Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Prezidentské „taxi“ z Islandu: Po Pavlovi svezla Čaputová i kolegy z Moldavska a Rakouska

Video se připravuje ...
Aktualizováno -
18. května 2023
08:02
Autor: ČTK, trm, max - 
17. května 2023
13:43

Český prezident Petr Pavel měl i ze summitu Rady Evropy v Reykjavíku odvoz. Stejně jako na Island, i zpět Pavla „svezla“ speciálem slovenská prezidentka Zuzana Čaputová. Tentokrát se k nim přidali další dva prezidenti - moldavská hlava státu Maia Sanduová a rakouský prezident Alexander Van der Bellen. Pavel na summitu mimo jiné mluvil o Istanbulské úmluvě, kterou Česko doosud neratifikovalo.

Prezident Petr Pavel měl už cestou na summit netradiční přesun - svezl se totiž slovenským vládním speciálem, v Kodani ho vyzvedla slovenská kolegyně Zuzana Čaputová, se kterou byl koncem dubna i na Ukrajině.

Cestou zpět se osazenstvo sloveského speciálu rozrostlo ještě o dvě další hlavy států,moldavskou prezidentsku Maiu Sanduovou a rakouského prezidenta Alexandera Van der Bellen. Fotografii z paluby zveřejnila sloveská prezidentská kancelář.

Pavel na summitu řekl, že nevidí důvod, proč by Česko nemělo ratifikovat Istanbulskou úmluvu Rady Evropy,

„Jsme jedním z posledních států Evropy, který se k Istanbulské úmluvě nezavázal,“ připomněl dnes prezident Pavel na končícím summitu Rady Evropy v Reykjavíku. „Nevidím jediný skutečný důvod, proč bychom to neměli udělat,“ dodal.

Česko úmluvu sice v roku 2016 podepsalo, aby ale začala platit, musí ji ještě ratifikovat obě komory Parlamentu a poté podepsat prezident.

Dokument v ČR vyvolával v posledních letech silné emoce. Důrazně ho odmítali konzervativci či sedm křesťanských církví. Odpůrci úmluvy tvrdí, že není potřeba a že by proti sobě postavila muže a ženy.

Naopak zastánci ji považují za nástroj ke zlepšení záchranné sítě pro oběti násilí, protože je výčtem řešení, jak násilí vymýtit, posílit prevenci i vymahatelnost práva. Podle ženských organizací se však úmluva stala terčem dezinformační kampaně některých spolků i jednotlivců.

Skutečnost, že Praha Istanbulskou úmluvu doposud neratifikovala, vrhá podle diplomatických zdrojů na Českou republiku špatné světlo u partnerů v západní Evropě. Ti prý totiž dokument považují za určitý znak „civilizační vyspělosti“. Úmluvu ratifikovaly i katolické země jižní Evropy nebo Ukrajina čelící ruské agresi.

Mezi zeměmi, které Istanbulskou úmluvu zatím neratifikovaly, je kromě Česka například také Slovensko nebo Maďarsko. Turecko od úmluvy Rady Evropy nazvané podle tureckého města, kde byla v roce 2011 poprvé otevřena k podpisu, odstoupilo v roce 2021. Ratifikovalo ji přitom v roce 2012 jako první ze signatářů.

Text úmluvy odsuzuje domácí násilí, sexuální obtěžování, znásilnění, nucené sňatky, takzvané zločiny ze cti či mrzačení genitálií. Poukazuje na to, že ženy bývají mnohem častěji obětí domácího a sexuálního násilí než muži i obětí masového znásilňování v ozbrojených konfliktech.

Násilí vůči ženám dokument vnímá jako porušování lidských práv a diskriminaci. V úmluvě se státy zavazují mimo jiné k uzákonění opatření proti násilí, k prevenci i k vyčlenění peněz na služby. Počítá se se školením zdravotníků, policistů či soudců.

Vzniknout by měla centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí, dostupná by měla být právní a psychologická podpora či azylové domy. Text zmiňuje, že do prevence by se měli zapojit i muži a chlapci. Pracovat by se mělo i s násilnými osobami.

Video  Petr Pavel v Dánsku: Setkal se i s premiérkou Estonskou či exšéfem NATO. S ukrajinskou poslankyní řešil stíhačky.  - Blesk - Maxmilán Nový
Video se připravuje ...

naidka ( 18. května 2023 13:24 )

Pavel má nějakou smlouvu s Pleskem? Na všech článcích o něm je logo JSME U TOHO - BLESK. To je asi z toho, jak se jednou nechal vyfotit při čtení Blesku a tím si zajistil, že jsou všude, kde je on a napíší o něm jen přehnaně ubohé lichotky. Z Pavla udělal bulvár bez přehánění kult osobnosti, to se má čím chlubit.

JaNat ( 18. května 2023 09:42 )

Ona se koupe? To tak plýtvá vodou? Se nedivím, že zdražují. A večer leze do bedny špinavá a zapařená? A ty tomu svému h....přikážeš, že musí počkat do rána? Tý jó. Je to důležité, protože s tebu se dá bavit už jedině o h..... A jak dlouho u tebe trvá než se slušně omluvíš nebo přiznáš chybu, kašpárku?

roxin ( 17. května 2023 20:59 )

Máš pravdu že čaputku Slováci nemůžou ani cítit a s naším soudruhem pávkem musela být kámoška už dříve jinak by nebyla tak rychlá když pávek vyhrál volby hned za "HORKA" mu přišla poblahopřát, musela vědět předem že to má v kapse jinak by to tak rychle nestihla ani " stíhačkou".

JaNat ( 17. května 2023 20:53 )

Bláža je ve vaně, že píšeš? Nebo trčíš zase na dvou nulách?

JaNat ( 17. května 2023 20:50 )

Ty jsi tak chytrý, že by i Šalamoun záviděl.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa