Pokuty za neoprávněné parkování představují pro obecní kasy tučný přivýdělek.V Praze jde místy ročně až o desítky milionů korun! Z koláče toho, co se vybere, ale ukrajují notoričtí neplatiči.

Pokutám každoročně unikne místy téměř polovina hříšníků. Další využívají zákon a jednotlivé pokuty si slučují. Místo několika pokut, tak zaplatí jen jednu s přirážkou a v maximální výši.

V centru „sypou“ nejvíce

V Praze 1 průměrně bez oprávnění parkuje 25 % aut. V objemu vybraných peněz na pokutách je v hlavním městě rekordmanem. Loni úředníci za neoprávněné stání na zónách vybrali 27 milionů korun. Podle radního pro dopravu Vojtěcha Ryvoly (ANO) značnou část toho, co skončí v souvislosti s neoprávněným parkováním ve správním řízení tvoří sloučené pokuty.

Podle Ryvoly současná pravidla nemají logiku a vychytralcům se může vyplatít raději zaplatit sloučenou pokutu, než platit za parkování v měsíční hodinové sazbě pro nerezidenty tam, kde je parkování v Praze nejdražší.

Kolik městské části loni vybrali na pokutách za neoprávněné parkování na ZPS?

Praha 1                               27 milionů korun

Praha 2                               22,8 milionu korun        

Praha 3                               18,6 milionu korun

Praha 4                               21 milionů korun

Praha 5                               21,4 milionu korun

Praha 6                               21,2 milionu korun

Praha 7                               16,6 milionu korun

Praha 8                               26,7 milionu korun

Praha 9                               7,6 milionu korun

Praha 10                            24,2 milionu korun

Úspěšná vymahatelnost pokut za neoprávněné parkování na ZPS v městských částech?

Praha 1                               67 %

Praha 2                               56,8 %

Praha 3                               62 %

Praha 4                               63 %

Praha 5                               65,2 %

Praha 6                               50,4 %                

Praha 7                               67,8 %

Praha 8                               60 %

Praha 9                               53 %

Praha 10                            58 %

Jak funguje slučování pokut?

Řidič, který dostal za špatné či neoprávněné parkování v totožné městské části, vícero pokut, si je podle současného zákona může sloučit ve správním řízení. V takovém případě platí jen jednu pokutu v její nejvyšší výši. Podle zákona je maximální sazba pokuty při sloučení prohřešků 2 500 korun.

Tu může správní orgán navýšit o 50%. Při připočtení poplatku 1 000 Kč ve správním řízení, které sloučení umožňuje, to dohromady dělá 4 750 Kč! Sloučit je přitom možné klidně desítky přestupků za parkování na území jedné městské části.

Mohou ušetřit tisíce!

Podle Ryvoly mohou řidiči, kteří neplatí parkování v centru Prahy, být díky slučování pokut každý měsíc až několik tisíc v plusu, oproti tomu, když by si platili parkování v hodinové magistrátní sazbě pro nerezidenty.

„Pokud pracuji v centru 20 dní v měsíci a jako parkující poctivec si po tuto dobu platím parkování zhruba 10 hodin denně, vychází mě parkovné při sazbě 60 korun na hodinu na 12 000 korun. Když si s tím ale nelámu hlavu, nechám si pokuty za celý měsíc parkování bez povolení sloučit, můžu být až 7 250 korun v plusu,“ sdělil Ryvola.

Pomoci může i výmluva

Jak se šoféři bez parkovačky mohou z povinnosti zaplatit pokutu snažit vykroutit? V případě odhalení jim nejprve přijde výzva k úhradě. Pokud nezaplatí, věc „spadne“ do správního řízení.

„Tam má řidič možnost uvádět na svou obranu argumenty. Například může uvést, že zastavil ze zdravotních důvodů, nebo potřeboval někoho odvézt do blízké ordinace a neměl možnost parkovat jinak. Musí ale prokázat, že šlo o akutní případy,“ vysvětlil Blesku advokát Jan Černý. 

Fotogalerie
33 fotografií