Obsah filmu Jurský svět: Nadvláda (Jurrasic World: Dominion)

Příběh filmu Jurský svět: Nadvláda se odehrává čtyři roky po zániku ostrova Isla Nubar, původního domova oživlých jurských tvorů. Ti se mezitím začali kontrolovaně i nekontrolovaně rozmnožovat a v důsledku toho jsme si museli zvyknout na jejich přítomnost v našem ekosystému, i na to, že už patrně nestojíme na vrcholu potravního řetězce.

Existují lidé, kteří chtějí tuhle novou ohromnou sílu zneužít pro svůj prospěch, a na druhé straně lidé, již jim v tom chtějí zabránit a snaží se udržet svět v maximální možné rovnováze. K nim patří i Owen Grady (Chris Pratt) a jeho přítelkyně Claire (Bryce Dallas Howard), kteří nabyli patřičné zkušenosti v prvních dvou filmech. Doplňují je pak hvězdy Jurského parku, paleontologové Alan Grant (Sam Neill) a Ellie Sattlerová (Laura Dern) a teoretik s nadhledem Ian Malcolm (Jeff Goldblum). Ti všichni se pustí do dechberoucího souboje s časem, lidskými i ještěřími nepřáteli, aby se v situaci, která je nikoliv za pět, ale za minutu dvanáct, pokusili o nemožné.

Obsazení filmu Jurský svět: Nadvláda (Jurrasic World: Dominion)

Herci Postavy
Chris Pratt Owen Grady
Bryce Dallas Howard Claire Dearingová
Laura Dern Dr. Ellie Sattlerová
Jeff Goldblum Dr. Ian Malcolm
Sam Neill Dr. Alan Grant
DeWanda Wise Kayla Wattsová
Mamoudou Athie Ramsay Cole
Isabella Sermon Maisie Lockwoodová
Elva Trill Charlotte Lockwoodová
Campbell Scott Dr. Lewis Dodgson
BD Wong Dr. Henry Wu
Omar Sy Barry Sembène
Justice Smith Franklin Webb
Daniella Pineda Dr. Zia Rodriguez
Scott Haze Rainn Delacourt
Dichen Lachman Soyona Santosová

Chris Pratt - Owen Grady

Narodil se 21. června 1979 ve Virginii ve státě Minnesota. Proslavil se ztvárněním Andyho Dwyera v populárním televizním seriálu "Parks and Recreation".

Pratt si od té doby zahrál v několika filmových trhácích, včetně sérií "Jurský svět" a "Strážci Galaxie". Byl chválen za svůj komediální timing a schopnost vnést do svých rolí hloubku a emoce. Kromě herectví je Pratt známý také svou láskou k fitness a je hlasitým propagátorem zdravého životního stylu.

Pratt je ženatý se spisovatelkou a filmařkou Katherine Schwarzeneggerovou a pár má spolu jednu dceru. Je také filantropem a angažuje se v několika charitativních organizacích, včetně nadace Make-A-Wish Foundation a Boys & Girls Clubs of America. Pratt během své kariéry získal několik nominací na ocenění, včetně nominace na cenu Primetime Emmy za roli v seriálu "Parks and Recreation".

V roce 2020 byl Pratt zařazen mezi 100 nejvlivnějších lidí světa podle časopisu Time. I nadále je oblíbeným a všestranným hercem, který má v plánu několik nadcházejících projektů, včetně očekávaného filmu "Jurský svět: Dominion."

Bryce Dallas Howard - Claire Dearingová

Narodila se 2. března 1981 v Los Angeles v Kalifornii. Je dcerou herce a režiséra Rona Howarda a má dva mladší sourozence.

Howardová se poprvé dostala do širšího povědomí díky roli Gwen Stacyové ve filmu "Spider-Man 3". Od té doby se objevila v několika dalších populárních filmech, včetně "The Help", "Jurský svět" a "Rocketman". Howardová byla chválena za schopnost vnést do svých rolí hloubku a nuance, stejně jako za svůj režisérský talent.

Kromě své herecké kariéry je Howardová také vášnivou zastánkyní sociální spravedlnosti a spolupracuje s několika charitativními organizacemi, včetně Girls Inc. Howardová je vdaná za herce a spisovatele Setha Gabela a pár má spolu dvě děti. Během své kariéry byla nominována na několik cen, včetně Zlatého glóbu za výkon ve filmu "Black Mirror".

Howardová debutovala jako režisérka krátkým filmem "Orchids" v roce 2006 a od té doby režírovala několik dalších projektů. V Hollywoodu je stále výraznou osobností, známou svým talentem, inteligencí a oddaností svému řemeslu.

Laura Dern - Dr. Ellie Sattlerová

Narodila se 10. února 1967 v Los Angeles v Kalifornii. Pochází z herecké rodiny, jejími rodiči jsou Bruce Dern a Diane Laddová a dědečkem hollywoodská legenda Bruce Dern.

Dernová debutovala ve filmu v sedmi letech ve filmu "Bílý blesk", který režíroval její otec. Od té doby se objevila v několika populárních filmech, včetně "Modrého sametu", "Jurského parku" a "Star Wars: Poslední Jediové". Dernová je oceňována pro svou hereckou všestrannost a schopnost vnést do svých rolí nuance a hloubku.

Kromě filmové práce se Dernová objevila také v několika úspěšných televizních seriálech, včetně "Velkých malých lží" a "Twin Peaks". Během své kariéry byla nominována na několik cen, včetně Oscarů, Zlatých glóbů a Emmy. Dernová je také hlasitou aktivistkou a angažuje se v několika charitativních organizacích, včetně Asociace environmentálních médií a Nadace Davida Lynche.

V roce 2019 získala Oscara za nejlepší herečku ve vedlejší roli za roli ve filmu "Manželský příběh". Laura Dern je i nadále výraznou osobností Hollywoodu, známou svým talentem, oddaností a nasazením pro své řemeslo.

Jef Goldblum - Dr. Ian Malcolm

Narodil se 22. října 1952 v Pittsburghu v Pensylvánii. Proslavil se rolemi ve filmech jako "Velké mrazení", "Jurský park" a "Den nezávislosti". Goldblum je známý svým výrazným hlasem a svérázným, neotřelým hereckým stylem.

Objevil se také v několika úspěšných televizních pořadech, včetně seriálu "Zákon a pořádek: Zločinné úmysly" a "Portlandia". Goldblum je oceňován za svou schopnost vnést do svých rolí hloubku a nuance a za své jedinečné a nezapomenutelné výkony. Je také talentovaným hudebníkem a během své kariéry vydal několik alb, včetně "The Capitol Studio Sessions" z roku 2018.

Goldblum je ženatý s tanečnicí a herečkou Emilií Livingstonovou a pár má spolu dvě děti. Během své kariéry získal několik nominací na ocenění, včetně nominace na cenu Emmy za roli v seriálu "Will & Grace". V posledních letech si Goldblum získal novou generaci fanoušků díky roli Velmistra ve filmu Marvel Cinematic Universe. Jeff Goldblum je i nadále oblíbenou postavou Hollywoodu, známou svým talentem, humorem a jedinečným stylem.

Sam Neill - Dr. Alan Grant

Narodil se 14. září 1947 v severoirském Omaghu. Vyrůstal na Novém Zélandu, kde v 70. letech 20. století zahájil svou hereckou kariéru. Neill se proslavil rolí ve filmu "Piano", která mu vynesla uznání kritiky a nominaci na Oscara.

Objevil se také v několika dalších populárních filmech, například "Jurský park", "Hon na Rudý říjen" a "Thor: Ragnarok". Neill byl oceňován za schopnost vnést do svých rolí hloubku a nuance a za nenápadný a naturalistický herecký styl. Kromě filmové práce se Neill objevil také v několika úspěšných televizních seriálech, včetně "Peaky Blinders" a "The Tudors".

Je také vinařem a na Novém Zélandu vlastní vinici s názvem Two Paddocks. Neill je hlasitým zastáncem ochrany přírody a životního prostředí a angažuje se v několika organizacích, včetně Světového fondu na ochranu přírody.

Během své kariéry získal několik nominací na ceny, včetně nominací na Emmy a Zlatý glóbus. Sam Neill je i nadále významnou osobností Hollywoodu i svého rodného Nového Zélandu, známou svým talentem, všestranností a oddaností svému řemeslu.

BD Wong - Dr. Henry Wu

Narodil se 24. října 1960 v San Francisku v Kalifornii. Proslavil se rolí ve filmu Jurský park, kde hrál vědce Dr. Henryho Wu. Wong se objevil i v několika dalších populárních filmech, například v "Otci nevěsty", "Karate Kid Part II" a "Bird Box".

Byl chválen za svou hereckou všestrannost a schopnost zahrát širokou škálu rolí. Kromě filmové práce se Wong objevil také v několika úspěšných televizních seriálech, včetně "Zákon a pořádek: Special Victims Unit" a "Pan Robot". Wong je také talentovaný divadelní herec a objevil se v několika broadwayských inscenacích, včetně "M. Butterfly", za kterou získal cenu Tony.

Je hlasitým zastáncem práv LGBTQ a angažuje se v několika organizacích, včetně Human Rights Campaign. Wong je také spisovatel a napsal memoáry s názvem " Following Foo: The Electronic Adventures of the Chestnut Man". Během své kariéry získal několik nominací na ceny, včetně nominací na Emmy a Screen Actors Guild. BD Wong je i nadále významnou osobností Hollywoodu, známou pro svůj talent, všestrannost a činnost v oblasti propagace.

Omar Sy - Barry Sembène

Narodil se 20. ledna 1978 ve francouzském Trappes. Ve Francii se proslavil svou prací v komediálním skečovém pořadu "SAV des émissions".

Mezinárodní uznání si Sy získal rolí ve filmu "Nedotknutelní", za kterou získal cenu César. Objevil se také v několika dalších populárních filmech, včetně "Jurského světa", "X-Men: Dny budoucí minulosti" a "Inferno". Sy je oceňován pro své charisma a přítomnost na plátně a schopnost vnést do svých rolí lidskost a hloubku.

Kromě filmové práce se Sy objevil také v několika úspěšných televizních seriálech, včetně "Lupina" a "Eddyho". Je hlasitým zastáncem rozmanitosti ve filmovém průmyslu a angažuje se v několika organizacích, včetně francouzské Ligy proti rasismu a antisemitismu.

Sy je také komik a spisovatel a společně se svým přítelem a spolupracovníkem Fredem Testotem napsal několik knih. Během své kariéry získal několik nominací na ceny, včetně nominací na Emmy a Zlatý glóbus. Omar Sy je i nadále významnou osobností filmového průmyslu, známou svým talentem, charismatem a odhodláním prosazovat rozmanitost a zastoupení na filmovém plátně.

Jurský svět: Nadvláda (Jurrasic World: Dominion) - podrobné informace o filmu

"Jurský svět" je vědeckofantastický román Michaela Crichtona vydaný v roce 1990 a později adaptovaný do podoby filmového trháku. Román a jeho filmové adaptace zanechaly v popkultuře trvalý odkaz. Crichton v románu představil koncept klonování dinosaurů pomocí genetického materiálu získaného z dávných fosilií.

Příběh sleduje skupinu vědců, kteří vytvoří zábavní park s klonovanými dinosaury, ale vše se katastrofálně zvrtne, když dinosauři utečou a začnou útočit na návštěvníky. První filmová adaptace "Jurského parku" v režii Stevena Spielberga byla uvedena v roce 1993 a okamžitě se stala klasikou. Následovala dvě pokračování: "Ztracený svět: Jurský park" v roce 1997 a "Jurský park III" v roce 2001.

V roce 2015 byl do kin uveden nový film z této série, "Jurský svět", který režíroval Colin Trevorrow.Po něm následovala dvě pokračování: "Jurský svět: Jurský svět: Dominion", jehož premiéra je naplánována na rok 2022. Filmy zaznamenaly obrovský kasovní úspěch a vyvolaly nový zájem o tuto franšízu. Kromě filmů měla série "Jurský park" významný vliv na popkulturu. Dinosauři vystupující ve franšíze se stali ikonickými a filmy inspirovaly nespočet parodií, memů a odkazů v populárních médiích.

Koncept vzkříšení dávných tvorů inspiroval i řadu dalších příběhů ve filmu, televizi a literatuře. Kromě vlivu na popkulturu vyvolal Jurský park a jeho pokračování také diskuse o etice klonování a genetického inženýrství. Romány a filmy vyvolaly otázky o hranicích vědy a možných důsledcích zásahů do přírodního řádu. Celkově lze říci, že série "Jurský park", počínaje románem Michaela Crichtona a pokračujíc filmovými trháky, významně ovlivnila popkulturu a vyvolala diskuse o vědě, etice a hranicích lidského poznání.

Dinosauři jsou mezi "nerdy" a nadšenci oblíbeným tématem již desítky let. Jejich přitažlivost pramení z jejich neuvěřitelné velikosti, divokosti a skutečnosti, že jsou dávno vyhynulí, což jim dodává auru tajemna a fascinace. Zde je několik důvodů, proč jsou dinosauři mezi "nerdy" tak oblíbení:

  • Jsou to fascinující tvorové: Dinosauři byli obrovští, žili v době před člověkem a jsou již miliony let vyhynulí. Jejich velikost a síla spolu se záhadou, která obklopuje jejich vyhynutí, z nich činí nekonečně fascinující předmět studia.
  • Inspirují ke kreativitě: Svět dinosaurů je plný fantazie a zázraků. Mnoho lidí rádo vytváří vlastní příběhy a kresby s těmito dávnými tvory, což jim umožňuje objevovat jejich kreativní stránku.
  • Nabízejí pohled do minulosti: Studium dinosaurů umožňuje nahlédnout do historie Země a vývoje života na naší planetě. Pochopení toho, jak dinosauři žili a umírali, nám může pomoci lépe pochopit naše vlastní místo ve světě.
  • Jsou atraktivní pro širokou škálu zájmů: Dinosauři nejsou jen pro vědecké nadšence. Objevují se v bezpočtu knih, filmů a televizních pořadů a stali se nedílnou součástí populární kultury. Tento široký záběr znamená, že si ve světě dinosaurů najdou něco, co je bude bavit, lidé s nejrůznějšími zájmy.
  • Představují výzvu: o dinosaurech toho stále mnoho nevíme a jejich život a chování obklopuje mnoho záhad. To z nich činí fascinující předmět výzkumu a studia a nabízí výzvu pro vědce i nadšence, aby odhalili jejich tajemství.

Popularita dinosaurů mezi "nerdy" je důkazem jejich neutuchající fascinace a přitažlivosti. Ať už se zajímáte o vědu, umění, historii, nebo vás prostě jen baví dobrý příběh, dinosauři nabízejí něco pro každého.

Převratné speciální efekty ve filmu Stevena Spielberga Jurský park způsobily revoluci ve filmovém průmyslu a stanovily nový standard pro využití počítačem generovaných obrazů (CGI) ve filmové tvorbě.

Mezi klíčové aspekty speciálních efektů filmu patří – Kombinace praktických a CGI efektů: Přestože mnoho scén v Jurském parku bylo vytvořeno pomocí CGI, filmaři použili k oživení dinosaurů také praktické efekty, jako je animatronika a loutky. Díky této kombinaci technik působili dinosauři realističtěji a pomohli plynule propojit praktické a digitální efekty.

Pokroky v technologii CGI: Jurský park byl uveden do kin v roce 1993, tedy v době, kdy byla technologie CGI ve filmové tvorbě ještě relativně nová. Tým tvůrců vizuálních efektů filmu použil nejnovější dostupný software a hardware k vytvoření neuvěřitelně realistických dinosaurů. Režisér filmu Steven Spielberg se na tomto procesu významně podílel a úzce spolupracoval s týmem efektů, aby zajistil, že dinosauři budou vypadat co nejrealističtěji.

Pozornost věnovaná detailům: Tým vizuálních efektů strávil nespočet hodin výzkumem anatomie a chování dinosaurů, aby zajistil jejich realistický vzhled a pohyb. Do animace také zapojili fyziku a osvětlení reálného světa, což pomohlo dinosaury zakotvit v prostředí a vytvořit pocit hmatatelnosti. Dopad na filmový průmysl: Úspěch Jurského parku připravil půdu pro budoucí filmy, které budou využívat CGI realističtějším a propracovanějším způsobem.

Vliv filmu je patrný v mnoha dnešních filmových trhácích, které se při vytváření velkolepých akčních scén a dechberoucích vizuálních efektů ve velké míře spoléhají na CGI. Průkopnické speciální efekty v Jurském parku byly klíčovým faktorem úspěchu filmu a pomohly stanovit nový standard pro využití CGI ve filmové tvorbě. Pozornost věnovaná detailům a kombinace praktických a digitálních efektů vytvořily pro diváky strhující a nezapomenutelný zážitek a vliv filmu na filmový průmysl je cítit dodnes.

Dinosauři mají různé tvary a velikosti a v druhohorách se po Zemi potulovalo mnoho různých druhů. Zde jsou někteří z nejoblíbenějších a nejznámějších dinosaurů:

  • Tyranosaurus Rex: T-Rex byl pravděpodobně nejznámějším dinosaurem, obrovským dravcem, který žil v období pozdní křídy. Jeho silné čelisti a ostré zuby z něj udělaly hrozivého lovce a jeho pověst jednoho z nejsmrtonosnějších tvorů, kteří kdy chodili po Zemi, upevnila jeho místo v populární kultuře.
  • Triceratops: Triceratops je díky své charakteristické lebce se třemi rohy a kostěným lemem jedním z nejznámějších dinosaurů. Tento býložravý tvor byl také jedním z posledních přeživších dinosaurů, který žil až do konce křídového období.
  • Stegosaurus: Stegosaurus byl býložravý dinosaurus, který žil na konci jury. Díky svému jedinečnému vzhledu se stal oblíbeným námětem pro hračky a modely dinosaurů.
  • Velociraptor: Velociraptor, kterého proslavila filmová série Jurský park, byl ve skutečnosti mnohem menší než jeho protějšek na plátně. Tento mrštný dravec patřil do čeledi dromaeosaurů a je považován za jednoho z nejinteligentnějších dinosaurů.
  • Brachiosaurus: Brachiosaurus, jeden z největších dinosaurů, kteří kdy chodili po Zemi, byl mohutný sauropod, který žil na konci jury. Jeho dlouhý krk a nohy mu pomáhaly dosáhnout vegetace vysoko nad zemí a jeho velikost a měřítko po desetiletí fascinovaly představivost lidí.

Každý dinosaurus, od zuřivých predátorů až po mírné býložravce, má své vlastní jedinečné vlastnosti a historii, díky čemuž je nekonečně fascinující je studovat a poznávat.

Michael Crichton (1942-2008) byl americký spisovatel, scénárista a filmový režisér, známý především svými sci-fi a techno-thrillerovými romány. Narodil se v roce 1942 v Chicagu. Navštěvoval Harvardovu univerzitu, kde získal titul z antropologie. Během studia na Harvardu začal psát a publikovat povídky. 

Crichtonův první román "The Andromeda Strain" vyšel v roce 1969 a stal se bestsellerem. Poté napsal mnoho dalších populárních románů, mimo jiné "Jurský park", "Ztracený svět" a "Kongo".

Crichton se ve své tvorbě často zabýval tématy vědy a techniky a jeho knihy byly známé rychlým tempem děje a napětím. Kromě psaní se Crichton věnoval také filmové a televizní tvorbě. Režíroval několik filmů, včetně "Westworldu" a "Velké vlakové loupeže", a vytvořil populární televizní seriál "Pohotovost". Svým dílem významně ovlivnil populární kulturu.

Jeho románů se prodaly miliony výtisků a byly adaptovány do filmů, televizních pořadů a videoher. Jeho dílu se často připisuje popularizace žánru techno-thrilleru a jeho knihy stále inspirují a baví čtenáře po celém světě. Crichton byl také známý svým zájmem o vědu a techniku.

Byl zastáncem skepticismu a kritického myšlení a často psal o potenciálních nebezpečích nekontrolovaného technologického pokroku. Jeho dílo mělo trvalý vliv na populární kulturu. Jeho odkaz nadále inspiruje a baví čtenáře a diváky po celém světě.