Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Střet o manželství pro všechny ve vládní koalici: Pekarová vidí posun, lidovci si stojí za svým

  • Autor: amb,ula - 
    23. 5. 2023
    05:45

    Manželství pro všechny v Poslanecké sněmovně minulý týden narazilo, ale vrátit se do ní má opět. Jana Pastuchová (ANO) řekla Blesku, že jeho projednávání navrhne opět v červnu. Obává se, že by se to do dalších voleb nemuselo stihnout. „Dochází k významným posunům," míní šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Koalice se však neshodne, a jak řekla Pastuchová, také v klubu ANO je to „půl napůl". „Zařazení ve velkém počtu podpořil klub ANO a my to chápeme tak, že jejich podpora této novele vzrůstá," myslí si iniciativa Jsme fér. Jaká je situace v pětikoalici?

  • 1.TOP09: Většina by hlasovala PRO

    Poslanecký klub TOP09 je v drtivé většině pro uzákonění stejnopohlavních manželství, řekl Blesku poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel. Naopak KDU-ČSL se nadále zastává „kompromisu“ mezi manželstvím jako svazkem muže a ženy a registrovaným partnerstvím.

    „V rámci vládní koalice jsem si vzala na starost jednání o tom, na jakých částech zákona jsme se schopni shodnout. Dochází k významným posunům a za klub TOP 09 mohu říct, že dnes by výrazná většina našich poslanců hlasovala pro uzákonění manželství,“ napsala Blesk Zprávám předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP09). 

    Zopakovala, že osobně chce manželství pro všechny prosadit, ne o něm pouze hlasovat, když nemají zaručený kladný výsledek. „Budu i nadále pracovat na tom, aby bylo manželství pro všechny schváleno.“

    „Postoj TOP 09 k této otázce je v drtivé většině poslaneckého klubu vstřícný. Velká většina je PRO manželství pro všechny. Samozřejmě se vedou debaty o tom, jaké legislativní parametry nastavit, aby návrh měl skutečně reálnou šanci projít. Nicméně za sebe mohu říci, že jsem jednoznačně PRO, se vším všudy, říkejme tomu klidně manželství. Se slovy pana Blažka se neztotožňuji,“ napsal Blesku její stranický kolega Matěj Ondřej Havel.

    „Jestliže ,patříme na Západ´, měli bychom k tomu tak přistupovat ve všech rovinách, ne jen tam, kde se nám to zrovna hodí. Západní země většinově povolují manželství i pro stejnopohlavní páry, nevidím důvod, proč bychom měli v této otázce být pozadu. Navíc už letité zkušenosti západních zemí dokazují, že schválení manželství pro všechny nepřineslo rozvrat tradičních rodin, ani zánik západní civilizace„ dodal. 

    Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v Epicentru 27.9.2022 Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v Epicentru 27.9.2022 | Blesk:Jakub Poláček

  • 2.KDU-ČSL: Názor máme pořád stejný

    „Názor můj i KDU-ČSL je stále stejný. Podporujeme kompromisní návrh, který připravil lidovecký poslanec Jiří Navrátil a který narovnává práva stejnopohlavních párů, ať už se jedná o otázky společného jmění, dědického práva a podobně,“ uvedl k tématu ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

    Má jít o řešení mezi zakotvením manželství coby svazku „muže a ženy“ a manželství homosexuálů. Z registrovaného partnerství by vyškrtl slovo registrované. Navíc by se mohlo uzavírat na všech matričních úřadech před starostou a svědky. V jeho návrhu není ani adopce dětí stejnopohlavními páry.

    Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) | Blesk: Karel Kopáč

  • 3.Piráti: Musíme umožnit manželství pro všechny

    Piráti se staví pro manželství všech, příkladem může být tweet ministra zahraničí Jana Lipavského. „Chceme opravdu patřit na Západ? Pak musíme umožnit manželství pro všechny,“ napsal k Mezinárodnímu dni proti homofobii, transfobii a bifobii.

    „Už léta jasně podporuji manželství pro všechny,“ uvedl také jeho stranický kolega Jakub Michálek

  • 4.ODS: Láskyplný svazek, nebo dekadence?

    „Podepsal jsem návrh zákona o manželství pro všechny. Jsem přesvědčený, že bude prospěšný a povede ke zrovnoprávnění osob stejného pohlaví, protože pevný láskyplný svazek mezi lidmi by měl být rovnocenný pro všechny. A plně respektuji, že na tento institut existují rozdílné názory,“ vyjádřil se dříve k tématu ministr kultury Martin Baxa (ODS) na Twitteru. 

    Jiní straníci ale takový názor nesdílí. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek v pořadu Hráči sdělil, že Češi na sňatky homosexuálů nejsou zralí. „Můžou to brát jako určitý znak dekadence dnešního systému, který jim nechci dávat,“ řekl mimo jiné. 

    Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
    Video se připravuje ...

  • 5.STAN: Nebude to jednoduché

    Je známo, že ministr vnitra Vít Rakušan podporuje manželství pro všechny. Stejný názor sdílí také Jan Berki.  

    „Udělali jsme další krok k narovnání práv. Na návrh našeho poslance Jana Berki byla na program Sněmovny zařazena rozprava o manželství pro všechny. O návrhu jsme připraveni kdykoliv hlasovat a přispět k jeho přijetí. Jednoduché to ale nebude,„ sdílelo STAN na Twitteru. 

  • 6.ANO: V klubu je to půl napůl

    Byla to právě Jana Pastuchová (ANO), kdo chtěl o zařazení manželství pro všechny do programu schůze minulý týden hlasovat. „Navrhnu to hned na další schůzi v červnu,“ řekla Blesk Zprávám. „Zeptala jsem se na klubu. Samozřejmě tam je to tak nějak napůl, ale řekli mi, že nemá nikdo nic proti tomu, aby se to zařadilo jako bod.“ Proti stejnopohlavnímu manželství je například Alena Schillerová

    Aby se ale zákon vůbec začal projednávat, musí se dostat do prvního čtení. „Ve Sněmovně má každý svůj názor, a pokud ho někdo změní, tak jenom tím, že se to bude projednávat a bude se o tom mluvit. Pokud by to prošlo prvním čtením, opravdu by se už rozběhla konkrétní diskuze o tom, co komu vadí. Přijde mi to jako oddalování, strkání hlavy do písku,“ domnívá se Pastuchová.

    Na projednání manželství pro všechny podle ní mají ještě tak rok. Poslední schůze totiž bude v červenci, znovu by se k tomu vrátili v září. Problém podle ní ostatní politici vidí především ve slově manželství a v osvojování dětí. 

    „Já jsem profesí dětská sestra, chodila jsem na praxi do dětských domovů. Myslím si, že když půjde dítě do ZOO se dvěma maminkami nebo s dvěma otci, je to pro něj daleko lepší než být v ústavu,“ uvedla. 

    Poslankyně ANO Jana Pastuchová Poslankyně ANO Jana Pastuchová | acebook - J. Pastuchová

  • 7.Jsme fér: Jednání jsou složitá, v koalici není shoda

    Za práva LGBT+ komunity včetně sňatků homosexuálů bojuje inicitaiva Jsme fér. Blesk Zprávy se zeptaly, jak hodnotí poslední vývoj. 

    Co říkáte tomu, že si ministr spravedlnosti Blažek myslí, že na duhové sňatky nejsou Češi připraveni?

    Česká republika je více než připravená na manželství pro všechny páry, naše země si přijetí naopak žádá od Aše po Jablunkov. Dlouhodobě je podle nezávislých průzkumů renomovaných agentur kolem 65 % obyvatel pro uzákonění rovných sňatků, včetně společných rodičovských práv. Podpora rovných sňatků je v České republice jedna z největších na celém světě. Rovné sňatky mají podporu napříč politickým spektrem v Poslanecké sněmovně a jasné ano vyjádřil také náš prezident Petr Pavel.

    Skutečně by to mohl být pro lidi nad 50 problém přijmout?

    Neexistuje jediný rozumný důvod, proč by gay a lesbické páry nemohly vstoupit do manželství. V každé společnosti existuje skupina lidí, která bude vždy proti rovným sňatkům. Jedná se ale o velmi malou skupinu lidí. Lidé nad 50 let, ani v jakékoliv jiné kategorii, se nemusí obávat žádných problému. V žádné v zatím 34 zemí na světě, kde manželství pro všechny páry již mají, se nic z obav nebo problému nenaplnilo. 

    Máte nějaké statistiky, kolik lidí podporuje stejnopohlavní svazky?

    Když začalo být manželství pro gay a lesbické páry v USA v roce 2015 dostupné ve všech státech unie, podporovalo ho 55 % Američanů a Američanek. Ve Francii s ním před zavedením souhlasilo 57 % a ve Španělsku 66 % lidí. Veřejná podpora v Anglii a Walesu dosahovala 53 % předtím, než Alžběta II. podepsala královský souhlas s rovnými sňatky. Jak je tedy možné, že v České republice, kde manželství pro všechny páry podle renomovaných agentur dlouhodobě podporuje 65 % obyvatel, ho stále nemáme?

    Duhové svazky jako symbol dekadence - co na tento výrok říkáte?

    Na přání dvou dospělých lidí, kteří platí daně, milují se a chtějí vstoupit do manželství, není nic dekadentního. Všechny páry a rodiny s dětmi si zaslouží stejnou právní ochranu a rodinnou stabilitu. 

    Co říkáte na návrh ANO projednávat Manželství pro všechny ve sněmovně?

    Novela o rovných sňatcích byla zařazena na pořad schůze Sněmovny s reálnou šancí na projednání, což nás samozřejmě velmi potěšilo. Stalo se to vůbec poprvé v této sněmovně, a to skoro přesně rok po předložení. Vládní koalice se však nedokáže dohodnout na otevření diskuse ve Sněmovně a jednání v této věci jsou složitá - v koalici není shoda. Iniciativu proto převzala poslankyně Jana Pastuchová, což je logické, protože to je jedna z předkladatelek zákona o manželství pro všechny páry. Zařazení ve velkém počtu podpořil klub ANO a my to chápeme tak, že jejich podpora této novele vzrůstá.

    Co se týče vládní koalice, premiér Fiala i další představitelé a představitelky vládní koalice deklarovali volné hlasování. Není tedy už na co čekat. Všichni víme, jak se jednotlivé kluby i jednotlivé poslankyně a poslanci k tomuto tématu staví. Není tajemstvím, že v koalici není shoda. To nikoho nepřekvapí. Sněmovna by tedy měla co nejdříve otevřít diskuzi a o zákonu, na který čekají statisíce lidí a podporuje ho dlouhodobě kolem 65 % obyvatel, hlasovat.

    Poslanecká sněmovna 4. duna 2023 Poslanecká sněmovna 4. duna 2023 | Blesk:FOTO: Jiří Koťátko / CNC

Petr Sedláček ( 28. června 2023 23:02 )

Pekarová má jasno a štětináč Vystrčil a špion Pavel jí kryjí ze zálohy záda.

(Já myslel že špion Pavel má rád jenom děti, za kterými pořád leze.

Takže je to pravda a já jsem teda pro, aby si dítě mohlo určit, jestli chce maminku a tatínka nebo 2 maminky nebo 3 tatínky.

Protože práva dětí je potřeba také respektovat.

Petr Sedláček ( 28. června 2023 22:57 )

No já čekám, kdy vyjde Milion chvilek pro demokracii do ulic, protože od doby co zlikvidovali Babiše o nich není slyšet a to mimo jiné řvali, že tady nejsou kvůli Babišovi.

Mám trochu o ně obavy, protože dokonce nereagují ani na Dona Pabla z Brna, JUDr. Ph.D. Blažka (ten jeho titul Ph.D. by mě zajímal trochu blíž.

Petr Sedláček ( 28. června 2023 22:53 )

Petr Sedláček ( 28. června 2023 22:52 )

suspenzi emulzní by rádi abysme byli.

všichni se všema a všechno je pětidemolice.

Petr Sedláček ( 28. června 2023 22:51 )

dvacáté páté pohlaví nebinárně binárního směru a ženského vzhledu a Americké férovosti. .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa