Annu trápil mnoho let silný sezonní kašel. Když ale v roce 2018 kašel neodezníval, vydala se k praktické lékařce. „Ta však mé potíže brala na lehkou váhu,“ vzpomíná žena a dodává: „Syn mi proto v Praze zařídil vyšetření na plicním oddělení a tam už vše šlo ráz naráz."

Vyšetření prokázala, že se jedná o rakovinu plic. Následovalo operační odstranění plíce s nádorem a poté chemoterapie, protože hrozilo riziko metastáz a recidiva. Při operaci se ukázalo, že nádor je mnohem větší, než bylo zřejmé z vyšetření. Zvětšil se ze tří na osm centimetrů v průměru!

Inovativní léčba

Ošetřující lékař MUDr. Libor Havel nabídl Anně návaznou léčbu novým imunoterapeutickým lékem v rámci klinické studie: „Na to jsem ihned kývla. Na imunoterapii jsem chodila každé tři týdny po dobu jednoho roku. Odebrali mi krev a pak jsem strávila asi dvacet minut na kapačce. Probíhalo to bez jakékoliv nevolnosti, jen jsem musela začít brát léky na podporu funkce jater, ledvin a štítné žlázy.“ Teď je její rakovina v remisi, to znamená, že organismus nejeví žádné známky nádorového onemocnění.

Nejdřív zvířata a dobrovolníci

Léčba v rámci klinické studie podléhá přísným kritériím. Před spuštěním klinické fáze musí dojít k testování na zvířatech a následně na zdravých dobrovolnících. „Teprve pak se lék začíná nabízet prvním pacientům s danou diagnózou,“ vysvětluje MUDr. Libor Havel, vedoucí klinických studií pneumoonkologické ambulance Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze.

Jak dosáhnout na léčbu?

Na onkologii připadá u nás největší počet klinických studií. Zapojeno je 2 250 nemocných. O účast ve studii se mohou pacienti zajímat sami u Státního ústavu pro kontrolu léčiv a v online poradně Asociace inovativního farmaceutického průmyslu nebo je může informovat lékař.

Právo na druhý názor

Pro 87 % onkologických pacientů je při rozhodování o léčbě nebo i o vstupu do klinické studie důležitá možnost využít práva na druhý názor, tedy konzultaci s jiným než ošetřujícím lékařem. Většina pacientů však důvěřuje svému lékaři, když jim účast ve studii nabídne.

 

Video
Video se připravuje ...

Pět nejčastějších nemocí, na které Češi umírají Videohub

Fotogalerie
6 fotografií