Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Vítězství vinařů: Po protestech žádná daň. Nulová sazba na tiché víno zůstala zachována

Autor: ČTK - 
11. května 2023
17:22

Vinařská sdružení vítají zachování nulové spotřební daně na takzvaná tichá vína, které dnes odpoledne oznámila vláda. Prezident Svazu vinařů Martin Chlad ČTK řekl, že vládní úspory vinaři pocítí jako podnikatelé a občané a pro část z nich bude citelným zásahem i zrušení daňové uznatelnosti tichého vína jako daru do 500 korun na reprezentaci.

„Pro tuto chvíli jsme rádi, že vláda vyslyšela klíčové argumenty pro zachování nulové sazby, která je běžná ve všech evropských vinařských zemích. Je to ale do určité míry Pyrrhovo vítězství, protože daňové změny pocítíme jako podnikatelé a občané,“ uvedl Chlad. Zrušení daňové uznatelnosti tichého vína jako daru do 500 korun pak podle něj zasáhne některá vinařství, která tímto způsobem prodávají až 40 procent své produkce.

Zavedení spotřební daně na tichá vína doporučovala vládě jako součást konsolidačního balíčku Národní ekonomická rada vlády (NERV). Svaz vinařů i Vinařská unie proti tomuto doporučení protestovaly zejména argumentem, že stejnou úlevu mají vína v okolních zemích a po zavedení spotřební daně přestanou být místní vinaři konkurenceschopní.

Jak premiér Petr Fiala (ODS) dnes uvedl, právě to byl rozhodující důvod pro zachování výjimky pro víno. Na ostatní alkoholické nápoje je spotřební daň uvalena.

Rozhodnutí vlády ve vyjádření ocenila také Vinařská unie, která sdružuje největší výrobce vín v Česku. Osvobození od spotřební daně je podle ní efektivním opatřením, jak pomoci českému vinařství a vinohradnictví v souboji s evropskou konkurencí.

„Zároveň ale budeme rádi za otevření dialogu ohledně budoucnosti tuzemského vinařství a jeho koncepčním rozvoji. Stále také platí, že debata o zavedení spotřební daně na tiché víno by měla být vedena nejprve na půdě EU. Jen tak mohou být zaručeny rovné podmínky pro všechny producenty napříč členskými zeměmi. Jednotný evropský trh by měl mít jednotná pravidla, dokud mají všechny vinařské země nulovou sazbu spotřební daně, rovná se její případné zavedení likvidaci odvětví v daném státě,“ uvedla Vinařská unie.

Video  Tisková konference vlády k reformám a škrtům  - Blesk Zprávy - Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Jan Hadířák ( 12. května 2023 18:50 )

Vinařská lobby zpracovala! Je mi líto venkovských pivních hospůdek, to si nezasloužily. Nicméně i vinaři poznají, zač je toho loket: vyšší daň z nemovitosti, 21% korporátní daň... Za mě: ani hlt vína z ČR - dneškem počínaje! Jen z Argentiny, Moldávie, Itálie, Francie, Chile, Jižní Afriky... odtamtud ANO!

trintin ( 11. května 2023 20:57 )

Žertem řečeno, známe dva druhy českých vín, stolní a s přívlastkem. "Kyselé a kyselé jak sviňa".

jajas ( 11. května 2023 19:50 )

Tak když teď vidím ten slavný "balí­ček"­....­....­.mno­ho naštvaných občanů může utápět svoji zlost ve víně....

vlasatyjar ( 11. května 2023 19:48 )

Zajimave,vinarska lobby ma asi dlouhe pazoury.

Anifa ( 11. května 2023 19:28 )

Myslela jsem, že největší vizitkou vaší vlády je ministr zdravotnictví, ale ministr zemědělství se vám také moc povedl. Jste všichni super

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa