Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Richard se stal z ajťáka lesníkem. Sázíme Česko pomáhá zalesňovat holiny

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
16. května 2023
05:00

Již téměř dva roky provozuje Richard Krajník a Filip Hradil projekt Sázíme v Česko, v němž lidé přispěli už na 200 tisíc sazenic stromů. Původní profesí IT odborník Richard Krajník v Blesk Podcast prozradil, kolik stromů doposud vysázeli a jak celý projekt funguje.

Z kanceláře do lesů. Přesně takový je příběh spolumajitele společnosti PlanetWe Rewild, která si dala za úkol znovu zalesnit ČR. V současnosti vysázeli již 70 tisíc sazenic. Na e-shopech nebo na jejich stránkách mohou lidé dobrovolně přispět 69 korun, což je částka za jeden vysázený strom včetně všech služeb okolo. Podle Krajníka je péče o les téměř denodenní práce a majitelé mnohdy nemají čas nebo finance se o svůj les starat, proto jim chtějí se Sázíme Česko pomoci.

Video  Blesk Podcast: Richard se stal z ajťáka lesníkem. Sázíme Česko pomáhá zalesňovat holiny  - pdc, bp, Červený, Marek
Video se připravuje ...

"Ideálně je každý den nebo každý týden zajít do lesa a nějakým způsobem se o něj starat a udržovat ho tak, aby rostl tak, jak má. Není to o tom, že si koupím les a za 80 let tam přijdu a bude hotovo," myslí si Krajník. On sám pracoval jako IT odborník, ale práce mu přestávala dávat smysl a cítil, že chce v Česku něco změnit. Proto s kamarádem založili firmu, Richard začal studovat lesnickou literaturu a pořádně si utáhl opasek. "Momentálně mám o 50 až 60% nižší přijmy, než jsem měl v původním zaměstnaní," přiznal host podcastu.

Lokace stromu

Za 69 korun dárcům garantuje, že jeho firma vybere takový druh stromu, aby rostl ve zdravém lese. K jeho vysázení dojde na jaře nebo na podzim, kdy jej spolu s dalšími sazenicemi vysází na pozemku vybraného majitele, který by tyto stromy neměl podle zákona dalších 100 let pokácet. O nově vzrostlý les se podle Krajníka pak budou starat pracovníci v rámci projektu Sázíme Česko. Přispěvatel pak obrdží informace, kde se nový les nachází a dostane certifikát.

"Pošleme mu blog, v němž se bude psát o té výsadbě a podrobnosti, kde se dá zaparkovat a jak tam dojít, aby opravdu věděl, že si na ten stromek může jít sáhnout.  Aby to bylo fyzicky dosažitelný. Dávali jsme velkou váhu tomu, aby to bylo co nejvíce transparentní," dodal Kraník. A jak vybírá majitele lesů, jejichž pozemky se znova zalesní?

Pozemky, na nichž vyroste nový les a jeho majitele vybírá Krajník s dalšími kolegy individuálně a liší se to hodně dle konkrétní lokality. "Les není všude stejný a naším cílem je vybudovat zdravý les. To znamená, že když přijedeme na lokalitu, která se nachází, dejme tomu, třeba v Dolní Cerekvi, kde jsme už sázeli, tak se podíváme do mapy přirozené potenciální vegetace, co by tam přirozeně rostlo kdyby do toho nezasahoval člověk. Následně se spojíme ideálně s nějakým místním lesákem, který tam třeba sází a má zkušenosti s tím, co se tam sází, co by se tam mělo sázet. Ideálně do toho ještě zapojíme další třeba 2 až 3 strany tak, abychom sestavili nějaký komplexní názor na to, co by tam mělo růst. Na konci připravený projekt představíme majiteli lesa a on s tím buď souhlasí, nebo nesouhlasí," shrnul Krajník celý proces.

Proč se podle Krajníka nejedná o obohacení soukromých majitelů, proč Sázíme Česko není offsetový projekt a co dalšího firma chystá, prozradil host v Blesk Podcastu:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi