„Ortenovo náměstí je hlavním veřejným prostranstvím dolních Holešovic. Je tu škola, školka, park, dětské hřiště i sportoviště. V 90. letech však jeden z objektů, kde byla dříve školka, přešel privatizací ze státu do soukromého vlastnictví, využíval se jako kanceláře a k dalším soukromým účelům, krom jiného zde bývala také herna,“ uvedl starosta MČ Praha 7 Jan Čižinský (Praha 7 Sobě).

Druhý nejdůležitějš pozemek

Pozemek na Ortenově náměstí je podle Čižinského druhý nejdůležitější, o který má radnice Prahy 7 zájem. „Tím prvním je pozemek pod Billou na Letenském náměstí,“ dodal. V Bubenči však zatím dohoda mezi radnicí a majitelem není.

Projekt školiček vznikl na základě poválečného dvouletého hospodářského plánu z let 1947 až 1948 v pražském Studijním a typizačním ústavu pod vedením architekta Lubora Marka. Zděné dvoutřídky vznikaly v celém tehdejším Československu. Koncipovány byly obvykle jako moduly, někdy také jako zdvojené či ztrojené solitérní objekty. V Praze 7 jsou další takové budovy v parku v Tusarově ulici či v ulici Na Výšinách. Obě budovy jsou školkami.

Fotogalerie
8 fotografií