Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

100 dnů Pavla na Hradě: Cesty na motorce jako „frajeřina“? Politolog řekl, co tím sleduje

Autor: ČTK, simao - 
14. června 2023
11:24

Prvních sto dní prezidenta Petra Pavla ve funkci naplnilo očekávání, uvedl politolog Lubomír Kopeček. Může to sice vypadat až nudně, ale po zkušenosti s předešlým prezidentem Milošem Zemanem je podle Kopečka velkým pozitivem to, že nová hlava státu nehraje mocenské hry a chová se tak, jak slibovala v kampani. Co sleduje svými cestami na motorce? Na čtvrtek Pavel na Hradě chystá tiskovku, která jeho 100 dní ve funkci shrne.

Petr Pavel podle politologa Kopečka intenzivním cestováním do regionů uspokojuje veřejnou poptávku a současně zvyšuje svou popularitu. Aktivity vybočující z konvenčního vnímání hlavy státu, jako byla cesta na motorce do Bavorska, jsou odlišného typu než ty, kterým se věnoval jeho předchůdce.

„Dají se číst jako promyšlená PR akce, která podporuje prezidentovu image. Lehce kuriózní je v této souvislosti kritika bývalého prezidenta Václava Klause, který cestu na motorce onálepkoval jako frajeřinu,“ uvedl Kopeček. Klaus totiž v prvních letech svého prezidentství třeba řídil kombajn při dožínkách, což dávalo logiku v rámci budování obrazu konzervativního prezidenta.

Kopeček působí na Masarykově univerzitě a v Národním institutu SYRI, který hodnocení Pavlova prezidentství zveřejnil.

Video  Pavel v Bavorsku na mašině, první dáma autem: Vepřová se zelím k obědu a setkání s premiérem  - Blesk Zprávy: Anna Marie Bukovanská
Video se připravuje ...

Žádný carský apetit á la Zeman

Pavel v kampani sliboval střídmost v domácí politice. Přestože si od vlády udržuje odstup, nedalo se podle Kopečka očekávat, že bude pokračovat ve stopách Zemana a chovat se jako opoziční prezident, který si až „s carským apetitem“ užívá možností svého úřadu.

„Očekávatelně tak okamžitě po inauguraci jmenoval nového ministra životního prostředí Petra Hladíka. O něco později pak nekomplikoval ani další vládní změny v čele ministerstev školství a pro evropské záležitosti. Kontrastuje to s chováním jeho předchůdce na Pražském hradě, který vládní výměny v minulosti často protahoval, mnohdy s velkou chutí kandidáty na ministry kádroval, a dokonce někdy jejich jmenování ústavně velmi sporně blokoval,“ uvedl Kopeček.

Odstup od nepopulárního kroku

Pavel zatím také nevetoval žádný zákon, ani změnu valorizace důchodů. Hlava státu sice uvedla, že by bylo dobré, aby zákon posoudil Ústavní soud, ale veto nepoužila. „Faktem je, že prezidentův postup tady trochu připomíná klasické úsloví o nažraném vlkovi a celé koze, což zjevně motivovala snaha udržet si odstup od tohoto nepopulárního kroku,“ uvedl Kopeček.

Očekávatelně se Pavel podle odborníka projevuje i v zahraniční politice, kde dominuje téma války na Ukrajině. Mezi prezidentovými kroky a vládní linií není viditelný nesoulad, což býval častý problém české zahraniční politiky.

Do kategorie naplněných očekávání se podle Kopečka dá zařadit i jmenování ústavních soudců. Debata o první trojici navržených byla sice intenzivní, ale nakonec je Senát schválil poměrně jednoznačně.

Pavel byl zvolen prezidentem na konci ledna, když ve druhém kole přímé volby porazil bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Slib složil 9. března. Briefing k prvním 100 dnům v úřadu svolal Pavel na čtvrtek.

Video  Pavel vytkl Sněmovně: Chybí mi větší vzájemné naslouchání mezi vládní většinou a opozicí  - PSP ČR
Video se připravuje ...

František Los ( 30. srpna 2023 11:54 )

Servilita novinářů i politologů je nechutná, Pavel je komunistický lampasák, bývalý předseda KSČ u vojenského útvaru, zatím neřekl nic ze své hlavy, je to loutka jeho žena je komunistická politručka, tato funkce hovoří za všechno, oba kariérité a lidé bez skrupulí a morálky

JaNat ( 15. června 2023 10:32 )

Xiomo, OMG, ty jsi nepochopila o co mi šlo. Ty snad máš nějaký odkaz na to kolik lidí Babiš napráskal? Máš jejich počet, jména, proč je napráskal? Nemáš, na netu nic nenajdeš. Přesto tu ječíte do nekonečna, že je to stbácký udavač a zloděj. To je to co myslím.

Jirik-ta ( 15. června 2023 09:46 )

zvrhlost jako ve starověkém Římě, následoval volný pád.
"Alžběta Nádašdyová, byla uherská hraběnka z rodu Báthoryů z Ečedu. Její odsouzení za sériové vraždy v roce 1611 vedlo později k vytvoření legendy o „krvavé hraběnce“ " Čachtická paní
Kde se tam to svinstvo asi si bere? A Stepan Bandera? Kdo podporoval Majdan 2014? A co tam ti Rusové asi tak dělají.? Je to hrůza. Místo opravdové pomoci tam ještě dodáváme zbraně.

Jirik-ta ( 15. června 2023 09:27 )

MAP 1704 Pedofilní Jáhen, pedofilní novinář, pedofilní otrokářka a další děsivá statistika trestné činnosti Ukrajinců! Doslova děsivý výbuch kriminality ve Švédsku, se kterým si nikdo neví rady! Jak ubránit Česko před růstem kriminality!?

roxin ( 15. června 2023 08:31 )

xiioma, přejmenovalas annu na Azora???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa