Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Teror v Tel Avivu: Do chodců najelo auto, zraněno bylo 7 osob. Podle policie jde o terorismus

Autor: ČTK - 
4. července 2023
14:15

Při útoku v izraelském městě Tel Aviv bylo dnes zraněno sedm lidí, z toho tři vážně, píše zpravodajský web The Times of Israel s odvoláním na policii. Ta incident označila za teroristický útok, pachatel podle ní nejprve najížděl do chodců a poté z auta vystoupil a několik lidí pobodal. Následně útočníka zastřelil ozbrojený civilista, který na místě poskytoval první pomoc. Podle policejního ředitele byl útočník Palestinec ze Západního břehu Jordánu. Zdravotnický zdroj agentuře Reuters sdělil, že nejméně jeden člověk byl pobodán.

Videa z následků incidentu kolují na twitteru. Podle izraelských médií útočil 23letý Palestinec, který se do Izraele dostal díky lékařskému povolení, jelikož byl nevyléčitelně nemocný. Úřady tuto verzi dosud nepotvrdily. Uvedly však, že terorista najel do lidí, kteří čekali na autobusové zastávce, a že zadržely několik osob spojených s pachatelem. Okolnosti útoku policie vyšetřuje. Mezi vážně zraněnými je 46letá žena.

Palestinské radikální hnutí Hamás, které vládne v Pásmu Gazy, útok uvítalo. Čin označilo za „první reakci na zločiny okupantů v Džanínu“. Vysoce postavený představitel palestinské teroristické organizace Islámský džihád útok označil za „první a přirozenou odpověď odporu na dění v Džanínu“.

Izraelská armáda v noci na pondělí zahájila v Džanínu na okupovaném Západním břehu Jordánu velkou vojenskou operaci zaměřenou proti palestinským radikálům. O život podle palestinských úřadů při ní přišlo nejméně deset Palestinců a zhruba 100 jich bylo zraněno.

Šéf izraelské národní bezpečnostní rady Cachi Hanegbi dnes ráno prohlásil, že operace je blízko dosažení stanovených cílů a mohla by skončit ve středu.

Zobrazit celou diskusi