Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Kde bydleli naši prezidenti? Na Hradě jen Masaryk, komunisté v Domečku, Pavel si vybral Lumbeho vilu

/
  • Panorama Pražského hradu
    16. března 2023 ● 05:00

    Prezident Petr Pavel ustoupil od svých původních plánů zůstat ve svém bytě a s manželkou Evou se nejspíše přestěhují do Lumbeho vily na Pražském hradě. Není to ale jediné místo, kde čeští prezidenti přebývali. Edvard Beneš si nechal postavit Prezidentský domeček v Královské zahradě, Havel zase nejraději bydlel ve vile na Ořechovce. Jaká další místa čeští a českoslovenští prezidenti obývali?

  • 1.

    Pražský hrad

    Panorama Pražského hradu
    Autor: ČTK

    Pražský hrad asi napadne okamžitě každého v souvislosti s bydlením českých prezidentů. Přímo v areálu Pražského hradu třeba bydlel první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk, který si nechal ve druhém patře jižního a středního křídla upravit apartmá od architekta Jože Plečnika. Ten v centrální části apartmánu vytvořil takzvané Impluvium, zimní zahradu s fontánou a střešním oknem, inspirovanou římskými atrii. Nikdo z dalších prezidentů přímo na Hradě už nebydlel, i když nějaký čas o tom uvažoval exprezident Miloš Zeman. V současné době slouží především pro potřeby prezidentské kanceláře a v Masarykově pracovně dnes najdeme knihovnu.

  • 2.

    Prezidentský domeček

    Prezidentský domeček v Královské zahradě
    Autor: wikimedia commons

    Prezidentský domeček nebo též Benešovu vilu nechal, jak už název napovídá, postavit prezident Edvard Beneš v roce 1938. Beneš nechtěl bydlet v apartmánu po svém předchůdci T. G. Masarykovi, proto hledal na Hradě jiné místo. Původně si pro sebe chtěl nechat přestavět hradní Míčovnu.

    Architekt Pavel Janák, kterého k tomu oslovil, mu to však nedoporučil, místo toho mu nabídl novostavbu, do které začlení pozůstatek barokní oranžérie. Beneš tu však bydlet už nestihl, zato jeho komunističtí následovníci si toto místo oblíbili všichni. Ti si navíc kvůli své bezpečnosti nechali uzavřít celou Královskou zahradu, a tak až do revoluce do ní veřejnost neměla přístup. Po revoluci zde krátce bydlel i Havel, brzy se ale odstěhoval.

  • 3.

    Lumbeho vila

     

    Lumbeho vila v "podhradí" Pražského Hradu
    Autor: ČTK

    Empírový dům včetně rozsáhlých pozemků koupil od politika Karla Lumbeho český stát ve 20. letech minulého století. Od té doby sloužil především k bydlení zaměstnancům Hradu, jeho zahrady se pak využívaly jako hospodářské zázemí. Lesk vily postupně opadal, a tak skončila dokonce jako skladiště. Václav Havel ji nechal zrekonstruovat, aby mohla sloužit především k reprezentativním účelům, ale i jako ubytování pro zahraniční návštěvy. Jako svoje sídlo si ji po svém nástupu do funkce vybral prezident Václav Klaus, po něm Miloš Zeman. Ten tu přebýval jen do té doby, než se přestěhoval do Lán. Vilu pak obývala jeho manželka Ivana.

    Nyní se zde usadí pravděpodobně i Petr Pavel, který by zde s manželkou chtěl trávit především pracovní dny. Po prohlídce, která proběhla před pár dny, však uvedl, že by si s manželkou vilu rádi nechali trochu upravit. „Bohužel asi měla paní Zemanová, která tam žila před námi, trochu jiný vkus, takže to prostředí působí trochu depresivně. Takže bychom ho rádi trochu osvětlili. A pokud se nám to podaří, tak tam budeme rádi přes týden bydlet,“ uvedl.

  • 4.

    Dům na Rašínově nábřeží

    Na Rašínově nábřeží vlastnila rodina Havlova celý činžá, hned vedle Tančícího domu
    Autor: Shutterstock.com

    Václav Havel žil se svojí ženou Olgou v domě na Rašínově nábřeží, zde se také narodil a prakticky strávil celý život, než jej hlas lidu vynesl do čela státu. Dům patřil jeho rodině, i architekt celého činžovního domu byl z Havlovy rodiny, byl to jeho dědeček Vácslav. Po zvolení Václava Havla prezidentem v roce 1993 byl donucen se přestěhovat. V tomto bytě totiž nebyla ochranka schopná zajistit mu bezpečnost. 

  • 5.

    Ořechovka

    Vila v pražských Střešovicích Cena: cca 60 000 000 Kč.
    Autor: Foto: Blesk

    Václav Havel po svém zvolení nechtěl bydlet na Hradě, kvůli bezpečnosti ale nemohl zůstat ani ve svém bytě na Rašínově nábřeží. Vyhlédl si proto opuštěnou vilu po architektovi židovského původu Rudolfu Eislerovi na pražské Ořechovce, aby to na Hrad měl co nejblíže. Vilu bylo nutné kompletně zrekonstruovat, což dostalo na starosti architektonické studio DAM. 

    „Práce pro prezidenta Václava Havla a jeho manželku Olgu byla neopakovatelnou zkušeností. Vila ve stylu art-deca prošla rekonstrukcí opravdu od základu. Jejím cílem bylo vrátit vile původní glanc, což znamenalo odstranit nevhodné doplňky a naopak obnovit některé původní stavební prvky,” vzpomíná dodnes Petr Burian, jeden z partnerů studia DAM, který se na rekonstrukci podílel.

     

    Video
    Video se připravuje ...

    Architekt Pleskot o změnách na Hradě: Jak se otevře lidem? A zátarasy jako „absolutní šlápnutí vedle“ Markéta Volfová, Lukáš Červený

    Fotogalerie
    48 fotografií

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 6

Jiří Pochylý: udělala se před nástupem špiona pavla inventura? Já jen pro pořádek, až bude končit, aby se vědělo.

Ten chlap ale napáchal škody za tu chvilku co je u koryta.

On si chrochtá a leští si knír a zbrojní firmy s vazbami i na něj se v těch korytech rovnou topí.

Chudáci obyčejní Ukrajinci ale krvácí.

(06. 07. 2023 12:10)

Jiří Pochylý: Tenhle "speciál" mluvil o tom, že na hradě působila security ve prospěch Zemana a že tam mohli nechat odposlechy a přitom ta stejná security zabezpečovala špionovi Pavlovi schůzky proti odposlechu.

To je ale nýmandství.

Pokud měla profi firma čas dát tam profi odposlechy, tak se to nenajde. Zeman byl bohužel jediný prezident pro Čechy a z těch berousů nejslušnější, takže se nic nedozvíme.

Zeman hájil zájmy Čechů tak se proti němu vedla kampaň a byl prvním známým prezidentem, vůči kterému byla nasazená naše BIS, která bere medaile od CIA z USA.

Tvrzení že bylo doloženo, že Agáta nebyla použitá je směšné, protože jistě není jen jedna a může sem být dopravená i nějaká z ciziny, nebo se může použít jiný způsob odposlechu - stojí to stovky milionů, co je to?

(06. 07. 2023 12:06)

Jiří Pochylý: špion Pavel do hnojníku i se slintavým Fialou.

(06. 07. 2023 11:58)

panda82: A prošla očistou? aby tam nebyly štěnice,

(16. 03. 2023 10:56)

trintin: Měl by bydled v domově důchodců, ať si zvyká.

(16. 03. 2023 10:05)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy