Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vdovec Výborný adeptem na ministra zemědělství: Náhle přišel o manželku, vedl krátce lidovce

Autor: Jakub Veinlich - 
15. června 2023
05:00

Lidovci mění dalšího ministra. Zdeňka Nekulu, který bojoval proti vysokým cenám potravin i zeleniny, vajec, nebo cukru a mouky, by měl vystřídat stranický expert na exekuce a školství, bývalý ředitel gymnázia Marek Výborný. Jeho nominaci má potvrdit příští týden ještě celostranický výbor. Z politiky se otec tří dětí málem před čtyřmi lety přitom stáhnul. A to kvůli náhlé smrti manželky Markéty (†45) před téměř čtyřmi lety.

Do vysoké politiky vstoupil Marek Výborný poprvé v roce 2017, kdy se stal poslancem. Před tím byl osm let radním města Heřmanův Městec, kde žije od narození. Jeho politická hvězda postupně stoupala a v březnu roku 2019 se stal po Pavlu Bělobrádkovi novým předsedou KDU-ČSL. Tím byl ale prakticky jen několik měsíců. V září stejného roku mu totiž náhle zemřela manželka Markéta.

„Přátelé, dnes nás zasáhla rodinná tragédie. Děkuji všem, že jste s námi ve svých myšlenkách i modlitbách. Potřebujeme teď čas sami pro sebe, děkuji za pochopení. Ale brzy se ozvu,“ oznámil tehdy rodinnou tragédii na sociální síti sám Výborný.

Z minuty na minutu zůstal sám na tři nezletilé děti. Smutná zpráva ho navíc zastihla v autě na dálnici, když byl na pracovních cestách, kam odjel po společném rodinném víkendu v neděli večer.

„Markéta ráno jako každý den vstávala brzy, někdy kolem půl šesté, vařila snídani, připravovala dětem svačiny a vzbudila naši dceru Míšu, která jezdí autobusem do Pardubic. Vypravila ji na autobus a říkala, že se jde ještě na chvíli natáhnout, než vzbudí Amálku a Vendelína. Amálka se vzbudila někdy v půl sedmé a Markétku našla v posteli už bez známek života. Na to, že byla doma sama s malým Vendelínem, se zachovala neuvěřitelně zkušeně a dospěle. Zavolala záchranku, dávala matce první pomoc, snažila se ji zachránit masáží srdce,“ popsal emotivně v rozhovoru pro Blesk Zprávy minuty osudného pondělního rána Výborný jen pár týdnů po pohřbu manželky.

„Prožili jsme krásný víkend. V pátek večer jsme měli koncert s naším pěveckým sborem, který Markéta léta vedla. Tam si oddirigovala generálku na svůj pohřeb. Část skladeb totiž zazněla o týden později na rozloučení s ní. V sobotu jsme byli na Svatováclavské pouti, kde jsme potkali řadu přátel. A v neděli jsme jeli na kola do vedlejší obce. Vlastně jsem podruhé za ten půlrok ve funkci předsedy KDU-ČSL musel pracovně odjet už v neděli večer, jinak jsem se snažil být doma. Ale slíbil jsem účast na koncertě v Liberci. Když jsem odjížděl, tak jsme se rozloučili, objala mě, udělala mi křížek na čelo,“ dodal tehdy ve své politické kanceláři vzpomínky na poslední chvíle se svou milovanou manželkou.

Video  Výborný o smrti manželky: Poslední slova a obejmutí. A jak ji oživovala dcera.  - Jakub Veinlich
Video se připravuje ...

Výborný tehdy řešil především jak se postarat o tři děti – Máša, Vendelín a Amálka, jak jim doma říkají, přišli náhle o maminku. Vytížený politik se proto stáhl do ústraní a krátce nato také oznámil rezignaci na post předsedy KDU-ČSL.

„I ten nejlepší manažer by si vylámal zuby na úkolu být na plný úvazek tátou tří malých dětí. A zároveň odpovědným předsedou parlamentní strany,“ řekl tehdy. Své rozhodnutí popsal také na svůj facebookový účet.

„Chci tady poděkovat. Na prvním místě svým... našim třem dětem. Amálce, Míše a Vendelínovi. Děkuji také svým nejbližším spolupracovníkům. Děkuji naší lidovecké rodině, na kterou jsem, byl a vždycky budu hrdý,“ dodal. Dojemnou opravou tak připomněl i svoji zesnulou manželku.

V lednu 2020 pak Výborného nahradil v čele lidovců dnešní vicepremiér a ministra práce a sociálních věcí Marian Jurečka, který ho nyní vytahuje zpět na politické výsluní, když ho navrhnul premiérovi za Zdeňka Nekulu do křesla ministra zemědělství.

Výborný přitom původně zvažoval, zda ve volbách v roce 2021 vůbec kandidovat do Poslanecké sněmovny. Nemám to tak, že bych se teď k něčemu klonil. Pokud se rozhodnu kandidovat, tak chci, aby to bylo nejen s vědomím, ale i s podporou rodiny a dětí. To je pro mě důležité. Popsal Výborný v rozhovoru pro Blesk Zprávy v listopadu 2020, tedy necelých deset měsíců před volbami.

Nakonec kandidoval jako lidovec na třetím místě kandidátky SPOLU v Pardubickém kraji a poskočil s 13 351 preferenčními hlasy na první místo. Hned po volbách se o něm mluvilo jako o možném kandidátovi do vlády. Nakonec se ale stal předsedou poslaneckého klubu. Tohle křeslo ale nyní opouští a i po poradě s rodinou má zamířit do vlády na post ministra zemědělství. Výborného by měl v čele poslanců za KDU-ČSL nahradit podle informací Blesk Zpráv Tom Phillip.

Politice se přitom Výborný mohl učit také od svého otce. Miroslav Výborný byl totiž ministrem obrany ve vládě Václava Klause a ministrem bez portfeje v úřednické vládě Josefa Tošovského. V letech 1995 až 1996 byl navíc také  stejně jako jeho syn Marek šéfem poslaneckého klubu KDU- ČSL a v neposlední řadě ho někteří mohou pamatovat také jako ústavního soudce, kterým byl mezi lety 2003 až 2013.

Marek Výborný obnovoval v Heřmanově Městci skautský oddíl – od té doby má přezdívku Hardy. I když už aktivním skautem není, v minulém volebním období ve skautské uniformě zakládal oddíl přímo ve Sněmovně.

Jako bývalý ředitel gymnázia bojoval v pandemii covidu, kterým se sám těžce nakazil, za co nejrychlejší znovuotevření škol. Při bleskových povodních v roce 2020 pomáhal i s dětmi v rodném Heřmanově Městci s odklízením následků záplav. Je také autorem Milostivého léta II. – které se zaměřuje na oddlužení lidí po exekucích, zejména pak dětí.

Video  Lidovecká výměna ministra zemědělství: Od začátku jsem byl kontroverzní, přiznal Nekula  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

trintin ( 17. června 2023 22:35 )

Náhle přišel o manželku?? Autor článku poukazuje na "Karbofuran"?

Uživatel_5524836 ( 17. června 2023 08:40 )

Presne,to iste Slovensko

ANOrozkradanidotaci ( 15. června 2023 17:18 )

Za Babiše se kradlo nejlíp. My zloději si přejeme, aby tato vláda padla. Přidej se k nám!
Čest práci!

e.lesanova ( 15. června 2023 16:39 )

Adept...teolog a učitel dějepisu, vdovec....to je "doporučení" na tuto funkci?? Jaké má konkrétně znalosti ze zemědělství, vize na zkrocení drahoty?? Jaký proběhl výběr kompetentních a zkušených na tento post? Dohazují si koryta hůře než pro dobytek. Tato vláda je vše jiné než vláda odborníků...nebýt tam nikdo, výsledek je stejný

srandicky ( 15. června 2023 10:39 )

...dal tomu všemu korunu , jak zakázal v PS mluvit Babišovi a Okamurovi i když mají sněmovní právo mluvit jak chtějí dlouho ... vdovec arogantní nesympatický týpek jako všichni pětikoláci

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa