Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Večeřová o vysokých cenách potravin: Mohou za to drahé energie i řetězce. Co vytkl Výborný Babišovi?

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
24. srpna 2023
18:44
Autor: pah, jos - 
24. srpna 2023
17:30

V Českých Budějovicích ve čtvrtek začal mezinárodní agrosalon Země živitelka. I přesto, že hlavním tématem letošního 49. ročníku je cesta k udržitelnosti, hned při slavnostním zahájení se ukázalo, co české zemědělství opravdu trápí, totiž ceny potravin. Vinu a schopnost tento problém vyřešit si pozvaní státní představitelé přehazovali se zástupci zemědělských institucí jako horký brambor. Mezi řádky se ale všichni nakonec shodli – otěže při tvorbě cenotvorby drží obchodní řetězce. V pořadu Epicentrum jsme zpovídali hned dva hosty: šéfku Potravinářské komory ČR Danu Večeřovou a ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL).

Nejčastěji jsou ceny českých potravin srovnávány s těmi polskými. Proč jsou za hranicemi ceny tak výrazně nižší, vysvětlila Dana Večeřová: „Polsko má mnohem nižší energie než Česká republika. To již platí o Slovensku, platí to i o Německu. Hlavní konkurenti ve výrobě potravin mají prakticky třetinové ceny energií než my, to se samozřejmě na výsledných cenách potravin musí logicky projevit.“

Ceny potravin sice stále nejsou na loňské úrovni, můžeme ale pozorovat mírné zlevňování. Výborný věří, že tento trend bude pokračovat. „Souvisí to samozřejmě i s klesající inflací a věřím, že i na základě tlaku, nakonec to byl ten důvod, proč jsme se s panem premiérem dneska tady setkali s potravináři, že to povede ke snižování cen českých potravin,“ přislíbil Výborný.

Na vině jsou obchodní řetězce, i s nimi se Výborný hodlá setkat

Předseda Agrární komory Jan Doležal na slavnostním zahájení mimo jiné řekl, že čeští zemědělci za drahé potraviny nemohou. Tuto rétoriku navíc nepoužil jako jediný. Odkazoval tím na tlak obchodních řetězců, které vytlačují české producenty z trhu. Ministr Výborný tento pohled sdílí.

„Je to otázka cenové politiky a je to i otázka vztahů v dodavatelském řetězci. Pokud tady mají fungovat férová pravidla, tak je musí dodržovat všichni. Nemůže se stát to, že se férově, přiměřeně budou chovat zemědělci a potravináři, a prodejci řeknou, vy nám tady do toho nebudete mluvit, protože vám nic není potom, jakou máme marži.“ I z tohoto důvodu se se zástupci řetězců plánuje v nejbližší době setkat.

Opravdovou páku však na obchodní řetězce nemá. „Zdůrazňuji ale, že nemám v ruce žádné nástroje. Kdybych mohl ten řetězec třeba vyhnat z České republiky, tak jak víme, že se pohybujeme v rámci evropského volného trhu. Já mohu využít to, co mám k dispozici, a to je ten neformální tlak a jednání,“ připustil.

O řetězcích a jejich vlivu na ceny promluvila i Večeřová. Také poukázala na to, že v Česku máme příliš malou konkurenci mezi řetězci: „Tady jsou vlastně dva řetězce, které ovládají celý trh a dobře, víme, že ceny jsou v řetězcích velmi podobné. Protože žádný řetězec nezlevní, aby přilákal zákazníky, ale naopak se všichni snaží udržet cenu na takovou, na kterou jsou vlastně zákazníci zvyklí,“ vysvětlila Večeřová.

Výborný: Babiš má sílu snížit ceny lusknutím prstu

Premiér Petr Fiala se v rámci agrosalonu Země Živitelka sešel se zástupci potravinářů, po schůzce na tiskové konferenci pak nepřímo obvinil Andreje Babiše, jehož koncern Agrofert vykázal za minulý rok nepřiměřené zisky, že je to právě on, který má moc ceny českých potravin snížit. Ministr Výborný s premiérem souhlasí: „To je samozřejmě pravda. Také mi to přijde hluboce pokrytecké, protože Andrej Babiš není jenom velký podnikatel. Já mám radost z každého podnikatele, který má zisk a daří se mu, dává práci lidem, to je všechno v pořádku,“ uvedl ministr na pravou míru.

„ Ale aby někdo, kdo se pohybuje jako čelní politik, vykřikoval vůči panu premiérovi, vládě, mně jako ministru zemědělství, „Dělejte něco s cenami!“, a zároveň byl v pozici, kdy opravdu stačí takhle lusknout prstem a to velmi široké portfolio toho, co on jako producent nabízí, mohl zlevnit a marži nastavit aspoň přiměřenou, to mi přijde opravdu pokrytecké.“

Libor Dobeš ( 26. srpna 2023 11:59 )

Bohužel komentář pana ministra Výborného je veden v duchu obhajoby nynější vlády. Co je paradoxní je, že všemožně pronásledovaných pan Babiš je nyní komentován co by možný krotitel vysokých cen potravin. To je něco tak ubohého, že jak všude píší, tato vláda strací jakoukoliv soudnost. Věřme že ji to vydrží co nejkratší dobu.

Hanina Plouharová ( 25. srpna 2023 21:44 )

Výborný, další expert na zemědělství. Co dělá, aby byly nižší ceny potravin? Modlí se, že ho není ani slyšet.

Vladimir Crha ( 25. srpna 2023 21:43 )

Je neuvěřitelné co si dovede tato vláda vymyslet. Petikoalice včas a správně nezasáhla, když začaly ceny energií raketově stoupat. Zapříčinili tím i start ohromného růstu cen potravin a průmyslového zboží. Dnes obviňují soukromý sektor, že se chová tržně. Mají Babišovi za zlé že nenutí ředitele firem Agrofertu snižovat zisky. To je ohromně křivý výmysl prolhaneho Fiali a jeho neschopné bandy ministrů. Je přirozené, že se podnikatel snaží o co nejvyšší zisk. Je na vládě státu, aby chování soukromého sektoru vláda regulovala. Ne jen, že jsou neschopní,ale i podlý a křivý.

figura60 ( 25. srpna 2023 19:38 )

Asi tak.

santikxauz ( 25. srpna 2023 05:41 )

Za energie sice může vláda,ale stejně to svedeme na Babiše.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa