Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Diabetici pozor: Dva týdny bude chybět lék Ozempic. Lze ho nahradit jinými, uklidňuje ministerstvo

Autor: ČTK - 
3. dubna 2023
14:16

V Česku nebude dva týdny dostupný injekční lék na diabetes druhého typu Ozempic v síle jednoho miligramu. Podle náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka ho lze nahradit jinými léky se stejným účinkem, omezí se jeho předepisování na obezitu. Řekl to na dnešní tiskové konferenci. Podle Davida Koláře, ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP), jejímž členem je i výrobce léku, firma Novo Nordisk, je výpadek způsoben výrazným zvýšením poptávky. Na přelomu dubna a května by měla dorazit také mimořádná dodávka dětských antibiotických sirupů.

Podle Dvořáčka byl původně avizovaný výpadek dodávek v řádu měsíců. „V týdnu od 17. dubna už jsou nám slíbeny dodávky v takové míře, aby byli uspokojeni čeští pacienti,“ uvedl náměstek. Podle něj má většina pacientů doma zásobu na tři měsíce.

Podle vědeckého sekretáře České diabetologické společnosti Jana Šoupala lékaři umějí situaci vyřešit náhradou jiného léku, například ve formě tablet. Chybí navíc jen jedna ze tří různých sil léků. „Pacienti nechť si zkontrolují zásoby a s dostatečným předstihem to řeší se svým lékařem,“ řekl Šoupal. Podle jeho odhadů jde o několik tisíc pacientů.

Podle ředitelky Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Ireny Storové spotřeba narostla v poslední době na dvojnásobek. „Je důvod se domnívat, že je předepisovaný i v jiných indikacích,“ řekla. Podle Dvořáčka proto ministerstvo dočasně po dobu nedostatku zakáže jeho předepisování pro léčbu jiných pacientů než diabetiků.

„Rozhodli jsme umožnit preskripci jen pro schválené indikace a podmínky úhrady. V praxi tak po určitou dobu nebude možné předepsat toto léčivo pacientům, kteří si jej hradí sami, nebo lékařem bez stanovené specializace,“ doplnil. Sami si ho hradí právě lidé, kteří si jím léčí obezitu. Doporučení pro lékaře, kteří ho takto předepisují, připraví podle Šoupala i odborná společnost.

Také podle AIFP je důvodem zvýšené celosvětové spotřeby předepisování léku mimo schválené indikace, takzvaně off-label. „Výpadek (...) byl způsoben výrazným globálním navýšením poptávky ze strany pacientů, která se očekává v průběhu celého roku 2023. Dostupnost přípravku ohrožuje zejména off-label využití léku například k regulaci tělesné hmotnosti,“ odpověděl na dotaz ČTK Kolář.

Česko se v posledních měsících potýká s výpadky léků, které jsou podle lékařů i lékárníků horší než dříve. Důvody jsou podle dřívějších vyjádření ministerstva různé, od problémů s výrobou obalů, problémů s výpadky výroby účinných látek nebo s globální dopravou, přes plánování výrobců na základě spotřeby v předchozích letech. Byla ale nižší kvůli epidemii covidu-19 a souvisejících protiepidemických opatření. Nedostatek je zejména základních antibiotik nebo léků proti horečce, včetně dětských sirupů.

Podle Dvořáčka by měla na konci dubna nebo na začátku května dorazit velká dodávka antibiotických sirupů, která českou spotřebu nasytí až do obnovení dodávek od původního výrobce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi