Na magistrátu vznikla koalice Spolu, Pirátů a STAN, která má v 65členném zastupitelstvu většinu 36 hlasů. Povolební vyjednávání trvala téměř pět týdnů a provázela je řada problémů. Komunální volby vyhrálo Spolu před ANO a Piráty. V opozici jsou na magistrátu ANO, Praha Sobě a SPD.

Nové vedení Prahy

 

Kromě Svobody byla do rady za ODS jako náměstkyně zvolena starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která bude mít na starosti sociální oblast a zdravotnictví. Prohloubit a zlepšit chce v sociální oblasti spolupráci s radnicemi. O finance se za ODS bude starat v pozici radního Zdeněk Kovářík.

Alexandra Udženija (ODS) bude náměstkyní primátora a bude mít na starosti sociální oblast a zdravotnictví.
Autor: Blesk – Martin Sekanina
Náměstkem pro kulturu a cestovní ruch je za TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil. Změnu směřování pražské kultury či personální otřesy nechystá. Zaměří se na opravu divadel, vybudování tanečního domu na Žižkově či umístění Muchovy Slovanské epopeje. Zcela novou kompetencí je ochrana zvířat. „Může to někdo zlehčovat, ale v moderní Evropě se řeší téma péče o zvířata," řekl. Za TOP 09 v radě bude také dosavadní místostarosta Prahy 4 Michal Hroza, který má jako radní na starost infrastrukturu.
Cestovní ruch bude mít na starosti za TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil.
Autor: Blesk:Martin Přibyl CNC

Bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se bude z pozice prvního náměstka věnovat dopravě. Dosud řešil zejména IT. Rozvíjet chce MHD - pokračovat ve stavbě metra D či rozšiřování tramvajových tratí, zaměří se na stavbu parkovišť P+R a zlepšování veřejného prostoru.

Zdeněk Hřib, bývalý primátor, bude mít na starosti dopravu.
Autor: Blesk:Martin Přibyl

Náměstkyní za Piráty bude také bývalá místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková. Bude řešit životní prostředí a plnění klimatického plánu města.

Náměstkyní za Piráty bude také bývalá místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková. Bude řešit životní prostředí a plnění klimatického plánu města.
Autor: Mária Rušínová
V pozici radních doplní radu dosavadní radní Adam Zábranský (Piráti), který bude řešit majetek a investice do něj, transparentnost a legislativu. Nynější předseda zastupitelů Pirátů Daniel Mazur. Bude řešit vědu, výzkum a inovace a smart city. Za STAN bude v radě dosavadní náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN), který chce pokračovat ve své dosavadní práci, a o školství se jako radní postará nynější starosta Kolovrat Antonín Klecanda (STAN).

Předvolební debata Blesku z Prahy: Petr Hlaváček (STAN)
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Volbě rady předcházela skoro šestihodinová diskuse plná hádek a osobních výpadů. Zastupitelé se mimo jiné přeli o to, kdo je víc zapleten do kauzy Dozimetr, přeli se o vyjádření v předvolebních jednáních nebo kdo byl či je lepší a konstruktivnější opozicí. V některých chvílích spory ani nesouvisely s fungováním městské rady. Třeba opoziční zastupitelka Kristýna Drápalová (Praha Sobě) se přela s novým radním Kováříkem o to, zda chtěl nechat v Podolí ještě jako místostarosta Prahy 4 zbourat stánek s kebabem. Nechybělo předávání svatých obrázků, pouštění hudebních videoklipů a citace z médií.

Video
Video se připravuje ...

Bohuslav Svoboda byl zvolen podruhé v životě pražským primátorem Veronika Foltová

Fotogalerie
18 fotografií