Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Podcast: Je Jakub Prachař ještě větší chlap než John Wick? Oba ve svých premiérách válejí

Video se připravuje ...
Autor: pdc, klb, Marek Slovák - 
29. března 2023
05:00

Podcast Kulový Blesk! na tak komplikovanou otázku pravděpodobně neodpoví. Zato ale obsahuje zhodnocení nové české romantické komedie Buď chlap!, ve které Jakub Prachař čelí své mamince, medvědovi a Tereze Ramba (seřazeno podle míry nebezpečí). A taktéž recenzi Johna Wicka 4, ve kterém není Tereza Ramba, ale co do počtu zabitých by Wick překonal i Ramba.

JOHN WICK: KAPITOLA 4 je dosavadním završením cesty, po níž se roku 2014 vydal někdejší nájemný zabiják John Wick, který již nemá pro co žít, a tak za sebou zanechává aspoň spoustu mrtvých. Opravdu dost. Jako že fakt hodně. Nejspíš nejvíc ze všech tzv. kapitol, z nichž tato je zdaleka nejdelší: po třetí, která přesahovala stopáží dvě hodiny, má čtvrtá bezmála tři hodiny. Keanu Reeves, představitel Wicka, a Chad Stahelski, režisér, svorně tvrdí, že půjde o poslední díl… prozatím. Série se však bude rozrůstat dál, protože vzniká spin-off Ballerina s Amou De Armas v titulní roli a seriál The Continental, který bude pojednávat o hotelu pro zabijáky. Reeves a Stahelski tak alespoň dočasně završili spolupráci, která začala u Matrixů, v nichž Reeves ztvárnil roli Nea a Stahelski byl jeho kaskadérem-dublérem. 

Video  Kulový Blesk: Je Jakub Prachař ještě větší chlap než John Wick?  - pdc, klb, Marek
Video se připravuje ...

Nemůžu se dočkat, až konečně ztratím panictví, abych mohl říct, že je John Wick 4 lepší než sex,” napsal jeden komentátor na serveru Letterboxed. Kritička a historička Marie Barešová ovšem z filmu není extaticky nadšená: “Série má pro mě sestupnou tendenci. Čtvrtá kapitola mi připadala zbytečně roztahaná, nastavovaná, v mnohém předvídatelná, se zbytečně okázalým předkamerovým prostorem a děravějším scénářem,” sděluje své dojmy. A dodává, že z pohrouženého diváckého zážitku byla vytrhávána i tím, že “Wickova nesmrtelnost je hůře uvěřitelná, protože v paralelním světě je velká spousta zabijáků čekajících na vyzvednutí velké vypsané odměny na Johnovu hlavu. Navíc akce plynule nenavazují, protivníci čekají, až hrdina s někým dobojuje, což místy nešlo přehlédnout,” zpřesňuje své výtky. Připadalo jí, že wickovky se proměňují na bondovky: “v dobrodružství, které se odehrává v několika světových destinacích.” Marii - navzdory “perfektně choreograficky připraveným akčním scénám, které kombninují přestřelky a fyzické souboje” - chyběla intimita jedničky. V ní šlo o to, že vysloužilému zabijákovi zabijí pejska po zesnulé ženě, a tak je povraždí on. 

Marek Slovák nesouhlasí, naopak Johna Wicka: Kapitolu 4 vnímá jako “vrchol jistých (neobarokních) tendencí hollywoodské audiovize. Jde o čirou radost ze spektáklu, o smyslový zážitek, a to především díky barvám a pohybu. Vedle toho, že je okázale stavěno na odiv, jak je předkamerový prostor zdobný a krásný, je dilo založeno na odkazování se na inspirační vzory: italské spaghetti-westerny, japonské samurajské a gangsterské fláky, americkou drsnou školu apod. Máme zde postavu slepého vraha, která upomíná na nevidícího samuraje Zatoichiho, s nímž vzniklo dobře dvacet snímků, a naráží se i na režiséra Seidžuna Suzukiho, pro jehož gangsterské počiny byla zdobnost, krása a opulentnost prostředí prvořadá,” zmiňuje Marek, proč si tuhle akční řež může užít i poučenější publikum. Navíc, na rozdíl od Marie, nebyl Marek nikdy přívalem akce umořen, protože “se vždy nachází způsob, jak ji od sebe odlišit. Například zpomalením, situováním do klubových interiérů a poháněním taneční hudbou, či naopak soustředěním do exteriérů, doprovázením populárnějšími písněmi a střídáním gun-fu (soubojů pomocí zbraní), car-fu (soubojů pomocí aut) a až videoherní akcí v domě.”   

Odbornice na akční film Marie uděluje John Wick: Kapitola 4 mírně nadprůměrných 60 %, Marek 90 %, což vůbec, opravdu vůbec, samozřejmě že ani náhodou nesouvisí s tím, že má horší sexuální život než Marie. 

Méďa vs. Pracha

Michal Samir jako režisér a scenárista celovečerně debutoval klubovým filmem Hany, natočeným zdánlivě na jeden záběr. Romantická komedie BUĎ CHLAP!, kterou Samir napsal a natočil jako svůj druhý počin, se může jevit jako snaha o zaujetí početnějšího publika. Podobně, jako když se Adam Sedlák po festivalovém bytovém hororu/manželském dramatu Domestik pokusil o biják pro mládež BANGER. Dopadla Samirova žánrovka jako valná většina tuzemských tzv. lifestyleových “romantických” komedií, v nichž se štáb neobtěžuje ani se základy, protože ví, že diváci bez základních nároků na to beztak přijdou, a návdavkem přidají nezbytný šovinismus, homofobii apod.? Jinými slovy, dopadlo to jako v České republice se vším? 

Marek si myslí, že překvapivě nikoliv. “Buď chlap! jde proti řadě stereotypů, které jsou normou ve zdejších pokusech o žánrový film. Pokud jsou ve snímku gayové, nejsou jenom vedlejšími podpůrnými postavami pro hlavní dvojici. Pokud se řeší maskulinita, nejde o přehlídku šovinismu a oslavu toxicity (jako například Teorie tygra), ale ukazuje se, že mužství může mít řadu podob. Pokud se z města dostávame na venkov, potažmo do přírody, není vytvářena jednoduchá opozice jako ve valné většině děl už od dob Protektorátu, ale naopak se klade důraz na symbiózu mezi městským a venkovským,” uvádí, čím se Buď chlap! v dobrém odlišuje od svých žánrových souputníků. Vyčnívá i Samirovou režijní kompetencí: “Uvažovalo se nad tím, jak vyprávět obrazem a (skoro) beze slov, jak dokládá úvodní montáž. Jak scénu atmosféricky nasvítit. Jak záběr komponovat a rozmístit v něm postavy v předkamerovém prostoru, jak co sestříhat, aby se jednotlivé linie tematickyy propojily,” pozastavuje se Marek nad tím, co v zahraničí je běžné, ale u nás stále bohužel výjimka z pravidla.

I s ohledem na výše uvedené by Marek hodnotil Buď chlap! nadprůměrnými 80 %, pokud by měl zvážit český kontext, 60-70%, pokud by měl přihlédnout i k zahraniční konkurenci. 

Marie a Marek v Kulovém Blesku! rozebrali nejenom dvojici výše představených titulů, ale i dva velmi povedené dokumenty (Návštěvníci a Kuciak: Vražda novináře), a tak si je poslechněte v podcastových aplikacích. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi