Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlovo cestování: Autem, vlakem i běžnou leteckou linkou. Na motorce vyrazí do Bavorska

  • Autor: amb - 
    17. 5. 2023
    05:00

    Let běžnou linkou, jízdy na motorce, cesty se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Způsob dopravy se u české hlavy státu Petra Pavla v posledních týdnech změnil a rozhodně neusedá jen do vládního speciálu. Do Bavorska chce třeba vyrazit na motorce. „Ve výsledku to bude dražší,“ komentoval ale pro Blesk Zprávy politolog Jan Kubáček.

    Přestože podle něj prezidentovy „netradiční“ cesty mohou působit sympaticky, rád by se posunul dál. „Mnohem důležitější je obsah, už bychom se měli dostat také k tomu, co je vlastně předmětem těch prezidentských cest, jak třeba pomůžou české ekonomice, českým firmám, zájmům České republiky. Tahle otázka se bude čím dál tím víc objevovat,“ domnívá se Kubáček.

    „Je to samozřejmě taková trošku snaha to zpropagovat odlišně,“ komentoval cesty na motorce nebo běžnou linkou. „Někteří si řeknou, že je to milé, ale někdo si logicky řekne, že je to marketing pro marketing. Že je to čistě je postavené na tom, aby to přitahovalo, aby to samo o sobě bylo unikátní, ale už pokulhává ten výstup a konkrétní přínos pro český byznys,“ dodal.

    Jaké netradiční dopravní prostředky prezident zatím využil?

  • 1.Na motorce do Bavorska

    Už během prezidentské kampaně se vědělo, že se Petru Pavlovi říká „plechová prdel“. Na motorce měl totiž mimořádnou výdrž. Ostatně využíval ji už ve funkci předsedy vojenského výboru NATO. A záliby se nevzdal ani jako český prezident.

    Vytáhl ji například v sobotu 13. května, kdy absolvoval motocyklový závod Harley-Davidson Praha Challenge. Udělal to v rámci charity, na podporu organizace Nedoklubko, která pomáhá předčasně narozeným dětem. Akce se konala v areálu lánského zámku, kam dorazili i další motorkáři – těch vyjelo více než sto.

    Pavel přijel na motocyklu značky BMW, na sobě měl šedočernou kombinézu s modrými prvky, v podobném duchu byla i barva jeho stroje. „Dneska to bylo krásný, nebylo ani horko, ani zima, nepršelo, trasa byla krásná,“ popsal prezident. Na motorce seděl podle svých slov asi po dvou týdnech. Dodal, že neměl žádnou velkou pauzu a čas na motorku si vždy udělá.

    A na motorce by měl prezident i s první dámou v pátek 19. května vyrazit do Bavorska, kde zahájí Bavorsko-české týdny přátelství.

    „Ta citelnost je sympatická, zajímavá, ale řekněme si otevřeně, že náklady na tu bezpečnost tam zůstanou. Ochranka prostě bude muset jenom zvolit jiný typ dopravy. Speciálně až třeba pojede tou motorkou, tak to ve výsledku bude dražší, protože ochranka pojede ve větším počtu na motorce, tak ho stejně bude muset jistit i v autě. Náklady ve výsledku porostou,“ řekl Kubáček. Rozumí ale formátu energického a mladistvého prezidenta.

    Prezident Pavel s motorkáři vyrazil na zámek v Lánech (13.5.2023). Prezident Pavel s motorkáři vyrazil na zámek v Lánech (13.5.2023). | Instagram - Petr Pavel

  • 2.Do Londýna běžnou linkou

    Zatímco během cest za hranice zatím využíval vládní speciál, na korunovaci Karla III. Petr Pavel i s manželkou vyrazil běžnou linkou. „Linku do Londýna jsme s Evou stihli. Tím je tedy cesta na korunovaci Karla III. úspěšně zahájena,“ hlásil ve čtvrtek večer prezident.

    Cesta prezidenta nezůstala bez povšimnutí u dalších cestujících, kteří se s aktivní hlavou státu rádi fotili. Jak takové cesty hodnotí za hranicemi a v jakých státech se třeba tamní politici chovají uvolněněji?

    „Jsou země, které jsou hodně konzervativní s poměrně svázanou etiketou i protokolem, kde by to mohlo být handicapem. Typicky Velká Británie. A pak jsou také království civilnějšího charakteru, typu Norsko, Švédsko, i Dánsko, kde to není tak sešněrované, kde se ta civilnost  nosí. Premiéři tam často do práce jezdí veřejnou dopravou, pěšky nebo kole. Čili tam to patří, tam to funguje dobře, takže to je potřeba dobře promyslet a dobře zvolit formu, abychom se nedostávali do úzkých a do nepříjemné pozice hostitele,“ popsal Kubáček.

    Prezident Petr Pavel s manželkou Evou na cestě na kounovaci krále Karla III. Prezident Petr Pavel s manželkou Evou na cestě na kounovaci krále Karla III. | instagram

  • 3.Politolog doporučuje vlak

    Vlakem Petr Pavel vyrazil v lednu ještě během prezidentské kampaně do moravskoslezské Ostravy. Železnici využil také při cestě na Ukrajinu, kam vyrazil i se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Tento dopravní prostředek je ale u cesty právě tam běžný i v případě státníků.

    Kubáček by v prezidentově případě vlak viděl klidně častěji. „Osobně bych se nebál vlaku. Když teď pan prezident vymýšlí různé varianty, tak bych mu doporučil, aby jako například rakouský prezident či německý prezident využíval vlak. Máme kvalitní vlaky, spolehlivé vlaky, dobrou dostupnost, je to významně ekologičtější a je to v dobrém slova smyslu záhodné. I pro bezpečnost, pro ochranku je to významně snazší,“ řekl politolog.

    Se Zuzanou Čaputovou ale Pavel nesedl jen do vlaku, spolu s ní vyrazil vládním speciálem také na Island. Chtěli tím ušetřit uhlíkovou stopu. „Je to ekonomické, protože nám to ušetří peníze a navíc nám to dává čas zkonzultovat naše postoje,“ řekl Pavel.

    „Trochu mám pocit, že to pak ale kompenzuje vymýšlením těch motorkářských variant, které jsou pro tu bezpečnost hodně náročné a tím pádem ve výsledku dražší,“ sdělil Kubáček.

    Zuzana Čaputová a Petr Pavel na palubě slovenského vládního speciálu (16.5.2023) Zuzana Čaputová a Petr Pavel na palubě slovenského vládního speciálu (16.5.2023) | Foto Blesk - Maxmilián Nový

  • 4.Čím jezdí státníci jinde?

    Na světě je víc státníků, kteří využívají netypické způsoby cestování. „Například mongolský prezident je pověstný tím, že cestuje vlakem a i na obrovské dálky. On opravdu z Ulánbátaru vyráží vlakem,“ uvedl příklad Kubáček.

    „Motorky se mezi vrcholnými politiky spíš nedrží, protože je to prostě opravdu hodně riskantní a složité na dramaturgii. Někteří politici třeba cestovali lodí, to jsou takové atypické věci. Ale dneska opravdu vítězí spíš civilnost. Často vítězí cestování buď běžnými spoji, letadlem, ale čím dál více se propisuje do prezidentských nebo státnických návštěv právě vlak,“ dodal. 

    Do Kyjeva 28. dubna 2023 ráno přijeli český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (na snímku pořízeném cestou ve vlaku). Do Kyjeva 28. dubna 2023 ráno přijeli český prezident Petr Pavel a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová (na snímku pořízeném cestou ve vlaku). | ČTK / Čapek Karel

Mirka Nová ( 16. ledna 2024 00:05 )

Je hezké vidět, jak i náš prezident Petr Pavel volí různé způsoby cestování, od auta až po motorku. Já mám nejraději výšlapy přírodou a objevování nových míst. Nedávno jsem si pro tyhle příležitosti pořídila nový trekový batoh na internetových stránkách http­s://ww­w.na­ture­hikec­z.cz­/, který se stal mou nepostradatelnou výbavou na mých výletech.

roxin ( 17. května 2023 17:57 )

A tebe vidět je? Tys vždy vřískal a kvičel jen opačně a teď musíš ještě víc protože musíš omlouvat a zastávat se soudruha který své komoušství vysvětlil a nemusel tě ani přemlouvat hned jsi to pochopil a přijal ho.

blue_Moon ( 17. května 2023 11:59 )

motorka mu sluší

Jirik-ta ( 17. května 2023 10:46 )

narcis, no. Konstrukce mediální reality pokračuje. Utvrzování v tom, že jsme zvolily správně. 🧣👔

Jirik-ta ( 17. května 2023 10:43 )

💖

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa