Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

První dáma promluvila o cestách k sousedům. Emoce v Berlíně i srdečná setkání

Autor: amb - 
24. března 2023
19:30

Přestože Eva Pavlová navštívila spolu se svým manželem-prezidentem Slovensko, Polsko i Německo, ne vždy strávila všechen čas po jeho boku. Ve třech sousedních zemích se totiž věnovala tématům, jako je podpora samoživitelů, rovné příležitosti pro ženy či sociální otázky. Blízké jí byly také oblasti týkající se dětí, jako je vzdělávání či psychologická podpora. Petr Pavel mezitím absolvoval například jednání mezi čtyřma očima s důležitými státníky.

Přestože během ostatních návštěv trávila čas hlavně se ženami, hned během první cesty na Slovensko ji Bratislavským hradem provedl Juraj Rizman, partner Zuzany Čaputové. „Při dlouhém a srdečném rozhovoru o sociálních tématech se naše debata stočila ke konkrétní pomoci prostřednictvím charity,“ okomentovala Eva Pavlová setkání.

V Polsku bez Petra Pavla navštívila Zámek Królewski, společnost jí dělala polská první dáma Agata Konhauser-Dudová. S průvodcem si prohlédla staré město a zamířila za krajany do varšavského Českého centra.

Kromě prohlídky agentury Frontex, kterou absolvovala s Petrem Pavlem, v polském Rzeszowě navštívila také centrum Jasionka Medevac Hub. Ukázal jí to tam ředitel odboru lékařské záchranné služby Jakub Dzík. Ten se stará o pacienty, kteří byli evakuováni z Ukrajiny.

V Polsku Pavlová ještě poobědvala s polskou právničkou a političkou Evou Leniartovou (Právo a spravedlnost). „Na obědě pořádaném paní Ewou Leniart jsme mluvily o tématech spojených s válkou na Ukrajině, o situaci, kterou musely úřady v této příhraniční oblasti řešit v době po začátku války, a o současné podobě pomoci uprchlíkům,“ shrnula setkání Eva Pavlová. Závěrem navštívila také polské Centrum pomoci uprchlíkům. Viděla, jak se pracuje se ženami, dětmi i postiženými lidmi, kteří prchají před válkou.

Současnou situaci na Ukrajině a začlenění ukrajinských dětí do českých a německých škol řešila Pavlová také s Elke Büdenbenderovou, ženou německého prezidenta. „Mimo jiné ji náš rozhovor inspiroval k uspořádání setkání se ženami působícími v armádě,“ uvedla Eva Pavlová. Büdenbenderová chce spolupráci i přátelství prohlubovat.

„Milé shledání, které rády zopakujeme v Praze“

V Německu se setkala i se Sabine Grušou, zakládající členkou představenstva spolku „Němečtí přátelé a podporovatelé Nadace Olgy Havlové“. Sabine Gruša je zároveň vdovou po spisovateli a bývalém velvyslanci a ministrovi Jiřím Grušovi. „Inspirativní rozhovor a milé shledání, které rády zopakujeme v Praze,“ řekla posléze Eva Pavlová.

Podobně příjemnou podle ní byla také schůzka s Češkou Danuší Sieringovou. Ta v Berlíně vydává Česko-německý magazín a vrací kulturu společenských salonů, kam zve zajímavé české i německé osobnosti.

Na několik emotivních momentů během návštěv došlo spolu s Petrem Pavlem. Na Slovensku bylo psychicky náročnější uctění obětí u klubu Tepláreň a novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. V německém Berlíně to byla návštěva Památníku holocaustu v Berlíně.

„Průvodkyně mi vyprávěla o historii místa a dlouhém procesu budování památníku. Berlín pracuje i na dalších projektech, které by měly připomínat tragické události druhé světové války. Svět se dnes vzhledem k válce na Ukrajině mění, nicméně na hrůzy a oběti předchozích válek zapomenout nesmíme,” vysvětlila Eva Pavlová.

První dáma momentálně buduje svůj tým, oslovuje externí poradce a rozpracovává témata, kterým se bude dál věnovat. Aktivity na dalších pět let připravuje především v sociální oblasti.

Video  První dáma Eva Pavlová v Polsku: Dostala i brož v ukrajinských barvách  - Blesk Zprávy - Vojtěch Jandera
Video se připravuje ...

E M ( 26. března 2023 17:24 )

Ono je to jinak.Kdysi se učilo, že pokud je velký věkový rozdíl mezi manželi, tak se jeden z nich přizpůsobí k tomu druhému. Proto asi kmeti si berou mlaďuchy aby "omládli" bohužel někdy je to naopak. Ale zase to fiktivní omládnutí netrvá tak dlouho jak by chtěli či doufali.

E M ( 26. března 2023 17:13 )

No mně zase zaujalo, že akonec synátory sice ukázal, ale jejich mámu a první manželku tutlají. Nikdo se neodváže ji ukázat lidu. což je u naší "PRAVDOMLUVNÉ A VŠEMOHOUCÍ"press málem zázrAK.

Proč asi???

jajas ( 26. března 2023 13:08 )

Fakt? Tak aspoň něco!

jajas ( 26. března 2023 10:06 )

Trefil jste hřebíček na hlavič­ku..­..sk­uteč­ně lidé nejsou takoví, jakými si je vykreslíš ty. Proč nenechat lidi, ať si tady píšou co chtějí a hlavně a neopravovat je jen proto, že ti to nějak nesedí. Možná bude fakt lepší, když si vezmeš Ludvíka a zalezeš si s ním někam, kde si budeš v klidu číst a necháš tady diskuze volně plynout. Nejsi zrovna moc tolerantní k okolí a často s někým nesouhlasíš, ale nejde o život, takže je to zbytečné tady lidi pérovat jen kvůli sobě. Je dobré to hodit za hlavu a žit! Na takové prkotiny, které se objevují v diskuzích je život krátký.....mně se osvědčilo třeba gramatické chyby neřešit a pvždy jsem to přežil. A hlavně keep smiling, protože tak to mám já a vyplácí se to.

jajas ( 26. března 2023 09:52 )

A já netuším, proč mi píšeš, že mi bránit nikdo nebude, když je to samozřejmá věc, že nebude, to ví každý, takové prkotiny si nechej pro sebe. Diskuse je o otázkách a odpovědích? Ala ty své otázky směřuješ nikoliv k tématu, ale k osobě diskutujícího. Chápu, že jste "nikdy neslyšel", protože to nejde, ale vždy napíšu svůj názor. Takže např. můj příspěvek (25. 03. 2023 08:24) o tom růžovém pytli byl napsán jasně, i když to vypadá, že podle vás ne....tak pak už nevím, jak to napsat, abyste pochopil. A rada na závěr, můžete si to zkoušet dál a dál, Vaše věc a svou trpělivost si nechejte na doma. Vaše starosti bych fakt chtěl mít.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa