Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Česko, nebo zahraničí: Co preferují čeští politici? Kdo se oddával relaxu a kdo pohybu?

  • Autor: amb - 
    25. 8. 2023
    05:00

    Mnoho českých politiků letos vyrazilo do Chorvatska, volné dny tam strávil například premiér Petr Fiala (ODS), v plánu to měli i ministři Jozef Síkela (STAN) a Jana Černochová (ODS). Jiní, například poslanec Vojtěch Munzar (ODS), vytáhli kola a zdolávali české krásy. Kdo si dal lahváče či višňovku? Kteří politici vyrazili do stejných destinací? A kdo se ukázal být zapáleným houbařem? 

  • 1.Pohoda v Chorvatsku

    Chorvatsko letos zvolilo hned několik českých politiků v čele s premiérem Petrem Fialou (ODS), který si jel do oblíbené destinace Čechů rovněž odpočinout.

    Koneckonců Fiala byl v Chorvatsku se svou ženou i loni, opět začátkem srpna. Na obě dovolené, loňskou i letošní, si zabalil stejnou „dovolenkovou“ košili v růžové barvě. „Pokud mi to předsednictví a politická situace umožní, rád bych jel jako každý rok s manželkou do Chorvatska,“ řekl už dříve.

    Petr Fiala (ODS) u moře Petr Fiala (ODS) u moře | Facebook Petra Fialy

    V Chorvatsku letos měla strávit prodloužený víkend také ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Uvedla, že na delší prázdniny bohužel nemá čas. A do Chorvatska jel i další ministr – od své pracovny se na čas vzdálil šéf průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN).

    „Chystáme se tradičně s manželkou, dcerou a psem na cestu autem do Chorvatska na ostrov Pag, kterou si zpříjemníme o zastávky ve Vídni a v Jižním Štýrsku. Cestou zpátky se chceme zastavit na Plitvických jezerech,“ řekl Blesku předtím, než odjel.

    Ještě víc na chorvatském jihu odpočívala europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). „S manželem Ludvíkem jsme letos do Chorvatska vyjeli na týdenní dovolenou ještě v červnu – a udělali jsme dobře! Byli jsme tradičně ve střední Dalmácii, na riviéře Šibenik,“ napsala na instagram.

    Dovolená politiků: Europoslankyně Šojdrová s manželem Ludvíkem v Chorvatsku (červen 2023) Dovolená politiků: Europoslankyně Šojdrová s manželem Ludvíkem v Chorvatsku (červen 2023) | Facebook - Michaela Šojdrová

  • 2.Mám nacestováno až až

    V Česku zůstali během volných dnů hlavně ti, kteří se ve své pozici už nacestovali. Typickým příkladem je ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Za poslední rok jsem se kvůli práci nacestoval po zahraničí až až. Dovolenou strávím v Krkonoších,“ představil své plány.

     A podobné úmysly měl i ministr školství Mikuláš Bek (STAN), bývalý ministr pro evropské záležitosti. „Plánujeme týden v Krkonoších a pak budeme doma, kde je nám to vzácné,“ sdělil.

    Podobný nápad na výlet dostali také Jiří Pospíšil (TOP09) a Ivana Mádlová (ANO). Přestože necestovali společně, oba se vydali na Šumavu.  „Ani Černé, ani Čertovo jezero nás neminulo,“ napsal Pospíšil na facebook. „Dnes z Hrádku u Sušice, kde jsme se výborně najedli a pokračujeme směrem na hrad Rabí,“ uvedla Mádlová na instagramu.

    Ivana Mádlová (ANO) a Jiří Pospíšil (TOP09) na Šumavě Ivana Mádlová (ANO) a Jiří Pospíšil (TOP09) na Šumavě | Instagram I. Mádlové, Facebook J. Pospíšila

  • 3.Žádný signál, elektřina ani voda

    Menší nepohodlí na dovolené očividně nevadí ministerskému triu Ivanu Bartošovi (Piráti), Vítu Rakušanovi (STAN) a Martinu Kupkovi (ODS). Bartoš vzal obytňák z roku 1993, manželku Lydii, děti Amélii a Bertrama a jeli kempovat. Nevadil jim ani fakt, že během jejich volna pršelo a leckdy museli zdolávat bláto. Kromě obytňáku se svezli i vlakem.

    „Si házím mincí, jestli umejt nádobí, nebo ho prostě nechat opršet... Ale zase porostou (...) houby,“ uvedl Bartoš na facebooku.

    Politici na dovolené: Ivan Bartoš (Piráti) vyrazil kempovat s letitým obytňákem (srpen 2023). Politici na dovolené: Ivan Bartoš (Piráti) vyrazil kempovat s letitým obytňákem (srpen 2023). | Facebook - Ivan Bartoš

    „V případě léta jsem konzervativcem chránícím tradice. Louka, pole, les. Chalupa. Špatný signál,“ napsal na instagram Rakušan. Už před několika týdny Blesku řekl, že by chtěl strávit volné chvíle v Rakousku nebo na chalupě na Vysočině.

    Nejlepší signál nejspíš neměl ani Kupka. Na instagram poslal pozdrav z hlubokých lesů z jihovýchodního Ralska. „Pár dní bez elektřiny a tekoucí pitné vody v hlubokých lesích pod Ralskem – bez toho si už léto představit neumím,“ uvedl. Pomáhal tam s organizací skautského tábora. 

    Vládní prázdniny: Ministr dopravy Kupka vyrazil s manželkou na skautský tábor. Vládní prázdniny: Ministr dopravy Kupka vyrazil s manželkou na skautský tábor. | Facebook M. Kupky

  • 4.Pivo, višňovka, pálenka

    Ani politici si během prázdnin neodpustili nějaké to pivo nebo víno. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) byl na skok v Bulharsku, kde se osvěžil tamním pivem. Jakmile se ale vrátil, pochvaloval si jakýkoliv český zlatavý mok. „Po celém dni v Bulharsku chutná i Starobrno jako pivo!“ uvedl na facebooku. 

    Karel Havlíček (ANO) si plánoval přibalit lahváče na cestu do Rakouska, jak řekl Blesku. A Jiří Pospíšil (TOP09) si podle facebookového snímku dal točené na Šumavě. 

    Jiří Pospíšil (TOP09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) Jiří Pospíšil (TOP09), Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) | Facebook J. Pospíšila a T. Zdechovského

    Alena Schillerová (ANO) sdílela na twitteru video z pikniku, na kterém měla vinnou skleničku. „Správný piknik se neobejde bez chlazeného nápoje,“ nespecifikovala však obsah.

    Někde ale došlo i na tvrdší alkohol. Liberecký hejtman Martin Půta si festivalu Banát, který se koná v Rumunsku, dopřál višňovku. A ministr kultury Martin Baxa během Slováckého roku v Kyjově rozléval pálenku. A to přímo z demižonu!

    Martin Půta (SLK) s višňovkou, Martin Baxa (ODS) s pálenkou Martin Půta (SLK) s višňovkou, Martin Baxa (ODS) s pálenkou | Facebook M. Půty, reprofoto Facebook

  • 5.Hurá na kola

    Hned několik politiků letos vyrazilo kola. Poslanec Vojtěch Munzar (ODS) vytáhl rodinu na jízdu po středočeském Benešovsku. Petr Hladík (KDU-ČSL) zase procestoval Křivoklátsko, zalíbily se mu zejména Týřovické skály.

    Petr Hladík (KDU-ČSL) a Vojtěch Munzar (ODS) Petr Hladík (KDU-ČSL) a Vojtěch Munzar (ODS) | Facebook P. Hladíka, Facebook V. Munzara

    Moravě dal přednost ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) a ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN). Výborný i s dětmi zamířil na Valticko, na kole měli strávit celý týden. Dvořák navštívil Pustevny, Jurkovič či Stezku Valašska, zda ale také usedl na kolo, nevíme. 

    Běhu se věnoval Martin Kupka (ODS) nebo jeho stranická kolegyně Eva Decroix (ODS). Zatímco Kupka dal podle vlastních slov „krátký závod“ a do kvalifikace se nedostal, Decroix zvládla sedmihodinový noční orientační běh. 

    Eva Decroix (ODS) a Martin Kupka (ODS) po běhu Eva Decroix (ODS) a Martin Kupka (ODS) po běhu | Instagram Ev. Decroix a M. Kupky

  • 6.Snad porostou

    Mnozí se oddali oblíbené české kratochvíli – sbírání hub. Užívala si to například poslankyně ANO Jana Mračková Vildumetzová, která se pochlubila hřibem. Pochvalovala si, že během toho může trávit čas s rodinou.

    Nelenil ani sociální demokrat a starosta Náchoda Jan Birke. „Když si v neděli ráno přivstaneš a vyrazíš do lesa,“ napsal na facebooku k víkendové fotce s košíkem plným hub.

    A také ministryně Černochové vyslovila přání, že se jí snad povede dostat se do lesa. „V srpnu se těším na nějaké houbařské výlety po Česku, jenom doufám, že začnou konečně růst,“ uvedla ještě v prvních týdnech prázdnin.

    Jana Mračková VIldumetzová (ANO) a Jan Birke (SOCDEM) Jana Mračková VIldumetzová (ANO) a Jan Birke (SOCDEM) | Facebook J. Mračkové Vildumetzové a Jana Birke

  • 7.Horské túry

    Aktivní léto měla předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). „Naše dovolená nikdy není zrovna leháro,“ napsala na instagram. Spolu s manželem Tomášem vyrazila totiž do hor. Plány jí překazil snad jen déšť – jednou vstala v 6 hodin ráno, aby měla během snídaně v nohou už několik kilometrů. Kromě dlouhých túr usedla také na kolo – začátkem července na něm poznávala Itálii.

    Rovněž do Itálie jel Josef Bernard a manželku Gabrielou. Také oni mířili spíš za horami a zdolali Tre Cime v Dolomitách.

    Josef Bernard v Dolomitech Josef Bernard v Dolomitech | Facebook Josefa Bernarda

    Zahraniční hory upřednostnil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09). „Dovolenou strávím s rodinou a přáteli tak jako každý rok na Slovensku, letos na Malé Fatře,“ sdělil na Instagramu.

    Markéta Pekarová Adamová (TOP09) a Vlastimil Válek (TOP09) Markéta Pekarová Adamová (TOP09) a Vlastimil Válek (TOP09) | Instagram Markéty Pekarové Adamové a Vlastimila Válka

    S českými horami si vystačila europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL), která spolu s manželem Ludvíkem vyrazila do Beskyd. „Nejen hory, ale i moře borůvek!“ komentovala na stejné sociální síti. 

    Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) v Beskydech Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) v Beskydech | Facebook Michaely Šojdrové

UFO1 ( 26. srpna 2023 06:54 )

Místo prezentace skromnosti by si ministr dopravy měl všimnout technického stavu leteckých strojů, kterými létají občané ČR na dovču ....

krapotkin ( 25. srpna 2023 08:00 )

Jedinou preferencí všech těhle komiků je jejich tučné konto z nakradených peněz a z úplatků.

EconEcon ( 25. srpna 2023 07:51 )

Péťa preferuje jedině špekáčky, které si sám opéká v sáčku a všemocným prstenem na pazourách.

UFO1 ( 25. srpna 2023 06:36 )

Trapní,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa