Meniérova choroba, kterou Libuše Havelková trpěla, je onemocnění vskutku nepříjemné, postihuje totiž rovnovážné ústrojí v uchu. „Najednou mě chytne motolice, dostanu závrať, ztratím rovnováhu a v záchvatu končím na zemi,“ stěžovala si dnes již zesnulá herečka.

„Potom se mi sluch a rovnováha vždycky trochu upraví a já ze země vstanu,“ popisovala Havelková nemoc, kvůli které musela skončit v Kouzelné školce. Herečka pochopitelně užívala léky, ale nikdy nevěděla předem, kdy takový záchvat přijde. „Je to mnohem horší než mořská nemoc,“ tvrdila.

Jejím velkým přáním bylo zemřít doma, ovšem po silném záchvatu v roce 2014, během něhož upadla doma na podlahu a strávila tam celou noc, bylo jejímu synovi Ondřejovi Havelkovi jasné, že potřebuje 24hodinový dozor. Musela se tak smířit se stěhováním do gerontologického centra.

Libuše Havelková zemřela 6. dubna 2017. „S hlubokou lítostí oznamujeme, že zemřela dlouholetá členka Národního divadla,“ uvedl tehdy mluvčí divadla Tomáš Staněk. Kromě Národního divadla, ve kterém byla členkou činohry dlouhých 31 let, a oblíbeného pořadu pro děti se Havelková často uplatňovala i v rozhlase a dabingu.

Fotogalerie
31 fotografií