Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babišův dopis nic nezměnil. Pavel pro konec Rakušana nevidí důvod, nemá žádné věrohodné zprávy

Autor: ČTK - 
6. října 2023
18:26

Prezident Petr Pavel nemá oficiální a věrohodné informace, které by ho vedly ke změně postoje ohledně vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Nemění na tom nic, ani obsah dopisu od předsedy opozičního hnutí ANO Andreje Babiše. Na dotaz ČTK to dnes uvedl Hrad. Pavel na konci září řekl, že nevidí důvod k diskusi o Rakušanově odvolání kvůli vlastnictví šifrovaného telefonu či o vyslovení nedůvěry vládě. Vyjádření hnutí ANO ČTK shání.

Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová ve čtvrtek řekla, že hnutí sesbíralo podpisy nutné pro vyvolání hlasování o nedůvěře vládě, předsedkyni Sněmovny je zatím odevzdávat nebude. Minulý týden hnutí uvedlo, že hlasování vyvolá, pokud bude premiér Petr Fiala (ODS) i nadále držet Rakušana ve vládě.

Fiala podle ANO dosud bagatelizoval informace o tom, že Rakušan měl šifrovaný telefon. Rakušan uvedl, že telefon měl po posledních sněmovních volbách kvůli obavám z odposlechů, ale prakticky ho nevyužíval.

Zároveň poslal předseda hnutí a expremiér Babiš dopis Pavlovi, ve kterém vysvětluje situaci okolo šifrovaného telefonu ministra vnitra. Prezident podle Schillerové dosud nebyl o situaci dostatečně informován. „Chceme mu dát prostor na seznámení a případnou reakci,“ uvedla Schillerová. Řekla také, že o odevzdání podpisů se rozhodne podle vývoje situace v příštím týdnu.

„Pan prezident nemá žádné oficiální a věrohodné informace, které by ho měly vést k revidování jeho předchozího výroku. A obsah dopisu od předsedy Babiše na tom nic nemění,“ reagoval dnes Hrad.

Schillerová ve čtvrtek uvedla, že případné hlasování o nedůvěře bude iniciovat samo hnutí ANO, protože má dostatek podpisů. SPD se podle ní může případně přidat později. Fialova vláda čelila hlasování o nedůvěře zatím dvakrát, ve Sněmovně mají ale koaliční poslanci převahu.

Video  Fiala odmítl jednání s Babišem o Rakušanovi. Ministra vnitra podpořil i Petr Pavel.  - ČTK/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5331785 ( 20. října 2023 17:33 )

Jsme pro smích. To se demokracii nestane, aby mafián byl ministrem. Nepatříme do evropy.

Uživatel_5331785 ( 20. října 2023 17:28 )

Nemá čas, je to turista. Rozhoduje Kolář.

Uživatel_5522193 ( 12. října 2023 10:43 )

Zeman ten troll píše vždycky slinty a zablokují ho 😅

Uživatel_5522193 ( 12. října 2023 10:41 )

To bylo jasné,tohle bratrstvo kulatého stolu dělá vše korektně a správně. Tady máte tu vaši láska a pravda zvítězí velké 💩

fandasever ( 9. října 2023 15:42 )

Soudruh loutka, on nic neví, nic nevidí, nic neudělá, inu komunistická loutka

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa