Úkolem nové starostky bude vyvést městskou část z nevýhodných právních závazků a pokusit se zlepšit pozici Prahy 5 v kauzách, jako je developerský projekt Šemíkův břeh, projekty škol v Košířích či na Smíchově nebo problém motolské skládky. „Je naším štěstím a silou, že máme široký a dobře fungující tým, ve kterém je řada schopných lidí,“ uvedl Pašmik.

Šimková nyní zasedá v zastupitelstvu a předsedá výboru majetku a bezpečnostní komisi. S ohledem na problémy, které za sebou zanechalo předchozí vedení radnice, je podle Prahy 5 Sobě nutná změna strategie. S tou souvisí i výměna na pozici starosty, kterou plánují koaliční zastupitelé odhlasovat na dalším jednání zastupitelstva 12. září.

Šimková podle informací Prahy 5 Sobě absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze a je advokátkou, insolvenční správkyní a rozhodcem Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře ČR. „Chci se zaměřit na jednání s developery, kterým má být město rovnocenným partnerem, na právní agendu, reformu, zefektivnění a otevření úřadu, a obecně pak na přechod z outsourcingu na insourcing,“ uvedla. Dodala, že prioritou je pro ni i bezpečnost, reforma správy městského majetku nebo osud stolové hory Vidoule, kde má vzniknout volnočasový areál.

Těsná většina

V Praze 5 vládne koalice Prahy 5 Sobě, Pirátů a SEN 21 od loňského listopadu, má těsnou většinu 21 hlasů ve 41členném zastupitelstvu. V opozici je ODS, TOP 09, ANO a STAN. Pátá městská část má zhruba 86 000 obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova.

Fotogalerie
5 fotografií