Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Fiala v Blesku: Pod tlakem vinařů jsem nebyl. Proč podle něj lidé na DPH vydělají?

Autor: amb, jk - 
18. května 2023
13:04

V pořadu Ptám se, pane premiére vystoupil premiér Petr Fiala (ODS). Promluvil mimo jiné o nulové spotřební dani na tiché víno. „Pod tlakem vinařů jsem nebyl, ani jsem se s žádnými nesetkal,“ sdělil. Vysvětlil také dvě sazby DPH. „Můžete ukazovat jednotlivé položky, kde dojde k určitému zdražení, ale když se na to podíváte jako na celek, lidé zaplatí méně,“ řekl. 

Čtenářku Marii zajímalo, proč je víno bez daně a kojenecká voda s daní. Podle odborníků z NERV by spotřební daň na tiché víno přinesla státu až 4,5 miliardy korun. Premiér na to reagoval, že víno je zdaněné a spadá do 21 %, a to i tiché víno. Spotřební daň se ale u něj rozhodli nezavést. „Kojenecká voda žádnou spotřební daň nemá, ani noviny nebo knihy,“ reagoval premiér v pořadu Ptám se, pane premiére.

„Pod tlakem vinařů jsem nebyl, ani jsem se s žádnými nesetkal. Jsem ale jihomoravský politik, vím, jak to s těmi víny je,“ řekl Fiala.

Přesto by do budoucna nějaké opatření přijmout chtěli. „Domluvili jsme se, že toto není věc, nad kterou mávneme rukou, ale v příštích měsících budeme hledat nějaké řešení i ve spolupráci s našimi vinaři. Přece jen většina spotřeby u nás je z dovozu. Nechceme zasáhnout naše vinaře, ale situaci bychom do budoucna řešit měli,“ uvedl Fiala. Konkrétnější ale nebyl.

Oproti spotřebnímu víno se zvedla spotřební daň z lihu o 10 % s tím, že jde o ochranu veřejného zdraví. Podle Fialy si to neprotiřečí. 

Velké změny mají nastat také u daně z přidané hodnoty, současné tři sazby se mají redukovat na dvě – základní 21 procent a sníženou 12%. Tím ale některé věci podraží, například služby. „Celkově se vybere na DPH méně, lidé budou platit méně, celkově na tom vydělají. Toto opatření, které jsme udělali, není jednoznačně motivováno jen vyšším příjmem, ale i zjednodušením a zpřehledněním systému,“ řekl k tomu Fiala.

„Celkově se lidem to, co zaplatí na DPH, zlevní. Proto jsme do nejnižší sazby dali potraviny, zdravotnické pomůcky léky,“ sdělil s tím, že je potřeba se na to dívat touto optikou. „Můžete ukazovat jednotlivé položky, kde dojde k určitému zdražení, ale když se na to podíváte jako na celek, lidé zaplatí méně,“ dodal.

Existují ale obavy, že konkrétně u potravin peníze kvůli nižšímu DPH místo zlevnění zůstanou obchodníkům. Těm ale Fiala věří. „Vyjádřili se tak skoro všichni, vyjádřily se řetězce, Svaz obchodu a cestovního ruchu, že to snížení je takové, že bude promítnuto do cen potravin,“ sdělil Fiala. 

Potraviny budou ve 12% sazbě, ale nápoje v 21%. Považuje premiér opatření za logické? „Logika v tom je, je tam i určitá daň za jednoduchost. 21 % je základní sazba, teoreticky všechno je v 21% sazbě. Kdybychom měli jednu sazbu jako v Dánsku, tak je všechno v jedné sazbě. Máme ale dvě sazby, u té druhé se shodneme na tom, že má sociální nebo jiný význam, najdeme důvody, že jsou ty věci v nižší sazbě. Tam, kde je opravdu důvod, tak je to ve 12% sazbě,“ uvedl Fiala. Princip považuje za logický a racionální.

Video  Fiala v Blesku: Do Bílého domu vyrazí bez manželky. A co pochroumané vztahy se Slováky?  - Jakub Kopřiva, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

dostojevskij ( 19. května 2023 04:40 )

Kdyby lidé nešli k volbám!!!! musela by nastoupit úřednická vláda, což např. v ústeckém kraji ihned poznali a za Fišera se měl kraj dobře. Jinak ODS kašlala na regiony, kde se nevolil ODS. Stačí jen, jak se v Praze hádali o primátora. nejde jim o lidi, ale vlastní prebendy. To si mohou dovolit děti na pískovišti, že si spolu nebudou hrát. Co je to za politiku, s vámi jednat nebudeme, jdeme jen s těmi do koalice atd. Měli by táhnout za jeden provaz. Volby jsou jen zbytečně vyhozené peníze!!!!! Nic tu nefunguje, ani nám již nic nepatří!!!

Kopyto ( 19. května 2023 04:05 )

Něco tak pitomého aby člověk hledal světa kraj....

shithole ( 18. května 2023 23:35 )

Kde zmizely miliardy?
Za rok 2021 Babišův majetek oficiálně vzrostl o 28 miliard (28 tisíc milionů).
Tak hádej.

shithole ( 18. května 2023 23:33 )

Fiala provede potřebnou špinavou práci, načež se po volbách vrátí soudruh estébák a obnoví rozkrádání.

AHel ( 18. května 2023 19:40 )

Já když vidím toho nakynutého knedlíka v červené kravatě, tak je mi na nic, lhář jeden, zradil slušné lidi a ještě má tu drzost se smát, nic hroznějšího jsem v politice nikdy nezažila. Trestuhodné chování vlády, to není vláda změny, to ke krutovláda, vláda proti lidem, je to hanebné a dál se už nebudu rozčilovat. Ten ubožáček za to nestojí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa