Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Strážci Galaxie vyměkli. Místo drsného humoru dojímají zvířátky

Video se připravuje ...
Autor: pdc, klb, Marek Slovák - 
10. května 2023
05:00

Po Spider-Manovi a Ant-Manovi se završení trilogie dočkali i Strážci Galaxie. Museli jsme si však počkat, protože studio kvůli starým kontroverzním vtipům na sociální síti vyhodilo režiséra Jamese Gunna. Ve Strážcích Galaxie 3 se i proto nepobuřuje, pouze se ždímají emoce.

Trilogii Ant-Man režíroval Peyton Reed. Trilogii Spider-Man režíroval Jon Watts. A nějakou dobu to vypadalo, že poslední část STRÁŽCŮ GALAXIE bude režírovat někdo jiný než James Gunn. Studio Disney, pro které je důležité budování prorodinné značky, koupilo Marvel. Gunn je tvůrce, který začínal u podvratného studia Troma, pro které například napsal scénář k incestní variaci na Williama Shakespeara Tromeo a Julie. A slabost pro tabu nabourávající humor ho neopustila ani na Twitteru, kde se před více než dekádou pokoušel o vtipy s tématy pedofilie či znásilnění. Gunn se za to jž dříve omluvil. Za jeho návrat dokonce vznikla petice s více než třemi sty tisíci podpisů a podpořili ho i představitelé a představitelky Strážců. Gunn byl nakonec Marvelem/Disneym přijat znovu, aby zrežíroval poslední díl Strážců, k nimž před svým vyhazovem sepsal scénář. Shodou okolností je ve filmu hlavním záporákem někdo, kdo jednak nesnáší jakoukoliv jinakost, jednak sám ve snaze vyšlechtit dokonalou rasu páchá genocidu na těch, které vnímá jako biologické zmetky. 

Video  Kulový Blesk: Strážci Galaxie vyměkli. Místo drsného humoru dojímají zvířátky  - pdc, klb, Marek
Video se připravuje ...

Strážci Galaxie 3 však - na rozdíl od posledního Ant-Mana - nejsou žádný zmetek a může je zhlédnout kdokoliv, kdo viděl předchozí dva díly a dohledal si informace o dění v posledním avengerovském dvoufilmu . “Já jsem si ke Strážcům galaxie hledala cestu, protože nejsem divačka komiksových filmů, potažmo mavelovského universa, které mě nebere,” říká Jana Bébarová. “U Strážců mi přijde skvělé, jak se pracuje s charaktery postav - jak jsou plastické, dobře modelované, jak se jednotící téma minulosti ovlivňující přítomnost prolíná všemi třemi díly. Zamlouvá se mi i, že jde o vyprávění o outsiderech, kteří mají vlastní rodinné problémy a traumata, což se ve všech částech řeší s důrazem na jinou postavu. Ve trojce se poprvé zaměřujeme na Rocketa, a tak v popředí už není Peter Quill. Všechny jednotlivce spojuje fakt, že byli v područí egoistických manipulátorů, kteří si je modelovali k obrazu svému. (...) Líbí se mi, že z příběhu o rodině se došlo k poznání, že někdy musí člověk rodinu opustit a realizovat sám sebe, ” vyzdvihuje Jana poselství, jež ji zaujalo zdaleka nejvíce.  

Mrvá zvířata a dojímání

“Trojka je kombinace jedničky a dvojky. První díl byl epický a dobrodružný, dvojka vzhledem k minulosti postavy a vztahu k otci komornější. Tentokrát jde o vyprávění epické, protože se toho v galaxii děje hodně, zároveň ale komorní a melodramatické, jak se navracíme k minulosti Rocketa. (...) Jediné, co mě mrzelo, byla délka. V druhé části je to natahované, člověk má pocit, že film má několik konců. Věřím ale, že fanoušky a fanynky marvelovského universa a Strážců Galaxie to nezklame,” myslí si Jana.  

A Marek Slovák souhlasí: “Uzavření Strážců Galaxie je povedené, ale jde dle mého o disneyfikaci/marvelizaci Jamese Gunna, režiséra a scenáristy trilogie. Začínal u studia Troma, které má humor založený na šokujicích věcech, o nichž se nemluví, které se vytěsňují. Tromeo a Julie začíná záběrem na mrtvou oběšenou veverku, což si srovnejte se začátkem třetích Strážců a s tím, jak se v nich argumentuje ve prospěch nedělání pokusů na zvířatech a jak je publikum dojímáno skrze tyto pokusy,” je Marek skeptický k podvratnosti snímku.

Disneyfikovaný produkt

“Strážci jsou něčím, co se tváří, že je na hraně anebo rovnou překračuje hranice, ale ve výsledku jde o disneyfikovaný produkt udělaný dobře na míru náctiletému publiku, jež se bude bavit a zároveň dojímat, protože jde o oslavu vyvrhelů, kteří nezapadají, vyčnívají.” Marek stejně jako Jana shledává to, o čem film je, za mnohem pozoruhodnější: “V tomto kontextu je to dle mého zajímavé. Podobně si kariéru udělal například Tim Burton, který vyprávěl o těch jiných, vylučovaných z maloměšťácké společnosti pro svou odlišnost. Gunn ale ukazuje, že i tzv. jiní žijí maloměšťácký způsob života a i zdánlivě zaměnitelné maloměšťácké domky obsahují odlišnost, různorodost, rozmanitost, jak ukazuje návštěva planety, o jejíž (ne)vyhlazení se máme obávat.”  

“Jde o film, kde se máte dojímat nad příkořím zvířátek a záchranou dětí. Jde o velmi dobrý produkt svého studia, ale opravdu bych to neoslavoval jako odvážnou tvůrčí vizi, jako se to děje mezi fanoušky a fanynkami,” uzavírá Marek své hodnocení. 

Strážci Galaxie 3 jsou podle Marka i Jany mírně nadprůměrní. Jana by jim udělila 60, Marek 70 %

Ve druhé části pořadu se Marek s Janou věnovali obnovené premiéře ZÁKLADNÍHO INSTINKTU - provokativního filmu z dob, kdy divácké trháky necílily převážně na mládež a obsahovaly sex. Spoustu sexu. Pokud vás zajímá, jak to (ne)bylo s (ne)chvalně známou scénou, v níž Sharon Stone nemá kalhotky, proč gayové a lesby proti snímku protestovali a jakou pozici má snímek v kontextu filmu noir a filmografie režiséra Paula Verhoevena, poslechněte si podcast Kulový Blesk.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi