Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavlových 100 dnů v úřadu: Kam všude už prezident vyvezl manželku? A kam jel s Čaputovou?

  • Autor: amb - 
    15. 6. 2023
    06:00

    Prezident Petr Pavel má za sebou prvních 100 dnů ve funkci. Stihl objet všechny sousední státy, ale i Ukrajinu nebo Island. Kam vyvezl první dámu Evu Pavlovou? A kde ho doprovázela slovenská prezidentka Zuzana Čaputová? 

    Slovensko, Polsko, Německo, Rakousko, Ukrajina, Dánsko, Island, Belgie. Ale i Ústecko, Moravskoslezsko, Karlovarsko, Liberecko nebo Vysočina. Kam se Petr Pavel po pár měsících prezidentování podíval? A co ho tam potkalo? 

  • 1.Slovensko

    Pavlovy první kroky v březnu vedly na Slovensko. Spolu s první dámou přijel pozdravit slovenskou prezidentku Zuzanu Čaputovou, které darovali náramek a brož. Slováci prezidenta vítali chlebem a solí. „Čistě z lidského pohledu vám řeknu, že bych si přál mít takovou partnerku v sousedním státě po zbytek svého volebního období,“ řekl k tomu Pavel.

    Petr Pavel mimo jiné položil květiny před klub Tepláreň, kde loni v říjnu střelec zabil dva gaye. Uctil také památku zastřelného novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové.

    Na Slovensko se ale vrátil v červnu, kdy přijel do Lešti a poděkoval vojákům mnohonárodnostního bojového uskupení pod českým velením. V obci Ivanka při Dunaji uctil památku politika a letce Milana Rastislava Štefánika a leteckého maršála Karla Janouška.

    Návštěva prezidenta Petra Pavla na Slovensku: Na snímku s Evou Pavlovou a Zuzanou Čaputovou (13. 3. 2023) Návštěva prezidenta Petra Pavla na Slovensku: Na snímku s Evou Pavlovou a Zuzanou Čaputovou (13. 3. 2023) | Blesk:Foto : Czech News Center / Rusinova Maria

  • 2.Polsko

    V březnu prezident rovněž navštívil i s manželkou Evou Polsko. Setkal se s premiérem Mateuszem Morawieckým i prezidentem Andrzejem Dudou. Ocenil rozhodnutí Varšavy poskytnout Kyjevu své stíhačky MiG-29 a uvedl, že věří, že Ukrajina může ve válce proti Rusku zvítězit. Pavlová si odvezla brož v ukrajinských barvách.

    Video  První dáma Eva Pavlová v Polsku: Dostala i brož v ukrajinských barvách.  - Blesk Zprávy - Vojtěch Jandera
    Video se připravuje ...

  • 3.Německo

    Do Německa Petr Pavel zamířil už třikrát, z toho dvakrát s Pavlovou. Už koncem února se objevil na bezpečnostní konferenci v Mnichově. Do Berlína o pár týdnů později oficiálně přiletěl i s manželkou Evou, hned první večer narazil soudek s pivem. Druhý den navštívil Berlínskou zeď a podíval se také do brutalistické budovy české ambasády.

    V květnu pak na motorce zamířil do bavorského Selbu, první dáma ho doprovodila v autě. Zahájil tam týdny bavorsko-českého přátelství.

    Prezident Petr Pavel s první dámou u Památníku Berlínské zdi (21. 3. 2023) Prezident Petr Pavel s první dámou u Památníku Berlínské zdi (21. 3. 2023) | Blesk:Jakub Poláček

  • 4.Rakousko

    Vlakem přijel prezident na přelomu května a června do Vídně. Se svým protějškem Alexandrem Van der Bellenem se ostatně už setkal krátce po svém zvolení v Praze. „Dnešní jednání potvrdilo, že vztahy Česka a Rakouska jsou nejlepší v historii,“ pochvaloval si Pavel na Twitteru.

    Petr Pavel s manželkou Evou na procházce ve Vídni (1. 6. 2023) Petr Pavel s manželkou Evou na procházce ve Vídni (1. 6. 2023) | Tomáš Fongus/KPR

  • 5.Belgie

    Do Bruselu vyrazil prezidentský pár v dubnu, aby navštívil unijní špičky. Pavel s manželkou se podívali do Evropské školy, kterou navštěvovaly i jejich děti. Tamní žáčci si od Pavla nechaly podepsat například hokejový puk.

    Prezident se setkal i s admirálem Robem Baurerem, předsedou Vojenského výboru NATO, na jehož pozici dříve působil. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová však musela schůzku s Pavlem zrušit kvůli narození vnoučete.

    Petr Pavel v Bruselu: S manželkou Evou (19. 4. 2023) Petr Pavel v Bruselu: S manželkou Evou (19. 4. 2023) | Facebook - P. Pavel

  • 6.Velká Británie

    Linkovým letadlem Petr a Eva Pavlovi letěli do Velké Británie, kde se zúčastnili korunovace krále Karla III. První dáma oslnila modrými i šeříkovými šaty a kloboučkem. S králem Pavel prohodil pár slov na slavnostní recepci, zašel však také do hospody.

    „Já mám k Velké Británii možná trochu sentimentální vztah, protože jsem tady strávil dost velkou část svého života. A proto všechno, co se týká Velké Británie, beru tak trochu osobně. Takže jsem rád, že u toho mohu být,“ řekl Pavel.

    Prezident Petr Pavel s první dámou Evu při cestě do Westminsterského opatství (6. 5. 2023) Prezident Petr Pavel s první dámou Evu při cestě do Westminsterského opatství (6. 5. 2023) | Jolly Thompson

  • 7.Ukrajina bez Pavlové za to s Čaputovou

    Na Ukrajinu Pavel vyrazil bez první dámy, doprovodila ho slovenská prezidentka Čaputová. Státníci přijeli vlakem do Kyjeva, poobědvali se Zelenským, navštívili i Buču.

    Po setkání se Zelenským se prezidenti odebrali do hotelu v Kyjevě, jenže ve městě se rozezněl letecký poplach. Oba politici se tak společně s dalšími hotelovými hosty museli skrýt v hotelovém krytu, který je umístěn v podzemních garážích hotelu. Pavel navštívil také východoukrajinské Dnipro.

    Prezidenti Petr Pavel a Zuzana Čaputová v Borodjance (28. 4. 2023) Prezidenti Petr Pavel a Zuzana Čaputová v Borodjance (28. 4. 2023) | KPR: Tomáš Fongus

  • 8.S Čaputovou na Island

    Čaputová Pavla vzala vládním speciálem také do Dánska a na Island, česká první dáma s nimi tentokrát nejela. Prezident se sešel s dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou i s královnou Margrethe II. Jako dárek jí přivezl zarámovanou fotku, na které je vyfocená s prezidentem Václavem Havlem při její poslední návštěvě Prahy v 90. letech. 

    Také na Island i zpátky Pavla svezla Čaputová, zúčastnili se tam summitu Rady Evropy. Přidali se k nim také další dva prezidenti, moldavská hlava státu Maia Sanduová a rakouský prezident Alexander Van der Bellen.

    Prezidentské „taxi“: Čaputová svezla Pavla i kolegy z Rakouska a Moldavska. (17. 5. 2023) Prezidentské „taxi“: Čaputová svezla Pavla i kolegy z Rakouska a Moldavska. (17. 5. 2023) | Blesk: Maxmilián Nový

  • 9.České kraje

    Pavel cestuje i po Česku. Nejdřív prezident navštívil „vyloučené“ kraje – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský. V Ostravě ho vítali odpadlíci z ANO, v Ústeckém kraji sfáral do dolů Darkov. Také se setkal se zaměstnanci dolu a při této příležitosti zavzpomínal na dědečka. V Ústeckém kraji při přejezdu kolony jednu z limuzín zasáhlo vejce a prezident navštívil hokej. 

    Pavel ale navštívil i Liberecký kraj, kde kritizoval vládu za nedostatečnou komunikaci kvůli uzavírání českých pošt. Na Vysočině navštívil mimo jiné pálenici, během biatlonové štafety dostal křeč do nohy.

    Jinak v rámci piety navštívil také Lidice nebo Terezín. Po krajích ho doprovázela Eva Pavlová.

    Prezident Petr Pavel v Karlovarském kraji na zápasu HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha (15. 2. 2023) Prezident Petr Pavel v Karlovarském kraji na zápasu HC Energie Karlovy Vary - HC Sparta Praha (15. 2. 2023) | Michal Beránek / Sport

  • 10.Akce v Praze

    Aktivní je Petr Pavel také v Praze. Navštívil i s první dámou Národní divadlo, kde zhlédli Naše furianty. Do pražských Letňan zamířil na výstavu motorek. A pár se zúčastnil také dětského dne na Hradě. 

    Prezident Petr Pavel s manželkou Evou na obhlídce Lumbeho vily (10. 3. 2023) Prezident Petr Pavel s manželkou Evou na obhlídce Lumbeho vily (10. 3. 2023) | reprofoto Facebook Petr Pavel

pravlast ( 17. června 2023 19:57 )

Být to posledních 100 dnů,byla by to lepší varianta.

roxin ( 16. června 2023 15:35 )

Neumíš sesky hlupce?

Eva HÁDĚ ( 15. června 2023 13:19 )

jajas ( 15. června 2023 12:57 )

Ona cestuje s Pavlem a jeho manželou prstem po mapě a je spokojená.....

JaNat ( 15. června 2023 11:16 )

Ty ses z Dejvic někam dostala? Nebo jen snila?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa