Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Česko slaví Den otců, konají se akce. Svého tátu ocenil i Fiala: „S vděčností vzpomínám“

Aktualizováno -
18. června 2023
21:20
Autor: ČTK, Mii - 
18. června 2023
09:59

Na dnešek připadá Den otců, který se každoročně slaví v mnoha zemích třetí červnovou neděli. Připomenout ho měly mimo jiné Tátafesty, které se konají v Ostravě, Zlíně, Olomouci nebo Frýdlantě na Liberecku. Akce k oslavě otcovství měly být i na dalších místech ČR a symbolicky v tento den končil také Festival rodiny. Svátek si připomínají také politici, premiér Petr Fiala (ODS) uvedl, že na svého otce vzpomíná velmi rád.

 

„Milí přátelé, dobře víte, že soukromí si poměrně pečlivě hlídám, a to zvláště soukromí svých dětí. U příležitosti dnešního Dne otců bych ale rád řekl, že s velkou vděčností vzpomínám na svého tátu, a taky to, že být otcem je skvělá věc, i když to někdy není jednoduché,“ napsal Fiala s tím, že přeje otcům všechno nejlepší.

Na svátek si vzpomněl také europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), jenž sdílel fotografie se svými syny.

Také česká armáda se svátku věnuje. „Jsou naši učitelé, vychovatelé, přátelé a ochránci. Jsou nám oporou a vzorem po celý náš život. Den otců je příležitost si připomenout, jak jsou pro nás důležití. Tátové, děkujeme!“ napsala. 

„Tati, chybíš mi. Už víc než rok. Dnes je Den otců, tak si ho se svými tatínky užívejte, dokud je máte,“ zveřejnila svou vzpomínku europoslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová.

„Všechno nejlepší i Tobě, tati,“ napsala také místopředsedkyně ANO Alena Schillerová (ANO).

I sítě zahrančních lídrů jsou plné vzpomínek. „Každý den se cítím požehnán být tátou,“ uvedl americký prezident Joe Biden. Podobně se ozval jeden z jeho předchůdců, Barack Obama. „Šťastný Den otců všem, kteří mají to štěstí, že se ujali role otce nebo otcovské postavy. Malii a Saše, být vaším tátou bude pro mě vždycky ten největší dar v životě,“ sděll a přidal fotografii svých dcer.

Akce po celém Česku

Den otců se poprvé slavil v červnu 1910 v americkém městečku Spokane ve státě Washington. Tradici založila Sonora Smartová Doddová na počest svého otce, který ji a její bratry po smrti jejich matky sám vychoval. Chtěla tak vzdát hold všem mužům na světě, kteří se odpovědně a s láskou starají o děti a rodiny. Postupně se svátek rozšířil do desítek zemí světa a oslavy mívají různou podobu.

Například pražská zoologická zahrada ke Dni otců pořádá tematicky zaměřená komentovaná krmení a setkání. „I ve světě zvířat najdeme výjimečné otce. Přijďte se o tom přesvědčit,“ zve na webu zoo na svou dnešní akci s názvem Den otců ve zvířecí říši. Na programu má mimo jiné setkání u tamarínů bělovousých, velemloků čínských nebo komentované krmení gaviálů.

Liberecký zábavní vědecký park iQLandia dnes nabízí otcům možnost strávit se svými potomky společně čas v dílně při výrobě housenky či loďky, a naučit se tak základní techniky práce se dřevem. Soutěžní program pro otce a jejich děti pak připravil třeba zámek Loučeň na Nymbursku a soutěže, hudební vystoupení nebo výtvarné a pohybové aktivity avizují pořadatelé Tátafestů. Například na ostravském Smetanově náměstí má neformální happening ke Dni otců začít ve 14:00 a ve Zlíně se bude slavit odpoledne v Komenského parku.

jajas ( 19. června 2023 16:18 )

Jsou tam všichni brejlatí...jako taťka....určitě taťulda někoho z nich do té politiky popostrčí.....

Jirik-ta ( 19. června 2023 06:02 )

Summary of the Lancet suicide drone at work …
http­s://tw­itter­.com/M­yLor­dBebo/­status­/16692­548481­837752­32
Slavnostní vztyčení vlajky v Petrohradě
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=Wox­FnrF_f­Bs&t=4­73s

Petrohradské ekonomické fórum a mezinárodní spolupráce
http­s://ww­w.mz­v.cz­/peter­sbur­g/cz/ob­chod_a­_eko­nomi­ka/pe­troh­radske­_eko­nomic­ke_fo­rum_a­.html
Česká účast byla zajištěna prostřednictvím generálního a ekonomického konzula Generálního konzulátu ČR v Sankt Peterburgu. Nejpočetnější zahraniční delegací byli účastníci z hostující země Kataru (kolem 400 osob). Obchodní zájmy reprezentovaly tradičně početné delegace z USA (kolem 200 osob), Německa (140 osob), Velké Británie (110 osob) a Francie (100 osob).
Luboš Laštůvka, ekonomický konzul, Generální konzulát ČR v Sankt Peterburgu
Ekonomický rada z Generálního konzulátu ČR v Jekatěrinburgu o exportních příležitostech v Rusku (Před 6 lety)
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=l8wc­4HBJdvU
Tak hlavně že nám to politicky myslí, že soudruzi ideologové.

Uživatel_5522193 ( 18. června 2023 22:28 )

Jako by mu z oka vypadli, doufám že nebudou dělat do politiky jako "taťka" 🙈😩

nespokojeny ( 18. června 2023 19:14 )

Pan Fiala st., ležel v nemocnici v Brně " U sv. Anny". Na jeho adresu jsem slyšel, ten je naprosto stejný jako jeho "mladej".

Jirik-ta ( 18. června 2023 17:54 )

tak starej fyjala měl taky syna

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa