Vytvořit územní studii rozhodlo vedení Prahy v roce 2018 a schválena byla letos v květnu. Ďáblické sídliště sice není památkově chráněno, odborníci ale oceňují jeho koncepci a způsob zástavby. Firma CPI miliardáře Radovana Vítka se proti vůli radnice i obyvatel několik let snaží prosadit záměr výstavby několika výškových budov.

„Městská část odesílá na stavební úřad žádost o účastenství ve všech řízeních, která probíhají nebo budou probíhat na předmětných pozemcích. Uděláme všechno pro to, abychom se jako účastník mohli bránit i ve správním řízení o odstranění tohoto centra. Respektujeme práva vlastníka, budeme ale hájit zájmy obyvatel sídliště všemi zákonnými prostředky,“ uvedl místostarosta Radomír Nepil (ANO).

Investor podle něj odmítá postupovat v koordinaci s radnicí a řídit se platnou urbanistickou studií. „Zapsaná územní studie je neopomenutelným podkladem pro územní rozhodování, ke kterému by měl přihlížet jak magistrát, tak stavební úřad,“ doplnil místostarosta Tomáš Hřebík (STAN).

Ohlášení o odstranění centra podala CPI Reality letos 26. června, tedy asi měsíc po schválení zmíněné studie, s tím, že k demolici chce přistoupit v květnu příštího roku. Vybouraný materiál má být tříděn a přednostně použit pro následující výstavbu. O vydání povolení pro umístění výškové budovy požádala firma loni 19. dubna. „Pouhá demolice stávajících objektů této oblasti nic pozitivního nepřinese. Místní lidé, zejména senioři, přijdou o možnost chodit na nákupy a k výstavbě nových výškových budov v dohledné době nedojde,“ uvedl Hřebík.

Studii nechalo město vypracovat před asi šesti lety na základě protestů místních proti výstavbě výškových domů, kterou podél Střelničné ulice zamýšlela CPI. Ve studii jsou určeny takzvané čáry, které ukazují, kde nemohou být postaveny mezi domy nové stavby a stejně tak nemohou být rozšířeny ty stávající. Studie dovoluje přistavět dvě patra s tím, že jedno bude takzvaně ustupující. Stejně tak u nízkých staveb, které slouží jako občanská vybavenost, mohou být přistavěna dvě patra. Studie řeší také zeleň a podobu veřejného prostoru.

Sídliště v Ďáblicích vzniklo v roce 1968 a mělo být součástí takzvaného Severního města.