Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Skutečné životy: Spolužačce z Vrchní, prchni! umučili maminku. Láska k Janě Březinové stála slavného herce manželství

Autor: mc - 
11. dubna 2023
05:00

Život Jany Březinové byl už od raného dětství poznamenán tragédií. Maminku jí odvedli nacisté, když jí bylo sotva 15 měsíců. Umučili ji v koncentráku. Od mládí ji to táhlo k divadlu a ukázala se být neskutečně nadanou herečkou. Její smutné hluboké oči učarovaly kdejakému muži - dokonce i Josefovi Vinklářovi, který se kvůli ní rozvedl a později prohlašoval, že mu Jana zlomila srdce. Nakonec ona sama podlehla lžím léčitelů a s rakovinou bojovala za jejich pomoci. Marně.

Jana Březinová se narodila přímo do počátků Protektorátu Čechy a Morava. Pouhých patnáct měsíců na to jí oba rodiče odvlekli nacisté - doma totiž někoho ukrývali. Otec Jaroslav se dožil konce války, maminka Margareta už ne. Byla Židovka a její osud byl už při zatčení prakticky jednoznačně zpečetěný. Skončila nejprve v pankrácké věznici, poté ji přesunuli do koncentráku Ravensbrück. Odtud putovala roku 1942 do Osvětimi, kde veškeré záznamy o ní končí. Jana kvůli tomu trpěla depresemi a úzkostmi - ze ztráty maminky, kterou nikdy pořádně nepoznala se nedokázala vzpamatovat celý život.

Video  Vrchní, prchni! Zajímavosti, chyby a vystřižené záběry české filmové klasiky  - Videohub
Video se připravuje ...

Macecha jí nechtěla dovolit nejistou práci umělce, a tak ji poslala do učení, na DAMU se Jana ale dostala i bez maturity. Pracovala nejprve v příbramském divadle a od 70. let v Národním divadle v Praze. Tou dobou už se objevila i ve filmu, do kterého ji objevil Juraj Jakubisko. Ačkoliv byla skvělou divadelní herečkou, která se objevila v mnoha hlavních rolích, v televizi a filmu dostávala jen menší role, které nikdy nedokázaly zcela ukázat její nadání.

Janin charakter přitahoval i celou řadu mužů, svůj

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.