Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel o 100 dnech ve funkci: Vyzdvihl ženu, překvapila ho byrokracie. A kdy jmenuje Výborného?

Aktualizováno -
15. června 2023
17:08
Autor: ČTK, amb - 
15. června 2023
09:53

Prezident Petr Pavel dnes bilancoval prvních sto dní ve funkci. Má za sebou 33 tiskových konferencí a 60 rozhovorů, jako první státník na Ukrajině zamířil skoro až k frontové linii. Překvapila ho zkostnatělá státní správa, vyzdvihl naopak svou ženu Evu. Po tiskové konferenci se sešel s premiérem Petrem Fialou (ODS), kde řešili konsolidační balíček nebo změnu na postu ministra zemědělství. Marka Výborného by mohl jmenovat 29. června. Předběžně se na tom Pavel dnes dohodl s premiérem, řekl novinářům předseda vlády. 

Na začátku svého prezidentství měl Pavel pocit, že je co dohánět. „Viděli jsme, že když prezident nechce, nemůže, nebude plnit ani to základní, co od něj veřejnost očekává,“ rýpl si do svého předchůdce Miloše Zemana. 

„Bylo to hodně náročné, ale většinu krátkodobých úkolů se nám podařilo dotáhnout do konce a dlouhodobé cíle rozpracovat,“ zhodnotil prezident prvních 100 dnů ve funkci na tiskové konferenci. Státní správu označil za zkostnatělou. 

Pochválil tým prezidentské kanceláře, Správu Pražského hradu i Lesní správu Lán. Pracovali prý tvrdě, s nasazením a často bez ohledu na pracovní dobu. Pavel vyzdvihl roli hradní kancléřky Jany Vohralíkové i své ženy Evy Pavlové. „Patří jí můj dík a uznání,“ řekl o první dámě.

Poděkování Evě Pavlové: „Není jen důstojným doprovodem“ 

„Velká část veřejnosti má od ní právem velká očekává, přestože role první dámy není administrativně ani legislativně upravená,“ uvedl Pavel. Svou ženu nevnímá jen jako důstojný doprovod při reprezentacích, ale jako svou nedílnou součást, která je zaměřená především do sociální oblasti. Přes některá omezení se podle jeho slov pustila do akce s vervou. 

Pavel promluvil také o jmenování ústavních soudců a na dotaz novinářů sdělil, že si je vědom genderové vyváženosti a měly by následovat další ženy. Zatím jmenoval Jana Wintra, Josefa Baxu a Danielu Zemanovou a navrhl Roberta Fremra. Další dvě jména potenciálních nových ústavních soudců nejsou známá. 

Video  Tisková konference Petra Pavla ke 100 dním ve funkci  - Blesk TV
Video se připravuje ...

V příštích letech chce prezident přispět k upevnění pozice ČR mezi demokratickými zeměmi a ke změně nálady ve společnosti. Za největší úspěch svého dosavadního prezidentství považuje nastartování směru, kterým by rád pokračoval v příštích pěti letech.

Za svůj neúspěch, na kterém bude pracovat, zatím považuje nastavení komunikace v oblasti sociálních sítí nebo nový web prezidentské kanceláře. Jde však o věci, které se týkají zakázky. „Do určité míry mě to frustruje, ale nechci jít proti pravidlům,“ řekl. Zmínil také lepší vysvětlování podstaty některých problémů, což však není jen jeho úkol. 

Nepostupuje v rytmu valčíku, ale polky

Jana Vohralíková posléze promluvila o dalším otevírání Hradu veřejnosti a utužování občanské společnosti. 

Jak sdělila prezidentova mluvčí Markéta Řeháková, prezident má za sebou už 33 tiskových brífinků. Poskytl také 60 rozhovorů českým i zahraničním médiím. „Snažili jsme se vyhovět počáteční absenci slova prezidenta ve veřejném prostoru,“ uvedla Řeháková. Dodala, že nechtějí, aby se prezident stal komentátorem aktuálního dění, ale vystoupil, když má co sdělit. 

Ředitel hradního vnitropolitického odboru mimo jiné zmínil návštěvy krajů. „Snažíme se navštěvovat kromě krajských měst, kde je to protokolárně nezbytné, také strukturálně postižené lokality, které stojí trochu stranou pozornosti a mají významné problémy,“ řekl. Prezident podle něj sbírá podněty a předává je ministrům.

Ředitel zahraničního odboru Jaroslav Zajíček uvedl, že Pavel nepostupuje v rytmu valčíku, ale kvapíku, nebo spíš polky. Zhodnotil Pavlovu zahraniční politiku, za základní dogma označil mít dobré vztahy se svými sousedy. Pavel proto navštívil všechny čtyři sousední země, v první řadě Slovensko.

Zajíček promluvil i o cestě na Ukrajinu. „Zážitek na celý život,“ sdělil. Ubezpečil tam ukrajinské partnery, že jim bude stát Česko po boku a poskytovat podporu. „Prezident Pavel je první státník, který se pustil tak daleko na východ, 100 km od frontové linie. Demonstroval odvahu,“ dodal Zajíček. Zmínil, že Pavel Dnipro navštívil i v souladu s tím, že se Česko zaměří na pomoc Dnipropetrovské oblasti. 

Prezident jmenuje už čtvrtého ministra

Po tiskové konferenci Pavel poobědval s premiérem Petrem Fialou (ODS). „Bude se týkat aktuálních problémů, kterým je i konsolidační balíček,“ sdělil k setkání na tiskové konferenci. Schůzku by měl předseda vlády odpoledne okomentovat v Poslanecké sněmovně.

Od března, kdy Pavel vystřídal na Hradě Miloše Zemana, bude změna ministra zemědělství už čtvrtou změnou ve vládě. Den poté, co se ujal funkce hlavy státu, jmenoval Pavel ministrem životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL). V květnu po rezignaci Vladimíra Balaše (STAN) jmenoval ministrem školství Mikuláše Beka (STAN), který do té doby zastával funkci ministra pro evropské záležitosti. Tím jmenoval Martina Dvořáka (STAN). S kandidátem na post šéfa resortu zemědělství, se chce Pavel sejít.

Pavlova schůzka s Výborným

Výborný, kterého KDU-ČSL plánuje nominovat na ministra zemědělství, má už termín schůzky s prezidentem Pavlem. Tento týden to nebude, řekl ČTK. Tento týden to nebude, dodal Výborný. Přesný termín zatím nechtěl říct. Pavel dnes uvedl, že považuje za užitečné se s Výborným setkat. Jako o kandidátovi o něm slyšel podobně jako veřejnost poprvé ve středu, doplnil. Podle premiéra Fialy by schůzka měla proběhnout před 29. červnem, na toto datum byl předběžně stanoven termín jmenování Výborného ministrem zemědělství.

Politologové na Pavlově dosavadním působení oceňují hlavně jeho snahu zprostředkovávat diskusi mezi vládou a opozicí, otevírat Hrad občanské společnosti a koordinovat zahraniční politiku s kabinetem.

jajas ( 16. června 2023 18:31 )

Ty jsi mi ale mudrlant....nejsi ty náhodou zaujatý ?

jajas ( 16. června 2023 18:02 )

Co je? Ses nám nějak zadrhl.....eeeee!

Jirik-ta ( 16. června 2023 15:49 )

eeeeeehm

Jirik-ta ( 16. června 2023 15:48 )

eeeeee nic

Jirik-ta ( 16. června 2023 15:47 )

eeeee

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa