Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Inflace opět spadla: Ceny potravin klesají, nájmy i teplo letí vzhůru! Ekonomové přidali varování

Autor: Jakub Kopřiva - 
11. srpna 2023
05:00

Pořád je draze a Češi z peněženek musí dávat více, než by chtěli. Menší útěchou snad může být, že meziročně klesá inflace. Ta je nyní na úrovni 8,8 %. Svůj díl na tom měly i ceny potravin. Jenže jak upozorňují ekonomové, tak růžové to zase nebude.

Řečí čísel je na tom inflace v Česku následovně. Meziročně z červnových 9,7 procenta klesla v červenci na 8,8 procenta. „Na tento vývoj měly výrazný vliv ceny potravin. Ty již od prosince loňského roku zmírňují svůj meziroční růst. Oproti minulému měsíci klesly o 0,8 %,“ uvedla Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen Českého statistického úřadu.

Cukr dole

Za zpomalením růstu cen stojí hlavně potraviny. I když to pořád není žádná hitparáda. Třeba ceny masa byly v červenci vyšší o 3,2 % (v červnu o 4,7 %), mléka a sýrů o 8,3 % (v červnu o 13,0 %), margarínů o 3,6 % (v červnu o 17,1 %), ovoce o 10,3 % (v červnu o 15,2 %) a cukru o 44,7 % (v červnu o 50,3 %). Svůj růst zpomalily také ceny zemního plynu a tuhých paliv.

Hrůzné brambory

Co naopak nedělá radost, je pohled na meziroční růst cen u vajec. Ten je vyšší o 28,2 %, u zeleniny je nárůst o 28,9 %. A třeba brambory vyletěly o hrůzných 61,2 %. Zdražovaly i dovolené, ubytovací a stravovací služby a bydlení. Ceny nájmů rostly o 7,6 %, vodného o 16,3 %, stočného o 26,9 %, elektřiny o 23,4 % a tepla a teplé vody o 38,9 %.

Cíl v nedohlednu

Ekonomové a analytici se shodují, že za meziročním poklesem inflace stojí především vysoká srovnávací základna. A jelikož ta se v posledních měsících loňského roku snižovala hlavně vlivem energetického úsporného tarifu, zpomalí nebo se zastaví i pokles inflace.

„Zvolnění cenových tlaků by mělo pokračovat i v následujících dvou měsících, přičemž lokální dno očekáváme v září okolo 7 %. V posledním čtvrtletí se však inflace znovu zvýší do pásma 8-9 %,“ míní analytik ČSOB Dominik Rusinko. Otázkou navíc je, jak do všeho promluví rostoucí ceny pohonných hmot, které mohou pořádně ovlivnit srpnovou inflaci.

„Zásadní bude, zda se inflaci podaří klesnout k hranici dvou procent na začátku příštího roku. Pravidelné lednové přeceňování ukáže, jaká jsou skutečná inflační očekávání,“ uvedl pak hlavní ekonom Deloitte David Marek. To generální ředitel platformy Fingood Vít Endler si myslí, že inflační cíl okolo 2 %, která má centrální banka, je zatím v nedohlednu.

„Současný pozvolný pokles inflace zatím nenaznačuje, že by Česká národní banka měla na nejbližším zasedání přistoupit ke změně úrokových sazeb,“ podotkl.

Inflace v ČR byla v červenci pořád devátou nejvyšší mezi 41 sledovanými evropskými zeměmi.

Vepřové radost neudělá

Prezidentka Potravinářské komory ČR Dana Večeřová doufá, že v příštích měsících budou ceny potravin dále klesat. „Pevně doufám, že snižování cen bude pokračovat, i když se těžko náklady (zemědělců) vrátí na úroveň před válkou na Ukrajině,“ řekla ČTK Večeřová.

Podle ní bude záležet i na cenách vstupních nákladů, hlavně tedy energií. Pokud ty klesnou, projeví se to i v potravinářství. A také vyhlíží, jak dopadnou žně, což bude mít vliv na ceny obilí, a tedy i pečiva. Jedinou položkou, u které Večeřová očekává růst cen, je vepřové maso, jehož cena se řídí podle německé burzy, kde pořád roste.

Video  Šéf fondu o programu Oprav dům po babičce: Stát může přispět více než milion. Kdo na něj má nárok?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červeny
Video se připravuje ...

Tomáš Lubovský ( 11. srpna 2023 16:23 )

Proč se cena českého vepřového masa, řídí německou burzou?

trintin ( 11. srpna 2023 15:55 )

Cíl v nedohlednu?? Cíl vlády je ožebračit občany o úspory. Z každé tisícovky kterou jsem v mládí ušetřil, mám dnes hodnotu asi 36Kč.

verka1 ( 11. srpna 2023 13:58 )

Před Vánocemi a před Velikonocemi se zdražuje. Kdoví kolik bude stát vánoční kolekce. Platy jsou nízké.

verka1 ( 11. srpna 2023 13:57 )

Mrož za 11,90,- v akci Penny, Billa, Tesco. Jinak je předražený, ale chutný 👍
Sladkosti jsou menší a dražší 👎 Kofila malá tyčinka a 20,-

maxpax ( 11. srpna 2023 11:42 )

To zákleží z jakého úhlu se na to podíváš a ten úhel ekonomů je tragický.
Zmrzlina Carte ď or byla v pondělí za 239kč. Ve středu v akci za 89 kč.
Až akce skončí , předpokládám, jak je zvykem, že běžná cena už bude ale 260 kč a pak nastoupí zase akce a bude za 115

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa