Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Pavel otevřeně: Jako politik se ještě necítím. Co si zatím nejvíc užil a co by změnil?

Autor: Mii - 
18. června 2023
11:53

Prezident Petr Pavel v rozhovoru pro CNN Prima News zhodnotil svých prvních sto dní ve funkci. Odhalil, že se ještě jako politik necítí, ale zvyká si. Nejsilnějším momentem podle něj bylo setkávání s občany, cítí z nich podporu. Zpětně by některé věci lépe vysvětlil, ale jinak ničeho nelituje. Dál jako velký strašák vnímá rozdělení společnosti. V pořadu Partie Terezie Tománkové také zkritizoval zadlužení země.

„Ještě asi ne,“ zahájil Pavel rozhovor odpovědí na otázku, zda už se cítí jako politik. Podle něj sto dní je krátký čas na to, aby člověk získal pořádnou sebereflexi. „Myslím, že ještě dál budeme sbírat zkušenosti,“ řekl s ohledem na svůj tým a prezidentování.

Vyzdvihl zejména jeden aspekt své funkce, který jej těší. „Mým asi nejsilnějším momentem byla setkání s občany, protože tam přesně máte zpětnou vazbu,“ popsal Pavel. „Měl jsem možnost desítek setkání nejen s místními politiky, ale občany – a to vnímání je vesměs pozitivní,“ navázal prezident.

Nic z toho, co se událo, by neměnil. „Možná bych jen některé věci lépe vysvětlil,“ podotkla hlava státu, která následně vysvětlovala, jak to bylo s jeho jízdou do Německa na motorce. „Já jsem na tu cestu jel s tím, že podpořím všechny naše starosty z regionu. (…) Když už jsem tu cestu konal, tak jsem spojil příjemné s užitečným,“ uvedl a upozornil, že nešlo o oficiální státní návštěvu. S bavorským premiérem se navíc setkal už ve formálním oblečení, připomněl.

Moderátorka se také prezidenta dotazovala, co myslel blbou náladou v Česku, kterou zmínil na své bilanční tiskové konferenci ve čtvrtek. „Je to v důsledku podněcování rozdělování společnosti,“ řekl, načež uvedl, že se některé osoby ve společnosti vyžívají ve vytváření protilehlých táborů.

Letošní rozpočet? Nebyl zrovna nejlepším

Kritický byl také k zadlužení země, což bylo další téma rozhovoru. „Znepokojuje mě to – stejně jako ostatní,“ řekl Pavel a pak ještě přitvrdil. „Rozpočet na tento rok nebyl zrovna nejlepším, který byl v moderní historii zpracován,“ prohlásil. Jako velký problém vidí zmatečnost, že nikdo neví, z jakých údajů při tvorbě statistik vycházet. Až se odborná a politická veřejnost shodne, jaká data používat, pak se můžeme někam posunout, míní.

Konsolidační balíček chce nyní nechat hlavně parlamentu a vládě. „Jsme ve stadiu, kdy moje vstupy by mohly být vnímány spíše jako zasahování do činnosti politických stran (…). Samozřejmě to mi nebrání, abych tu situaci dále nekonzultoval s odborníky,“ řekl.

Jmenování nového ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) blokovat nechce. „Pro mě je důležité, že premiér s tím souhlasí,“ podotkl Pavel s tím, že odpovědnost za vládu je na premiérovi. „Já mu jeho návrhy kádrovat nebudu,“ dodal. S Výborným se setká 20. června, jmenování by mělo proběhnout 29. června.

Ukrajinská protiofenziva ještě nejede naplno

Pavel se dotkl i zahraniční politiky. Vysvětloval zejména svůj výrok pro Rádio Svobodná Evropa, že je třeba Rusy sledovat. Podle něj tím nevyzýval tajné služby, aby stály za domem každého jednoho ruského občana u nás, ale jejich aktivity v celé šíři by měly být monitorovány. „Rusko objektivně je zemí, která vede válku,“ zdůraznil a připomněl i vyhrožování jadernými zbraněmi a teroristický akt ve Vrběticích.

Na výsledek ukrajinské protiofenzivy si podle něj zatím musíme počkat. „Podle všeho nenasadily všechny síly, které měly k dispozici,“ uvedl Pavel o ukrajinských silách. Míní, že se Ukrajinci poučili a při boji pečlivě přemýšlí.

Video  Tisková konference Petra Pavla ke 100 dnům ve funkci  - Blesk TV
Video se připravuje ...

hejhej ( 19. června 2023 15:48 )

JaNat:

hejhej ( 19. června 2023 15:47 )

kal123:
Nejen, že není politik, ani neví, proč je na hradě. Nic neumí - pardon- umí jezdit na motorce a předvádět se jako manekýn. Pavel je poskok Fialy, Bruselu a EU. Takové mouly oni potřebují.

Jirik-ta ( 19. června 2023 05:44 )

Ekonomický rada z Generálního konzulátu ČR v Jekatěrinburgu o exportních příležitostech v Rusku
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=l8wc­4HBJdvU
před 6 lety
Zelenský to je naše budoucnost.

Jirik-ta ( 19. června 2023 05:33 )

Summary of the Lancet suicide drone at work …
http­s://tw­itter­.com/M­yLor­dBebo/­status­/16692­548481­837752­32
Slavnostní vztyčení vlajky v Petrohradě
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Wox­FnrF_f­Bs&t=4­73s

Petrohradské ekonomické fórum a mezinárodní spolupráce
http­s://ww­w.mz­v.cz­/peter­sbur­g/cz/ob­chod_a­_eko­nomi­ka/pe­troh­radske­_eko­nomic­ke_fo­rum_a­.html
Česká účast byla zajištěna prostřednictvím generálního a ekonomického konzula Generálního konzulátu ČR v Sankt Peterburgu. Nejpočetnější zahraniční delegací byli účastníci z hostující země Kataru (kolem 400 osob). Obchodní zájmy reprezentovaly tradičně početné delegace z USA (kolem 200 osob), Německa (140 osob), Velké Británie (110 osob) a Francie (100 osob).
Luboš Laštůvka, ekonomický konzul, Generální konzulát ČR v Sankt Peterburgu

prvosienka ( 19. června 2023 01:10 )

nie

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa