Obsah filmu Strážci Galaxie: Volume 3

Ve snímku Strážci galaxie: Volume 3 od Marvel Studios se oblíbená parta vesmírných ztroskotanců zabydluje na Kdovíkde. Jejich spokojený život však brzy naruší ozvěny Rocketovy bouřlivé minulosti. Peter Quill, který se stále trápí ztrátou milované Gamory, musí vypravit svůj tým na nebezpečnou misi s cílem zachránit Rocketův život, přičemž nezdar v této misi může znamenat konec Strážců tak, jak je známe.

Obsazení filmu Strážci Galaxie: Volume 3

Herci Postavy
Chris Pratt Peter Quill / Star-Lord
Zoe Saldaña Gamora
Dave Bautista Drax
Karen Gillan Nebula
Pom Klementieff Mantis
Vin Diesel Groot
Bradley Cooper Rocket
Will Poulter Adam Warlock
Sean Gunn Kraglin
Chukwudi Iwuji Vrchní Evolucionář
Linda Cardellini Lylla
Nathan Fillion Master Karja
Sylvester Stallone Stakar Ogord

Chris Pratt - Peter Quill

Americký herec, narodil se 21. června 1979 ve Virginii v Minnesotě a od mládí vyrůstal v malém městě s vášní pro herectví. Pratt získal široké uznání díky své průlomové roli Andyho Dwyera v populárním komediálním seriálu stanice NBC "Parks and Recreation", který se vysílal v letech 2009 až 2015.

Později dosáhl mezinárodní slávy a úspěchu, když od roku 2014 ztvárnil roli Petera Quilla/Hvězdného pána ve filmové sérii společnosti Marvel "Strážci Galaxie". Kromě komediálního talentu Pratt předvedl své dramatické schopnosti ve filmech jako "Sedm statečných" a "Pasažéři".

Je známý svou fyzickou proměnou, kdy prošel výrazným hubnutím a kondičním tréninkem, aby se připravil na akční role. Prattův šarm a charisma na plátně si získaly přízeň diváků a učinily z něj oblíbenou hollywoodskou hvězdu. Kromě své herecké kariéry je Chris Pratt také hlasitým zastáncem různých charitativních cílů, včetně ochrany životního prostředí a podpory vojenských veteránů. Je vášnivým outdoorovým nadšencem, rád se věnuje aktivitám, jako je lov, rybaření a pobyt v přírodě.

Zoe Saldaña - Gamora

Americká herečka dominikánského a portorikánského původu, narozená 19. června 1978 v Passaicu ve státě New Jersey. Proslavila se svými strhujícími výkony v různých filmových trhácích.

Zoe Saldaña je všeobecně známá díky roli Neytiri, princezny Na'vi, ve výpravném sci-fi filmu Jamese Camerona "Avatar" (2009). Další uznání získala za ztvárnění Gamory, mimozemské vražedkyně se zelenou kůží, v sérii Strážci galaxie z Marvel filmového vesmíru. Kromě úspěšných rolí ve sci-fi a fantasy žánru předvedla Saldaña svůj herecký rozsah v životopisném filmu "Nina" (2016), kde ztvárnila legendární zpěvačku Ninu Simone.

Ztvárnila také poručíka Uhuru v restartované filmové sérii "Star Trek", kde přinesla svěží a dynamickou interpretaci této ikonické postavy. Zoe Saldaña je známá svou oddaností svému řemeslu, často podstupuje fyzický trénink a rozsáhlou přípravu na své akční role.

Vedle hereckého talentu je obdivována pro svou krásu a eleganci, což z ní činí vyhledávanou módní ikonu. Kromě herecké kariéry je Saldaña aktivistkou a filantropkou, která podporuje různé charitativní účely a organizace.

Dave Bautista - Drax

Narodil se 18. ledna 1969 ve Washingtonu, D.C., je americký herec a bývalý profesionální wrestler. Předtím, než se začal věnovat herectví, se Bautista proslavil jako superhvězda WWE, kde byl známý pod svým ringovým jménem "Batista".

V WWE se stal šestinásobným mistrem světa a během svého působení ve společnosti patřil k nejpopulárnějším a nejdominantnějším wrestlerům. Bautista úspěšně přešel k herectví a jeho průlomovou rolí se stala postava Draxe Ničitele ve filmu Strážci Galaxie (2014) a jeho pokračováních od společnosti Marvel. Za ztvárnění Draxe si vysloužil chválu za komediální načasování a fyzickou zdatnost, čímž ukázal svou hereckou všestrannost.

Dave Bautista dále prokázal své herecké schopnosti v různých akčních filmech, například ve snímcích "Spectre" (2015) a "Blade Runner 2049" (2017). Kromě akčních rolí ukázal svůj rozsah i tím, že se ujal dramatických rolí, například ve filmu "Můj špión" (2020).

Bautista je známý svou filantropickou a advokační činností, podporuje organizace jako Humane Society a programy pro zraněné veterány. Jako otevřená osobnost využívá svou platformu k tomu, aby se vyjadřoval k otázkám, které jsou pro něj důležité, včetně práv zvířat a politických témat.

Karen Gillan - Nebula

Skotská herečka a režisérka, narozená 28. listopadu 1987 ve skotském Inverness. Široké uznání získala rolí Amy Pondové, společnice jedenáctého Doktora, v populárním britském seriálu "Doctor Who" z let 2010 až 2013.

Mezinárodní slávu Gillanová získala ztvárněním Nebuly, mimozemské vražedkyně s modrou kůží, ve filmech Strážci Galaxie a dalších filmech společnosti Marvel z filmového světa. Kromě herecké kariéry Karen Gillan napsala a režírovala vlastní filmy, čímž prokázala svůj filmařský talent. Zahrála si hlavní roli a režírovala kritikou oceňovaný film "Večírek teprve začíná" (2018), kde se zabývala složitými tématy smutku a ztráty.

Všestrannost Gillanové jako herečky se projevila v různých rolích, od sci-fi a akčních filmů až po dramata a komedie. Její výkony byly oceňovány pro svou hloubku a emocionální rozsah, což pozvedlo její status respektované herečky v oboru. Svůj hlas propůjčila také animovaným postavičkám, například roli Kayley v animovaném seriálu "Robot Chicken".

Kromě hereckých úspěchů je Karen Gillanová obdivována pro svou silnou obhajobu žen ve filmovém průmyslu a snahu o prosazování rovnosti žen a mužů.

Pom Klementieff - Mantis

Francouzská herečka korejského a francouzsko-ruského původu se narodila 3. května 1986 v kanadském Quebecu. Vyrůstala ve Francii a později se přestěhovala do Los Angeles, kde se věnovala herecké kariéře.

Klementieffová získala mezinárodní uznání díky ztvárnění postavy Mantis ve filmu Marvel Cinematic Universe (MCU), kde debutovala ve filmu Strážci Galaxie Vol. 2 (2017). Její okouzlující výkon v roli empatické a nevinné Mantis sklidil chválu fanoušků i kritiků. Před svou průlomovou rolí v MCU se objevila ve francouzských filmech a uznání si získala za své výkony ve filmech "Loup" (2009) a "Bezesná noc" (2011).

Herecký talent Pom Klementieffové přesahuje žánr superhrdinů, což dokládají její výkony ve sci-fi thrilleru "Oldboy" (2013) a dramatu "Ingrid Goes West" (2017). Je známá svou oddaností rolím a často se hluboce ponoří do přípravy postavy. Kromě své herecké kariéry je také obhájkyní různých sociálních a ekologických témat a využívá svou platformu ke zvyšování povědomí a podpoře pozitivních změn.

Bradley Cooper - hlas Rocketa

Je americký herec a režisér, narozený 5. ledna 1975 ve Filadelfii v Pensylvánii. Široké uznání získal rolí Phila Wennecka v komediálním filmu "The Hangover" (2009) a jeho pokračováních.

Cooperova herecká všestrannost se projevila v jeho výkonech v různých žánrech, od dramatu přes komedii až po akční film. Uznání kritiky a nominace na Oscara si vysloužil za role ve filmech jako "Silver Linings Playbook" (2012), "American Hustle" (2013) a "American Sniper" (2014). Kromě svého hereckého talentu je Bradley Cooper také talentovaným hlasovým hercem, který propůjčil svůj hlas postavám v animovaných filmech, jako jsou "Strážci Galaxie" (2014) a "Aloha" (2015).

Jako režisér debutoval filmem "Zrodila se hvězda" (2018), v němž si zahrál i po boku Lady Gaga, čímž dále předvedl své filmařské schopnosti. Cooper je známý svou oddaností svému řemeslu a kvůli svým rolím často podstupuje fyzické proměny, například pro film "Americký sniper" nabral na objemu. Je mnohojazyčný a mluví plynně francouzsky, což předvedl ve filmu "Burnt" (2015). Díky svému charismatu a přítomnosti na plátně se Bradley Cooper stal jedním z předních hollywoodských herců, který má věrné fanoušky po celém světě.

Will Poulter - Adam Warlock

Je anglický herec, narozený 28. ledna 1993 v londýnském Hammersmithu. Předčasně se proslavil rolí Lee Cartera v komediálním filmu "Rambův syn" (2007).

Průlom v kariéře Poulterovi přinesl vynikající výkon v roli Kennyho Rossmorea v oceňovaném dramatu "We're the Millers" (2013). Uznání kritiky a řadu ocenění získal za roli Gallyho v dystopickém sci-fi filmu "The Maze Runner" (2014). Will Poulter předvedl svou hereckou všestrannost v historickém dramatu "The Revenant" (2015), kde hrál Jima Bridgera.

Svůj talent předvedl také v psychologickém hororu "Midsommar" (2019) a v uznávaném interaktivním filmu "Černé zrcadlo": Bandersnatch" (2018). Aktivně se věnuje charitativní činnosti a podporuje organizace, které se zaměřují na osvětu v oblasti duševního zdraví a rozvoj mládeže.

Chukwudi Iwuji - Vrchní Evolucionář

Narodil se 15. října 1975, je nigerijsko-britský herec známý díky nedávné spolupráci s Jamesem Gunnem. Je přidruženým umělcem Královské shakespearovské společnosti.

Svou kariéru v hollywoodském mainstreamu zahájil v roce 2022 jako Clemson Murn / Ik Nobe Lok v seriálu HBO Max Peacemaker. Zapojil se také do filmového vesmíru Marvelu ve filmu Strážci Galaxie Vol. 3 jako Vrchní Evolucionář, za což sklidil pochvalné kritiky. Iwuji je jedním z pěti nigerijských sourozenců, kteří se narodili rodičům diplomatům.

Když bylo Iwujiovi 10 let, nastoupili do OSN a rodina se přestěhovala do Etiopie. Ve 12 letech byl Iwuji poslán do internátní školy v Anglii. V letech 1987 až 1993 byl studentem školy Caterham School v hrabství Surrey. Byl zvolen předsedou, jako první černošský student v historii školy.

Poté navštěvoval Yaleovu univerzitu a v roce 1997 získal bakalářský titul z ekonomie. V roce 2000 absolvoval Professional Theatre Training Program (PTTP) na The University of Wisconsin-Milwaukee. Poté se přestěhoval zpět do Velké Británie.

Strážci Galaxie: Volume 3 - podrobné informace o filmu

Pokus Strážců o návrat k normálnímu životu je narušen brutálním útokem nového nepřítele: šíleného vědce známého jako Nejvyšší Evolucionář, který má přímou spojitost s Rocketovou pohnutou minulostí. Po letech experimentů na bezmocných tvorech si chce Evolucionář vzít zpět to, co mu podle jeho názoru právem patří – Rocketa.

Strážci se shromáždí, aby za každou cenu ochránili Rocketův život. Tato nová mise, pokud nebude úspěšně dokončena, by dost možná mohla vést ke konci Strážců, jak je známe, a... „Poslyšte, příště vám řeknou, že je to Rocketův příběh,“ přerušuje se smíchem Chris Pratt. „Není. Vždycky to bude příběh Petera Quilla alias legendárního psance. Na to nezapomínejte.“ Přestože se legendární psanec, který se stal hrdinou, dočká ve Strážcích Galaxie Vol. 3 zaslouženého oblouku, je to právě Rocketův příběh, který je hnacím motorem vyprávění. A to je věrné původní vizi Jamese Gunna o ději trilogie.  „Věděl jsem, že jádrem příběhu je pro mě Rocket a jeho příběh, odkud přišel a kým je. Bylo pro mě velmi důležité vyprávět celý tento příběh,“ vysvětluje Gunn.

Je těžké uvěřit, že Strážci Galaxie baví fanoušky už od roku 1969 – původně je pro Marvel Comics vytvořili spisovatel Arnold Drake a výtvarník Gene Colan. Nyní, o více než 50 let později, se diváci připravují na očekávané uvedení třetího a posledního filmu z trilogie Strážci Galaxie. A s Jamesem Gunnem v čele čeká diváky vizuální a emocionální horská dráha.

Zoe Saldaña, která hraje Gamoru, k tomu říká: „Budete na zábavné horské dráze, pak přepnete na emocionální horskou dráhu, pak zase přepnete a pojedete na totálně akční. Když tam sedíte, chcete, aby se vaše srdce svezlo, a chcete, aby vaše mysl byla vystavena výzvě, ale také chcete, aby byly uspokojeny všechny vaše smysly. Mám pocit, že Strážci Galaxie Vol. 3 přesně tohle splní.“

Uspokojit všechny tyto pocity a přecházet mezi humorem a emocemi může být složité, ale Gunn zdůrazňuje: „Když se vrátíte k prvnímu filmu, zjistíte, že změny tónů jsou součástí této série od samého začátku. Bylo pro mě opravdu důležité, aby filmy byly tónově plynulé. Humor je neuvěřitelně důležitý, ale zároveň jsem nechtěl vtipem podkopat žádnou emoci. Bylo pro mě tedy důležité, aby humor a postavy byly vtipné, protože jsou to vtipné postavy a dostávají se do vtipných situací, ale také abychom nechali emoce skutečně rozehrát a nestyděli se za ně.“

Při natáčení Strážců Galaxie Vol. 3 si Gunn troufl na riskantnější volby ve způsobu natáčení, který je podle jeho slov „emocionálně syrovější“ než první dva filmy. „Ústřední postavou je svým způsobem Rocket a právě Rocket je mi blízký,“ vysvětluje. „První film je příběhem matky, druhý film je příběhem otce a tento film je příběhem sebe sama, takže je díky tomu vnitřně intimnější.“

Rocket je rozhodně středobodem příběhu třetího a posledního filmu série Strážci, což byl Gunnův záměr od samého začátku. „Když mě společnost Marvel poprvé oslovila s nabídkou Strážců Galaxie, nebyl jsem si jistý, jestli je to něco, co chci dělat,“ říká Gunn. „Nikdy jsem nechtěl dělat film, do kterého bych se nemohl ponořit, na kterém by mi opravdu nezáleželo každým kouskem mé bytosti. Cestou domů z první schůzky s Marvelem mě napadlo, co kdyby existoval skutečný mluvící mýval a kde by se tam ten mýval vzal? Připadal mi jako ten nejsmutnější tvor ve vesmíru. Je to malé zvířátko, které bylo uneseno a proměněno v něco, čím být nemělo, a cítilo se naprosto ostrakizované a odcizené všem ostatním formám života v galaxii a bylo kvůli tomu naštvané a naštvané, protože se opravdu bojí. Tato osamělost je středobodem Strážců galaxie.“

Dodává: „Je to legrační, protože lidé tyto filmy považují za lehké, zábavné filmy, ale vše, co pohání příběh, je emocionální střed Rocket a ostatní postavy, které jsou outsidery, kteří nemají pocit, že do něj skutečně patří. Nakonec se mezi některými postavami začnou trochu otevírat trhliny a začnou se mít rády.“

Dave Bautista, který hraje Draxe, souhlasí s tím, že Rocket je srdcem příběhu. „Z předchozích dvou filmů je o Rocketovi spousta nezodpovězených otázek a v tomto filmu na ně dostanete odpovědi a pochopíte, proč je takový, jaký je, a proč si tolik chrání své city. Vždycky má postavenou zeď, kterou si vynahrazuje sarkasmem a předstíráním, že mu na ničem nezáleží, i když v hloubi duše ano. Rocket má opravdu velké srdce a je mnohem starostlivější a láskyplnější, než by kdy dal najevo. Je pro nás rodinou a my ho milujeme bez ohledu na to, co vypustí z úst.“

Gunn nabízí vhled do Rocketovy osobnosti a jeho motivací: „Pravdou je, že Rocket si neváží života. Vážil si sám sebe, vážil si svých přátel, ale neprojevoval žádnou empatii ani se o nikoho nestaral, kromě základních lidí, které miluje - svého vlastního klanu. Je to empatie ze starých časů. V průběhu žádného z filmů neudělal nic altruistického, kromě pomoci svým přátelům. I když zachránil planetu a zachránil svět, udělal to proto, aby pomohl svým přátelům, protože to dělali oni. Nedělal to proto, že by si někdy myslel, že někdo jiný má nějakou cenu.“ 

Gunn se nevyhýbal emocím a srdci, které z Rocketova příběhu vyzařují. „Vždycky jsem věděl, že film musí být osobní,“ komentuje. „Během natáčení těchto filmů jsem se naučil, že divákům na těchto postavách velmi záleží. Můžete se dívat na film o tom, jak se ničí svět, a v mnoha ohledech vám na světě záleží méně než na štěněti, které se chystá spadnout do jámy a které jste v průběhu filmu poznali.

Takže jde vlastně o to, aby si lidé tyto postavy zamilovali.“ Ačkoli se od posledního dílu Strážců Galaxie mnohé změnilo, scénárista a režisér James Gunn zachovává v každém filmu jednu hlavní linii - složitost rodiny.  Viděli jsme Strážce bojovat, milovat, bojovat a nakonec se z nich stala vlastní rodina - rodina, kterou nespojuje krev, ale volba. Něco, s čím se všichni diváci mohou nějakým způsobem ztotožnit.

Zoe Saldaña tuto myšlenku rozvádí: „James Gunn je výjimečný vypravěč tím, že nachází skutečné, univerzální, běžné emoce a konflikty, využívá je a zasazuje je do vesmírné tapiserie. Všichni se s ním stále dokážeme ztotožnit, protože se všichni občas cítíme tak trochu jako smolaři. Všechny nás bolí, když nás někdo opomíjí, odmítá nebo s námi zachází nespravedlivě. Všichni jsme ale schopni cítit k sobě navzájem velký soucit, a tak vytváří tento krásný příběh se všemi těmito univerzálními pocity.“

Dave Bautista souhlasí: „Myslím, že je tu větší spojení, protože Strážci jsou tak nedokonalí a více se k nim dá vztahovat. Je v nich prostě opravdová, nefalšovaná rodinná láska, láska vyvolené rodiny, se kterou se podle mě může ztotožnit spousta lidí na světě. Minulost Strážců není úplně čistá. Udělali věci, na které nejsou zrovna pyšní, ale snažili se je odčinit. Myslím, že s tím se může ztotožnit každý.“

Chris Pratt na závěr dodává: „Tento film vznikal více než deset let a je to jedinečný film Jamese Gunna - jeho hlas, jeho psaní, jeho režie, jeho láska ke zvířatům, jeho komedie, jeho drama, jeho specifický tón. Jsem mu moc vděčný, že byl naším mistrem u všech tří filmů.“

Video
Video se připravuje ...

Vtipní i dojemní Strážci Galaxie: Volume 3 míří do obýváků Falcon, Disney Plus, idh

Fotogalerie
83 fotografií