Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

První tři měsíce první dámy: Eva Pavlová pomáhá dětem. „Upřímná a přirozená,“ zní z okolí

  • Autor: amb - 
    17. 6. 2023
    05:00

    Eva Pavlová už roli první dámy vykonává 100 dní. Během té doby začala pomáhat v sociální oblasti. Podpořila už rodiny dětí s postižením či se srdeční vadou, přijela také pozdravit děti do školy. „Upřímnost, autenticita, opravdový zájem,“ popsali Blesk Zprávám ti, kteří se s ní setkali. „Nepřetvařuje se a jedná ze své přirozenosti. Konečně nás někdo poslouchá,“ uvedli další.

    V základní škole i ve večerní róbě na charitativní akci. Eva Pavlová se vrhla do projektů po vlastní ose a sklízí chválu. Zaměřuje se na mnoho témat, setkala už se například s rodinami nemocných dětí. 

    „Patří jí můj dík a uznání,“ řekl o své ženě prezident Petr Pavel na tiskové konferenci 15. června. „Velká část veřejnosti má od ní právem velká očekává, přestože role první dámy není administrativně ani legislativně upravená,“ uvedl Pavel. Svou ženu prý nevnímá jen jako důstojný doprovod při reprezentacích, ale jako svou nedílnou součást, která je zaměřená především do sociální oblasti. Přes některá omezení se podle jeho slov pustila do akce s vervou. 

    Co zatím první dáma stihla?

  • 1.Podpořila rodiny dětí s postižením

    15. května se první dáma zúčastnila Konference rané péče EURLYAID. Podpořila tím rodiny, kterým se narodí dítě s vážnou nemocí nebo postižením. 

    „Každé dítě si zaslouží vstoupit do života s co nejlepšími vyhlídkami na svou budoucnost. Žijeme ve vyspělé společnosti, proto by se nemělo stávat, že rodiny dětí narozených s hendikepem nebo vážným onemocněním čekají na pomoc celé měsíce, nebo se o ní dokonce vůbec nedozví,“  řekla Eva Pavlová podle hradních stránek.

    „Paní Pavlová na nás zapůsobila svou upřímností a autenticitou. Její zájem o život rodin dětí s postižením byl opravdový. Věříme, že svým působením může přispět k tomu, aby se informace o službě rané péče dostala k mnoha lidem a díky tomu také včas k potřebným rodinám,“ uvedla pro Blesk Zprávy Magdalena Růžková za Společnost pro ranou péči, která se tématem zabývá. 

    „Velmi si vážíme toho, že paní Pavlová udělila svou vůbec první záštitu konferenci, která se týkala podpory rodin dětmi s postižením či vážným onemocněním a rané péče. Mezinárodní setkání také osobně zahájila a měla možnost strávit čas jak s rodinami, které ranou péči využívají, tak s pracovníky rané péče,“ dodala Růžková.

    Potvrdilo se tím, že se chce věnovat mimo jiné podpoře rodin, které se po narození dítěte s postižením nebo vážnou nemocí ocitají v nesmírně náročné situaci. 

    Eva Pavlová na Konferenci rané péče (15. 5. 2023) Eva Pavlová na Konferenci rané péče (15. 5. 2023) | Hrad.cz/Tomáš Fongus

  • 2.Hovořila s rodiči dětí s nemocným srdcem

    20. května se Pavlová setkala také se spolkem Srdíčkáři. Neformálně promluvila s rodiči dětí, které mají srdeční vady. „Je skvělé, že se taková setkání konají, protože kromě podpory a výměny informací mezi rodiči mohou významně přispět k vytvoření veřejné diskuse, která může pomoci zlepšit péči a podmínky pro pacienty s vrozenými srdečními vadami,” uvedla Eva Pavlová. 

    „Jsme malý spolek rodičů a dětí se srdeční vadou, v podstatě ještě před nedávnem neviditelný a neznámý, donedávna žijící jen příběhy svých členů, nemaje sílu a potenciál podniknout změny a uskutečnit sny a plány,“  řekla za Srdíčkáře Blesk Zprávám předsedkyně Jana Štychová. Pak navázali spolupráci s profesorem Janem Markem a Bárou Nesvadbovou z BeCharity.

    „Otevřely se nám nové, zajímavé možnosti. Jednou z prvních bylo setkání s první dámou,“ pokračovala Jana Štychová. Dozvěděli se to jen pár dní předtím, než za nimi přišla. „Byli jsme velmi nervózní z tak vzácné návštěvy. Plánovali jsme setkání členů spolku v neformální duchu, ale postupně se vše začalo jevit jinak. Obavy byly zbytečné,“ sdělila. O první dámě přítomní členové spolku nevěděli a překvapení vystřídalo dojetí, že se s ní mohou setkat. 

    „Paní Pavlová vstoupila do místnosti trochu nejistě. Je vidět, že si na svou novou roli zvyká, ale zároveň se nepřetvařuje a jedná ze své přirozenosti. Nesmírně nás potěšil její zájem o problematiku dětí s vrozenou srdeční vadou, potažmo o všechny znevýhodněné skupiny dětí či lidí. Na setkání s sebou přivedla i odborný tým a z jejích slov i připravenosti bylo vidět, že má o věc opravdu zájem,“ řela předsedkyně.

    „Vyslechla si se zaujetím osobní příběhy rodin a navrhla, jak bychom mohli postupovat, abychom problémy dětí se srdeční vadou mohli řešit na správných místech. Jako máma dětí se srdeční vadou jsem cítila, že nás konečně někdo poslouchá a chce nám pomoci. Jako předsedkyně spolku Srdíčkáři jsem cítila obrovskou sílu, naději a konečně smysl pro to, co děláme,“ zakončila Štychová pro Blesk Zprávy.

    Eva Pavlová se setkala se Srdíčkáři. (20. 5. 2023) Eva Pavlová se setkala se Srdíčkáři. (20. 5. 2023) | Hrad.cz, archív spolku Srdíčkáři

  • 3.Vzdělání pro děti a rovnost pro ženy

    9. června Eva Pavlová přijala pozvání do paláce Žofín. Konal se tam charitativní galavečer Happy Hearts, o kterém psal i Blesk. Během slavnostního večera se povedlo vybrat finanční prostředky ve výši 10 000 000 korun na podporu vzdělání a výstavbu dalších škol postižených přírodními katastrofami. Tématem byly rovné příležitosti a vzdělání pro ženy a dívky.

    Pavlová, která předala cenu „Heart of Gold” historicky první Češce paní Simoně Kijonkové za její inspirativní přístup k filantropii. První dáma zdůraznila důležitost vzájemné podpory mezi ženami a pomoci těm, kteří ji nejvíce potřebují.

    „Tento večer byl akcí, která překračuje hranice a spojuje lidí z celého světa, kteří mají společný cíl změnit svět k lepšímu. Jsme zde, abychom se postavili na stranu dětí, které nemají přístup ke kvalitnímu vzdělání, a abychom jim umožnili rozvinout svůj plný potenciál. Jsem hrdá, že mohu předat ocenění Heart of Gold Simoně Kijonkové za její výjimečnou práci a její snahu zlepšit životy mladých dívek. Děkuji vám všem za vaši podporu,“ uvedla Pavlová.

    „Happy Hearts považuji za příklad, jak mohou ženy využít svá spojenectví k šíření lásky, moudrosti, empatie a pomoci a být tak inspirací nejen ženám. Neúnavná práce a oddanost filantropii přináší naději a změnu do životů mnoha lidí,“ napsala pak první dáma na Instagram.

    Eva Pavlová dorazila na galavečer Nadačního fondu Happy Hearts (9. 6. 2023). Eva Pavlová dorazila na galavečer Nadačního fondu Happy Hearts (9. 6. 2023). | Instagram Evy Pavlové

  • 4.Dětský den v duchu putování kočky Micky

    10. června se na Pražském hradě konal Dětský den v duchu putování kočky Micky. A lidé tam opět mohli potkat usměvavou první dámu. Akci uspořádal její neplacený tým a Správa Pražského hradu. Pomáhali i dobrovolníci z prezidentské kampaně. 

    „Děkuji všem za všudypřítomnou pozitivní energii," uvedla Pavlová na sociální síti. 

    Eva Pavlová na Pražském hradě pomáhala uspořádat Dětský den. Eva Pavlová na Pražském hradě pomáhala uspořádat Dětský den. | Instagram Evy Pavlové

  • 5.Návštěva základní školy

    13. června Pavlová přišla za dětskými mediátory do ZŠ Smart v Roudnici nad Labem. Program má děti naučit mluvit o svých potřebách a názorech.

    „Vrstevnickou mediaci podporuji i kvůli tomu, že se děti učí, jak aktivně přistupovat k řešení svých konfliktů. Tímto se stávají sebevědomými a aktivními občany a do budoucna může být jejich přístup prevencí ke snížení rozvodovosti. Chci zdůraznit a podpořit význam rozvoje komunikačních schopností a mírového řešení problémů už od dětského věku,“ napsala první dáma na Instagram.

    Ocenila vedení školy a napsala, že by se do takového programu mohly zapojit i další vzdělávací instituce. 

    Eva Pavlová pozdravila dětské mediátory v ZŠ v Roudnici nad Labem. (13. 6. 2023) Eva Pavlová pozdravila dětské mediátory v ZŠ v Roudnici nad Labem. (13. 6. 2023) | Instagram Evy Pavlové

pravlast ( 18. června 2023 12:34 )

Nevím jak pomáhá dětem,ale kvalifikace politruk,to vypadá že asi charitativně přednáší o přínosech socialismu a zároveň o zlu demokrááátického kapitálismu?
Co lekce na téma Barbie a Ken,­popu­lismus­,dik­tatu­ra,špi­óni a vyzvědači nebo tako o převlékání kabátů,uniforem a výměně vojenských knížek???

pravlast ( 18. června 2023 12:29 )

Inspirace Martou Gottwaldovou,ta si zakládala na kožiších.

Jirik-ta ( 18. června 2023 06:38 )

Jirik-ta ( 18. června 2023 06:37 )

Jirik-ta ( 18. června 2023 06:37 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa