Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Student si zničil plíce vapováním: Čtyři kolapsy a operační sál!

Autor: rix - 
8. dubna 2023
08:30

Studentovi Dravenu Hatfieldovi (19) ze Spojených států se „vapování“ velmi vymstilo. Utrpěl čtyři plicní kolapsy a jednou skončil na operačním sále. Jak mu řekl jeho ošetřující lékař, jeho plíce vypadaly, jakoby třicet let kouřil tři krabičky denně. Mladík posléze neváhal a s kouřením elektronických cigaret skončil. Teď se snaží alespoň varovat společnost. 

Draven přitom zpočátku provozoval oblíbenou aktivitu pouze o víkendech. Jak ale přiznal, postupně si na „vapování“ navykl. Zprvu necítil žádné problémy. Šlo o výhodnou náhražku za cigarety. „Byl to trend a já byl mladý, rychle jsem se chytl,“ poukázal Američan podle deníku Daily Mail

Z víkendové zábavy se stala závislost. „Pak už jsem kouřil denně,“ přiznal Hatfield. Když mu bylo sedmnáct, přišel šok. Jednoho dne náhle trpěl silnou bolest na hrudi a prudké křeče. „Neměl jsem ponětí, o co jde. Říkal jsem si, že se asi něco stalo,“ kroutil hlavou. 

Lékaři mu poté řekli, že má spontánní pneumotorax. Příznaky zahrnují ostrou bolest na hrudi, která se zhoršuje hlubokým nádechem nebo kašel, zrychlený srdeční tep a únavu. 

Hatfield strávil týden v nemocnici napojený na hrudní trubici, která je vložena mezi žebra, aby se plíce mohly znovu plně roztáhnout. Tím problémy bohužel neskončily. V příštím týdnu utrpěl další pneumotorax a za dalších pár dní opět. 

Tehdy Dravenovi došlo, že na vině může být právě jeho „vapování“. Problémy totiž pociťoval pokaždé, když si potáhl z vaporizéru. „Pokaždé to štíplo a pak jsem si uvědomil, že to může být tím. Ihned jsem s vapingem přestal,“ vysvětlil. 

Tím ale nezabránil dalšímu kolapsu. V roce 2022 jeho plíce zkolabovaly počtvrté, když byl ve škole. Došlo na nejhorší. „Museli mě operovat,“ vzpomínal na stále čerstvý zážitek. 

Od té doby se snaží společnost poučovat o možných rizicích vapingu. „Doktor řekl, že moje plíce vypadají, jako bych kouřil tři krabičky cigaret denně po dobu nejméně třicet let,“ přiznal. „Myslel jsem, že vaping je lepší než kouření a nakonec jsem se bál o svůj život. Byl jsem velmi vyděšený,“ dodal s tím, že prý se vaporizéru už nikdy nedotkne. 

Video  Nikotinové sáčky a mládež? Snadná cesta k otravě, říká odbornice  - Videoredakce ženských webů
Video se připravuje ...

 

pindal ( 8. dubna 2023 17:06 )

Tabák je v určité míře lidem prospěšný,je to jako se vším,záleží na množství.Pokud si za války velení přálo aby jejich vojáci vydrželi víc,dostávali, přidělený, tabák. Psychika je pro Člověka to nejdů­leži­tější­.Zdra­votní­ci to vědí a přes to nepřestávají strašit.Pokud budeme malovat obrázky,proti životu na chléb,nebo na hrníček čaje.Stane se,po určité době stejně nebezpečný jako cigarety a můžeme na ně nasadit,velmi vysoké daně,aby jsme se chránili. Tabák byl duchovními národy používán,proti zlým duchům.

bullshit ( 8. dubna 2023 12:08 )

... a pak jistě zasloužený invalidní důchod

rosicak ( 8. dubna 2023 09:31 )

Vláda na zdraví kuřáků kašle ! Rozhodující je daň, kterou kuřák odevzdává státu!

Zobrazit celou diskusi