Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pavlovi v Polsku: První dáma dostala brož v barvách Ukrajiny, Pavel navštívil kritické místo pro podporu Ukrajinců

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
17. března 2023
21:02
Autor: Vojtěch Jandera, amb, ČTK - 
17. března 2023
06:20

Prezident Petr Pavel zakončil v pátek návštěvu Polska, kde se dnes potkal i s premiérem Mateuszem Morawieckim. Ocenil rozhodnutí Varšavy poskytnout Kyjevu své stíhačky MiG-29 a uvedl, že věří, že Ukrajina může ve válce proti Rusku zvítězit. Pavel také navštívil centrum v polském Rzeszówě, přes nějž putuje většina vojenské i humanitární pomoci na Ukrajinu. Nezahálela ani první dáma Eva Pavlová. A z Polska si odváží brož v ukrajinských barvách.

Prezident Pavel dnes pokračoval v návštěvě Polska jednáním s premiérem Morawieckým. Polský premiér vyzdvihl roli, kterou obě země společně hrají v podpoře Ukrajiny. Řekl také, že stále doufá v oživení visegrádské skupiny. Tu Pavel v minulosti kritizoval.

Pavel podotkl, že je hrdý, že mohl do Polska přijet v krátké době po své inauguraci a setkat se s hlavními činiteli země. Věří, že střední a východní Evropa je nyní v zásadní části své historie. Role regionu podle něj může růst nejen s ohledem na podporu Ukrajiny proti ruské agresi, ale i kvůli poválečné obnově napadené země. 

Region podle něj může a měl by hrát zásadní roli při návratu Ukrajiny do rodiny demokratických evropských národů, a to včetně silné podpory členství Ukrajiny v EU a, po splnění podmínek, případně i v NATO.

Petr Pavel na návštěvě Polska - setkání s Mateuszem Morawieckim. (17. 3. 2023) Petr Pavel na návštěvě Polska - setkání s Mateuszem Morawieckim. (17. 3. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

Řešili i dálnici či plynovod Stork II

Morawieczki posléze setkání na Twitteru označil za „velmi dobré“. „Dobré a důležité pro prohloubení vztahů Polska a Česka a rozvoj a bezpečnost v regionu. Společně hledíme do budoucnosti a stavíme se proti ruskému imperialismu,“ sdělil. 

Pavel s polským premiérem jednal mimo jiné o plynovodu Stork II, dostavbě dálnice D11 v návaznosti na polskou S3, což by vytvořilo důležitou spojnici obou zemí a také usnadnilo Čechům návštěvy Baltského moře.

„Bavili jsme se také o některých věcech, které máme společné, jako například vliv těžby na dole Turów na životní prostředí v České republice, případně platby zvýšených daní firmou Orlen, kde polská strana má zájem na nějakém jednání, což ale není téma pro prezidenta, ale spíše pro premiéra, takže já mu ho potom předám,“ sdělil Pavel v závěru návštěvy Polska.

Návštěva Frontexu ve Varšavě

Pavel ve Varšavě navštívil i agentuuy Frontex, který má ve spolupráci s bezpečnostními orgány členských zemí dohlížet na ostrahu vnější hranice Evropské unie. 

„Agentura Frontex operuje zejména v oblasti Středozemního moře a na hranicích EU s Ruskem, Ukrajinou a Běloruskem. V poslední době Frontex funguje také v Moldavsku, se kterým v rekordně rychlé době vznikla dohoda ohledně ochrany hranic těsně po začátku ruské invaze na Ukrajinu,“ řekl na místě mluvčí Frontexu.

Právě v Moldavsku nyní panují obavy z toho, že půjde o další zemi, na kterou svůj pohled upře ruský agresor. „V tuto chvíli je největší výzvou spojenou s válkou na Ukrajině zvládnout nápor lidí prchajících skrze Moldavsko, kam byly nedávno vyslány posily k doplnění hraniční stráže. Frontex v rámci krize na Ukrajině pomáhá zajišťovat i materiální a humanitární podporu ve válkou zasažené zemi,“ dodal mluvčí.

Video  Pavel v Polsku: Navštívil centrum, ze kterého Západ podporuje Ukrajinu  - Blesk Zprávy - Vojtěch Jandera
Video se připravuje ...

Pavel na základně v Rzeszówě

Pavel základnu v Rzeszówě označil za jedno z kritických zařízení pro podporu Ukrajiny ve vedení války, „protože přes tuto základnu, která je společně provozovaná polskými a americkými ozbrojenými silami proudí naprostá většina materiální podpory pro Ukrajinu, ale může se poté stát i logistickým HUBem při její poválečné obnově“.

„Odpoledne jsem strávil tady v Rzeszówě na americko-polské logistické základně, přes niž putuje zhruba 80 procent veškeré vojenské i humanitární pomoci na Ukrajinu. Za poslední necelý rok to bylo více než 1800 letů a statisíce tun materiálu, který tudy prošel na Ukrajinu,“ řekl Pavel novinářům před odletem zpět do Česka.

Navštívil také americkou základnu, kde poobědval s vojáky přidělenými k 82. výsadkové divizi, a absolvoval speciální zpravodajský brífink týkající se zabezpečení vojenské pomoci Ukrajině.

V Rzeszówě se řeší se zde nejen otázky týkající se dodávek materiálů, ale i úkoly spojené s opravou techniky. Kvůli bezpečnosti je oblast přísně střežena, mimo jiné jsou zde umístěny americké systémy protivzdušné obrany Patriot, lokalita je také chráněna proti dronům.

Pavel: „Náš závazek vůči NATO a článku 5 je absolutně neměnný“   

Pavel během páteční návštěvy Polska absolvoval rovněž vystoupení v polské televizi TVN. Ocenil rozhodnutí Varšavy a Bratislavy poskytnout Kyjevu své stíhačky MiG-29. „MiG-29 je nadále považován za relativně dobré letadlo a zdá se nejlepším letadlem pro Ukrajinu, protože je v její výzbroji, umějí s ním zacházet a mají pro něj logistické zázemí,“ řekl polské televizi TVN Pavel, který byl dříve náčelníkem českého generálního štábu a později stanul v čele Vojenského výboru NATO.

Zdůraznil, že každý prvek vojenské výzbroje je Ukrajině potřebný pro účinnou obranu a případnou protiofenzívu. „Určitě (MiGy) něco změní - a není až tak důležitý počet, ale to, že každý prvek přináší změny,“ řekl.

Připomněl, že české MiGy-29 nyní slouží v Polsku, kam se dostaly v 90. letech při výměně za polské vrtulníky. Ale Česko poskytlo Ukrajině bitevní a transportní vrtulníky a také různou obrněnou techniku, nyní pracuje na dodávkách protileteckých zbraní a další munice. „Děláme, co můžeme, abychom Ukrajině zajistili co nejvíce potřebné výzbroje,“ ujistil.

„Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom podpořili Ukrajinu při dosahování jejích cílů,“ řekl Pavel v rozhovoru s Piotrem Marciniakem na TVN24. Dodal, že hluboce věří ve vítězství Ukrajiny. 

Český prezident v televizi také promluvil o „fenoménu válečné únavy“. „To je něco, co se týká nejen zemí, které jsou ve válce, v tomto případě Ukrajiny a Ruska, ale také zemí, které je podporují,“ prohlásil. Podpora Ukrajiny je podle něj čím dál tím těžší s tím, jak se válka vleče. Vidí proto příležitost v letošním roce, příští rok by byl podle něj těžší. 

Moderátor se pak prezidenta zeptal na názor na Viktora Orbána. Připomněl, že podle Orbána je větší hrozbou migrace z Afriky, než válka na Ukrajině.

„Měli jsme politika, který zastupoval podobné názory, dokud Rusko nezasáhlo Ukrajinu, a pak najednou změnil názor. Viktor Orbán nadále hájí Putina a jeho záměry. Snaží se nás přesvědčit, že hlavní hrozbou je něco úplně jiného, ​​ale já jsem přesvědčen, že hlavní hrozbou pro Evropu je momentálně ruský směr. Migrace je druhořadá,“ odpověděl Pavel. 

Polská televize na svém webu také zmínila prohlášení Andreje Babiše, že by Polsku v případě jeho napadení nevyslal pomoc. „Náš závazek vůči NATO a článku 5 je absolutně neměnný,“ zmínil v televizi Pavel. 

Návštěva Petra Pavla v Polsku: Vystoupení v polské televizi. (17. 3. 2023) Návštěva Petra Pavla v Polsku: Vystoupení v polské televizi. (17. 3. 2023) | ČTK / Vondrouš Roman

Brož pro první dámu

V Rzeszówě čekal separátních program i první dámu Evu Pavlovou, která vyrazila na prohlídku Medevac HUBu Jasionka.

„Je to nezvyklá role, samozřejmě. Jsem tady poprvé, ale samozřejmě děkuju polské straně, že nám umožnila tento doprovodný program a o to víc zase si uvědomujeme, co se děje na Ukrajině,“ uvedla Pavlová, která dostala brož v ukrajinských barvách.

„Dostala jsem duhu v ukrajinských barvách, jsou to malé kvítky,“ prohodila k daru, který se čerstvě skvěl na jejím červeném kostýmku.

Pavlová se dnes zúčastnila rovněž návštěvy agentury Frontex, poté si prohlédla staré varšavské město (Palac Zamkowy) s Jolantou Wojciechowskou z Varšavské turistické organizace. Kolem půl třetí Eva Pavlová dorazila na oběd pořádaný Ewou Leniart, vojvodou Podkarpatského vojvodství. Na závěr návštěvy Polska se Pavlová vydala do centra pomoci uprchlíkům UNHCR.

„Potkala jsem se se spoustou zajímavých lidí, viděla jsem hrad, zámek, krásné obrazy, historicky jsem se zase o něco více vzdělala. Je těch dojmů teď na mně strašně moc,“ usmívala se na závěr návštěvy Polska Pavlová.

Pavla čeká Německo

Již v pondělí Pavel vyrazí pro změnu na návštěvu Německa. V úterý se s ním sejde německý kancléř Olaf Scholz.

Pavel dnes uvedl, že by cesty do Německa rád využil ke znovunastavení vztahů mezi prezidenty obou zemí. „Myslím, že s každým novým prezidentem je potřeba navázat osobní vztahy znovu,“ řekl Pavel.

Od jednání s německým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem si slibuje, že bude otevřené, i když podle něj patrně nebude „až tak vstřícné“ jako v Polsku. „Přece jen Německo je v jiné roli. Ale neočekávám, že by tam bylo jakékoli sporné téma. Naopak ze signálů, které jsem měl, je i na straně Německa pozitivní očekávání,“ dodal český prezident.

Video  Prezident Pavel přijel na návštěvu Polska.  - reuters
Video se připravuje ...

pindal ( 19. března 2023 13:47 )

Jo to víš,sejeme všichni.Co jsi si zasel ,to sklidíš,těšit se můžeš,ale vítr,to není dobrá setba,nedoporučuji nikomu.

xiioma ( 18. března 2023 15:18 )

Tak to je s tebou ...

xiioma ( 18. března 2023 14:33 )

Tak to je horší než jsem si myslela.

JaNat ( 18. března 2023 14:01 )

Neprovokuj, každý kdo se dívá a vnímá jak lidé ve světě reagují, každý kdo mě čtě a chápe daný text, ví, že to žádné kremelské notičky nejsou. Naopak. Ale xiioma potřebuje zase někde vyvolat hádku. Kdyby ses raději zabývala tím jak si z lidí nedělat nepřátelé, nebyla bys tak osamělá.

JaNat ( 18. března 2023 13:54 )

* jsem pro ukončení

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa