Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Země živitelka začala: Fiala řeší s potravináři drahotu, rýpl si do Afgrofertu. Klaus zase do vlády

Aktualizováno -
24. srpna 2023
16:23
Autor: ČTK - 
24. srpna 2023
10:30

V Českých Budějovicích začal mezinárodní agrosalon Země živitelka. Představí se přes 600 vystavovatelů. Na zahájení přijel i premiér Petr Fiala (ODS), který bude dnes na výstavě jednat o cenách potravin a ziscích potravinářských firem se zástupci oboru. V úvodním projevu řekl, že kvůli klesajícím nákladům čeká zlevnění potravin a očekává rovněž, že potravináři mimořádné zisky z loňska investují. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) ČTK před zahájením řekl, že důležité je udržet kvalitní českou půdu a motivovat zemědělce, aby se o půdu staral.

Fiala řekl, že ceny potravin netěší nikoho v ČR a i proto se sejde se zástupci potravinářského sektoru. Poukázal na to, že řada firem měla loni výrazně lepší hospodářský výsledek než v předchozích letech a upozornil na to, že některé podniky si loni stěžovaly na vysoké vstupní náklady. „Věřím, že když náklady opět klesají, se to projeví na poklesu cen potravin a že to občané pocítí,“ řekl. Ke zlevnění domácí produkce potravin podle něj přispěje i to, když potravináři a zemědělci loňské mimořádné zisky znovu investují. Někteří lidé dnes před začátkem projevu premiéra pískali na píšťalky.

„Je tu pozitivní trend, meziroční růst cen potravin se v červenci snížil na jednociferné hodnoty. Vysoké ceny potravin trápí české občany. Nesnažím se poukazovat na viníky, ale jde o to, aby lidé mohli jít do obchodu a koupit kvalitní české potraviny za přijatelnou cenu,“ navázal premiér. Vyplácí se podle něj, že vláda vyvíjí systematický tlak na všechny články obchodního řetězce. Inflace v České republice zpomaluje. „Už klesají i (ceny) některé potraviny, ceny cukru, mléka nebo i másla. Nižší ale musí být i ceny jiných potravin,“ řekl premiér.

Podle prezidenta Agrární komory Jana Doležala by vláda měla jednat i s obchodními řetězci, kteří prvovýrobcům jako dodavatelům diktují ceny. „Jejich filozofie je co nejlevněji koupit o nejdráže prodat,“ řekl. Upozornil na to, že to může vést i k vytlačování producentů z trhu v době, kdy dlouhodobě klesají stavy například v chovech prasat nebo z české krajiny mizí ovocné sady. Kritizoval také situaci, kdy poradcem ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely (STAN) je prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza, který zastupuje obchodníky. Poznamenal, že například v Německu by něco takového nebylo představitelné.

Téma letošního ročníku je Na cestě k udržitelnosti. Myslím, že to je budoucnost, která je klíčová pro české zemědělce, potravináře, ale i pro spotřebitele. Nechceme, aby 50. ročníkem (výstavy) skončila šance oslavit úrodu, poděkovat zemědělcům. K tomu potřebujeme udržet v krajině kvalitní českou půdu, abychom na ní měli zemědělce, kteří budou motivovaní se o půdu starat tak, aby vydržela i dalším generacím. Je to i podpora, kterou chceme jako ministerstvo zemědělství zacílit letos a v dalších letech na podporu precizního zemědělství,„ řekl dnes ČTK Výborný. Precizní zemědělství je hospodaření, které využívá nové technologie jako třeba GPS. Na zahájení agrosalonu pak na závěr řekl, že příští týden se sejde se zástupci obchodních řetězců a chce s nimi hovořit, stejně jako nyní bude vláda jednat potravináři.

Z politiků na výstavu přijeli také předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), v pátek by měl dorazit ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), někdejší ministr zemědělství.

Klaus si rýpl do vlády

Dorazil také bývalý prezident Václav Klaus. Čské potravinářství něj vybudovalo řadu velmi produktivních továren na nejlepší úrovni. Za zbytečný ale označil souboj mezi malými a velkými zemědělskými podniky. Podle něj sen o tom, že malé podniky všechno zachrání, není pravdivý. Řekl to ČTK  Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) by také podle něj neměla nepřetržitě bojovat s Andrejem Babišem (ANO), jinak české zemědělství zničí. Vládní konsolidační balíček Fialova kabinetu pak označil za polovičatý.

Za důležité považuje Klaus zpomalení a zastavení růstu inflace. Její příčiny je podle něj nesmyslné hledat v konkrétním subjektu, ať už je to zemědělec, výrobce mléka, potravinář či obchodní řetězec. Za příčinu označil makroekonomickou nerovnováhu. V řadě oborů je “ne plně„ konkurenční prostředí, “monopolní nebo oligopolní situace na trhu.„ Různí aktéři trhu tak podle něj mají prostor s trhem manipulovat. Oligopolní struktury vidí zejména mezi obchodními řetězci.

“Žijme v této dimenzi, nespekulujme o tom, že by ceny klesly někam, kde byly před poslední tříletou inflační epizodou, která je největší v dějinách našeho státu za sto let,„ řekl. Je potřeba vrátit inflaci ke dvěma procentům ročně, uvedl.

Česká národní banka podle Klause v uplynulých deseti letech “napumpovala„ do ekonomiky nadměrné množství peněz. “Pak začala guvernérem (Jiřím) Rusnokem brzdit zvyšováním úrokových sazeb, mělo to pokračovat ještě pár měsíců po odchodu guvernéra Rusnoka. Dnes je největším roztáčečem inflace rozpočtová, fiskální politika státu, obří deficity rozpočtu. Polovičatý konsolidační balíček neudělal s letoškem skoro nic a jestli udělá něco s příštím rokem, o tom můžeme snít. Jestli vláda nepochopí, že nemůže už pátý rok za sebou plánovat deficit státního rozpočtu kolem 300 miliard, tak to žijeme mezi malými dětmi, se kterými nemá smysl si ani povídat,„ řekl Klaus.

Fiala k ziskům Agrofertu:

Fiala uvedl, že jsou firmy, které mají za loňský rok meziročně mimořádně vysoké zisky. Meziroční nárůst zisku o 120 nebo 70 procent označil za velmi výrazný. „A tomu musí odpovídat to, že ceny potravin v obchodech budou klesat. Vláda není cenotvorným orgánem, ale naší povinností je mluvit se všemi a vytvářet přiměřený nátlak na to, aby existovala rovnováha mezi ziskem, marží a cenou potraviny. Ti, kteří patří k největším podnikům tohoto typu v České republice - a do jisté míry mi připadá i nevkusné, když majitel takovýchto firem vyčítá vládě, že nic nedělá s cenami potravin - on by mohl jediným rozhodnutím ve svých koncernech dosáhnout toho, že lidé budou mít potraviny levnější,“ řekl Fiala a na dotaz ČTK potvrdil, že myslí Andreje Babiše.

Zástupci Agrofertu jeho slova odmítají. „Koncern Agrofert nemá takovou tržní sílu, aby mohl ovlivnit koncové ceny na maloobchodním trhu. Neurčujeme ceny v obchodech. Mrzí nás útoky vrcholných politiků na soukromou společnost v rámci jejich politického boje,“ sdělil ČTK Heřmanský.

Koncernu Agrofert stoupl loni konsolidovaný zisk víc než dvojnásobně na 12,97 miliardy korun. Vzrostl o 124 procent oproti 5,8 miliardy korun v roce 2021. Tržby skupiny vzrostly loni o 33 procent na 245 miliard korun. Mlékárna Olma z koncernu loni zvýšila tržby o pětinu na rekordních 4,418 miliardy korun. Čistý zisk jí v roce 2022 vzrostl o čtyři procenta na 215,8 milionu korun, což je také nejvyšší hodnota v historii této společnosti. Největší česká pekárenská společnost Penam z holdingu Agrofert loni zvýšila tržby o 1,8 miliardy korun na 6,3 miliardy. Čistý zisk společnosti vzrostl o 54 milionů korun, tedy o 57 procent na 150 milionů korun. Firmě Vodňanská drůbež z koncernu Agrofert vzrostl loni meziročně zisk po zdanění o 165 procent na 240,8 milionu Kč. Zisk před zdaněním stoupl podobně, téměř na 300 milionů. Tržby vzrostly o pětinu na 6,94 miliardy Kč, z toho 6,1 miliardy byly tržby v ČR. Vyplývá to z výročních zpráv.

Babiš: O cenách rozhodují řetězce

O cenách potravin rozhodují obchodní řetězce, ne Agrofert, řekl dnes ČTK předseda hnutí ANO Andrej Babiš na budějovickém agrosalonu Země živitelka. Reagoval tak na slova Fialy, že Babiš může jedním rozhodnutím snížit ceny potravin. Agrofert letos odvede na daních přes pět miliard Kč a zachránil historicky řadu potravinářských firem před krachem, řekl Babiš. Babiš dříve Agrofert vlastnil, pak ho převedl do svěřenských fondů. Agrofert podle mluvčího Pavla Heřmanského nemá takovou tržní sílu, aby ovlivnil koncové ceny na maloobchodním trhu, neurčuje ceny v obchodech.

„Inflaci způsobily hlavně energetické firmy. Každý ví a Úřad pro ochranu hospodářské soutěže to potvrdil, že ceny potravin rozhodují řetězce. Je obrovská konkurence, dováží se zahraniční zboží. Je to nesmysl (slova Fialy o Babišově vlivu na ceny). Tuhle tezi jela všechna provládní média celé léto. Pan premiér by se měl těšit z toho, že pokud firmy Agrofertu měly asi dobrý výsledek, tak odvedou obrovské daně, které teď firmám (Fiala) navýšil. Obrovské odvody; předminulý rok to bylo pět miliard, teď to bude ještě víc. A z toho oni žijou v té vládě, která nedělá pro lidi a pro podnikatele vůbec nic,“ řekl Babiš.

Program výstavy je rozsáhlý. Lidé spatří nejsilnější sériově vyráběný traktor, zemědělské stroje historické i moderní. Po delší době se na agrosalon vrátili včelaři. Lidé uvidí hospodářská zvířata, zástupce genové rezervy českých krav i koní. Základní vstupné na výstavu zůstalo stejné jako loni, 200 korun. Organizátoři očekávají rekordní účast. Země živitelka je největší akcí, kterou budějovické výstaviště pořádá. Areál výstaviště zabírá 25 hektarů, výstavní plocha pavilonů je 6000 metrů čtverečních. Výstava potrvá do úterý 29. srpna, loni přilákala přes 114.000 lidí.

pindal ( 27. srpna 2023 20:42 )

Ten Fiala začíná být fakt odpornej.

hejhej ( 26. srpna 2023 18:50 )

Trapný užvaněný Fiala by neměl o čem blábolit nebýt p. Babiše.

UFO1 ( 26. srpna 2023 07:00 )

Za nekvalitní a drahé potraviny může výlučně vláda, má dost nástrojů, ovšem nemá státní aparát, který by fungoval. Takže Babiš může.

xiioma ( 25. srpna 2023 09:09 )

... my se škádlíme.

xiioma ( 25. srpna 2023 08:11 )

My si nic nevyčítáme, my si rozumíme.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa