Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zvýšení DPH na léky: „U volně prodejných léčiv se projeví přímo u pacientů,“ vzkazují farmaceuti

Autor: ČTK - 
11. května 2023
16:13

Zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) na léky ze současných deseti na 12 procent pocítí u volně prodejných léků pacienti, u léků na recept hlavně zdravotní pojišťovny. Ve vyjádření pro ČTK to uvedl ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu David Kolář. Vláda dnes na tiskové konferenci avizovala, že součástí konsolidačního balíčku veřejných financí je sjednocení nižší sazby DPH, v níž jsou i léky, na 12 procentech. U zdravotnických prostředků se daň sníží ze současných 15 procent.

„Většina léčiv v současnosti spadá již do nejnižší kategorie DPH, tedy deseti procent. Oznámená změna proto povede ke zvýšení DPH na léky,“ uvedl David Kolář. U léků na předpis podle něj vyšší daň dopadne na rozpočty zdravotních pojišťoven, do nichž je stát největším přispěvatelem.

„U volně prodejných léčiv se zvýšení DPH projeví přímo u pacientů, protože cena pro konečného spotřebitele se skládá z ceny výrobce, obchodní přirážky a DPH. Tím, že dojde ke zvýšení DPH, dojde i ke zvýšení finální ceny,“ dodal.

V loňském roce vydaly zdravotní pojišťovny podle zprávy analytické komise na běžné léky na recept asi 41 miliard korun, za takzvaná centrová léčiva, která mohou předepisovat jen některé nemocnice, 27 miliard a na zdravotnické prostředky na poukaz 10,6 miliardy.

Každoročně se vynaložená částka zvyšuje, za posledních pět let u zdravotnických prostředků o 14 procent, u běžných léků o 16 procent a u centrových léčiv, kam spadají nejmodernější a většinou finančně nákladná léčiva na nejvážnější choroby, o téměř 80 procent.

DPH na léky se na současných 10 procent snížila v roce 2015. Státní ústav pro kontrolu léčiv tehdy v tiskové zprávě uvedl, že u 88 procent léčiv vedlo snížení daní i ke snížení ceny. Pojišťovny měly tehdy ušetřit dvě až tři miliardy korun ročně. Spoluúčast pacientů na doplatcích byla tehdy zhruba 14 procent z ceny, za rok by tak ušetřili celkem asi 390 milionů korun.

S úhradou doplatků na recepty pomáhá pacientům takzvaný ochranný limit, nad nějž zdravotní pojišťovny peníze zaplacené na doplatcích lékárnám vracejí. U seniorů nad 75 let a zdravotně postižených je 500 korun, u dětí a seniorů nad 65 let tisíc korun a u ostatních dospělých 5000 korun.

Částka, kterou pojišťovna vyčíslí, se může lišit od v lékárně reálně zaplacené částky. Pojišťovna počítá takzvaný započitatelný doplatek, tedy částku, jež se platí u léku se stejnou účinnou látkou, kde je doplatek nejnižší. Podle průzkumu v roce 2021 lidé v lékárnách zaplatili na doplatcích 5,8 miliardy korun, průměrně 40 korun na balení.

Video  Fiala o ozdravném balíčku a důchodové reformě: Tempo zadlužování Česka je hrozivé, museli jsme zasáhnout.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

vera51 ( 11. května 2023 20:56 )

Houno dělaj, nemarodí takže ani neví co co stojí v lékárnách.Chudáci důchodci.Nejhorší vláda!

alusinek ( 11. května 2023 19:10 )

Ministr se směje,jeho se to týkat peněžně nebude,platíme ho moc dobře a všechny ve vládě.Pokud bude potřebovat vyšetření,všude bude upřednostněn

Miloslav Podhola ( 11. května 2023 19:09 )

Na zdraví vlastních občanů Fialovci nedbají, ale špičkové zbraně pro UA jsou vždy k mání

lollo ( 11. května 2023 18:49 )

Šílená vláda šílených voličů.

UFO1 ( 11. května 2023 18:42 )

S touto vládou dost léků chybí a on se směje.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa