozovatel energetické přenosové soustavy ČEPS koupí šest podzemních zásobníků plynu od skupiny RWE. Tahle státní akvizice však není dobrý nápad, míní v komentáři pro Reflex.cz Pavel Páral. „Potvrzuje se tak stará pravda, že stát nemá dělat byznys, protože to neumí, a doplatí na to daňový poplatník,“ upozorňuje Páral, podle kterého jde o zbytečný nákup. Kolik nakonec bude tenhle nákup stát v době, kdy vláda ordinuje Čechům úspory a utahování opasků a státnímu rozpočtu odtučňovací kůru? To zatím jasné není, částka bude zveřejněna až ve čtvrtek.

„Stát zásobníky fakticky nepotřebuje a nezvyšují nijak energetickou bezpečnost země. Platí pro ně totiž ta samá regulace jako pro plynovody a další infrastrukturu. Transakce by měla smysl, pokud by si soukromý vlastník se zásobníky na plyn mohl dělat, co si zamane. Například je pronajmout Číňanům, či firmám s neprůhlednými vlastníky a pak odstřihnout české firmy od plynu, či je nechat prázdné. Tak to ale není,“ upozorňuje Páral ve svém komentáři.

„Premiér Fiala sice prohlašuje, že návratnost investice bude deset let, ale to závisí na mnoha okolnostech, a nejen na ceně samotného nákupu, která má být oznámena až zítra. Každopádně jde o zbytečný nákup zdůvodněný jen politicky, ale nikoli z hlediska bezpečnosti dodávek a ekonomiky,“ míní Páral.

„Zásobníky ještě ale nejsou to nejhorší, co se může stát. Na prodej je také společnost Net4Gas a vláda o ní stále projevuje nemalý zájem,“ říká Páral.

„Zatímco u zásobníků jde především o zbytečný nákup účinně regulovaných aktiv, s nimiž stát nemůže dělat nic jiného než soukromník, tak v případě Net4Gas už jde o byznys, který pro stát a jeho rozpočet nemůže dopadnout dobře. A to ještě ve chvíli, kdy řeší vážné problémy se stále prázdnou a zadluženou kasou,“ varuje komentátor.

„Pokud by ty peníze vláda alespoň použila raději na nákup samotného plynu a jeho uskladnění, pomohla by energetické bezpečnosti a stabilitě dodávek evidentně účinněji a efektivněji,“ dodává Páral.

Celý komentář Pavla Párala najdete na Reflex.cz

Fiala a Síkela nákup hájí

Zásobníky, které vláda plánuje nakoupit, mají dohromady kapacitu 2,7 miliardy metrů krychlových a měly by zajistit asi 36 procent roční spotřeby. O jejich nákupu po jednání vlády informovali premiér Fiala a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Podle Fialy je cílem získat kontrolu nad zacházením s plynem.

Cenu zveřejní ve čtvrtek, kdy by měla být podepsána smlouva. Podle premiéra ji potvrzují posudky. Nákup by měl financovat samotný ČEPS z vlastních zdrojů.

„Vlastnictví zásobníků dá státu jistotu, že bude schopen ovládat to, jak se bude s plynem v případě krize zacházet,“ tvrdí Fiala. Síkela uvedl, že nákup zásobníků je dalším krokem v rámci posilování české energetické bezpečnosti. Upozornil, že plyn minimálně do roku 2045 bude klíčovou surovinou pro rozvoj české energetiky, a proto je výhodné mít přímý a okamžitý vliv státu na strategickou infrastrukturu.

ČEPS koupí celou společnost RWE Gas Storage CZ, která zásobníky nyní vlastní. Podle Síkely by to mělo pomoci zachovat současnou funkčnost a operabilitu společnosti.

Největší je podzemní zásobník Dolní Dunajovice, který má kapacitu skoro miliardu metrů krychlových. Dohromady jde o většinu skladovací kapacity v Česku, která umožní pokrýt českou spotřebu až na tři celé zimní měsíce, uvedl Síkela.

Akciová společnost ČEPS, kterou plně vlastní stát, působí jako výhradní provozovatel přenosové soustavy v Česku. Společnosti loni meziročně vzrostl zisk před zdaněním o 26,5 procenta na 4,3 miliardy korun. Celkové výnosy stouply o 47,1 miliardy na 75,4 miliardy korun.

UFO1 ( 25. srpna 2023 06:46 )

Opozice stále nevyslovi vládě nedůvěru....

verka1 ( 23. srpna 2023 21:29 )

To nevím jak budou voliči volit. Petikolka pořád bude vítězit nad Babišem.

jajas ( 23. srpna 2023 19:27 )

Asi tak....vláda zachrápala....

Petros1 ( 23. srpna 2023 19:25 )

Další tunel.

verka1 ( 23. srpna 2023 19:10 )

Plyn předražený, v zimě si zatopime.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa