Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman chce vetovat zákon o manželství pro všechny! Zraní tisíce rodin, vzkazuje spolek

Aktualizováno -
7. června 2022
20:53
Autor: ČTK, Mii, ula - 
7. června 2022
13:19

Prezident Miloš Zeman by vetoval zákon, který by umožnil uzavírat manželství lidem stejného pohlaví. Novinářům po dnešním jednání s maďarskou prezidentkou Katalinou Novákovou řekl, že nejen z jazykového hlediska slovo manželství implikuje svazek muže a ženy. Prezident by naopak podpořil ústavní novelu, která by definovala manželství jako svazek muže a ženy. Podle předsedkyně Sněmovny a spolupředkladatelky příslušné novely Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) není Zemanův postoj k uzákonění manželství i pro homosexuály příliš významný. Projednávání předlohy podle ní patrně přesáhne jeho mandát. Také premiér Petr Fiala (ODS) se domnívá, že projednávání zákona ve Sněmovně nebude krátké.

Novelu občanského zákoníku, která by umožnila manželství stejnopohlavních párů, dnes obdržela Sněmovna. Podepsali ji po jednom poslanci z klubů STAN, TOP 09, Pirátů, ODS a ANO. „Chtěl bych oznámit, že pokud takový zákon opravdu dostanu na stůl, budu ho vetovat,“ uvedl Zeman. Stejnopohlavním párům podle něj náleží všechny výhody v rámci registrovaného partnerství. „Ale rodina je svazek muže a ženy. Tečka,“ doplnil.

Dalším argumentem podle Zemana je, že pojem „rodina“ je odvozen od slova „rodit“. „Zatím jsem si nevšiml, že by ve stejnopohlavních párech k rození dětí docházelo,“ podotkl. Vyslovil se v té souvislosti i proti „genderovému tvrzení, že je u nás 90 pohlaví“. „Já jsem, třebaže jsem počítal velmi pečlivě, zatím zjistil pohlaví pouze dvě. A u toho zřejmě do konce svého života zůstanu,“ dodal Zeman.

Otevřená rána pro tisíce Čechů

Spolek Jsme fér, který bojuje za manželství gayů a leseb, v reakci uvedl, že ho slova prezidenta mrzí, hlavně když hlava státu při svém zvolení slibovala, že bude společnost spojovat. „Jeho výroky bohužel zraní hlavně tisíce gay a lesbických rodin s dětmi, které mají být právoplatnými občany a občankami naší země,“ uvedl pro Blesk Zprávy mluvčí spolku Filip Milde.

„Těmto rodinám a dalším desetitisícům gay a lesbickým párů bohužel schází možnost vstoupit do manželství. Schází jim také jistoty a právní ochrana, které přichází s manželstvím a mají všichni ostatním,“ dodal.

Mluvčí nicméně upozornil, že k Zemanovi se v jeho funkčním období zákon vůbec nemusí dostat. „Přejeme si samozřejmě, aby se zákon projednal co nejdříve a gayové a lesby mohli začít strojit veselky. Projednávání prvního čtení zákona v minulé Sněmovně ale trvalo téměř čtyři roky. Až se tedy zákon dostane k panu prezidentovi, tak tato otázka bude skutečně relevantní,“ uvedl Milde.

Bernard: Zeman je minulost, my volíme budoucnost

Podobně hovoří předsedkyně Sněmovny a spolupředkladatelka příslušné novely Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). Podle ní není Zemanův postoj k uzákonění manželství i pro homosexuály příliš významný, projednávání předlohy patrně přesáhne jeho mandát.

„Určitě nás čeká debata v Poslanecké sněmovně, která nebude jednoduchá. Není to téma, které by rozdělovalo politické spektrum podle jednotlivých stran,“ řekl Fiala novinářům v Paříži. Jde podle něj hlavně o etickou otázku, a proto budou mít občanští demokraté volné hlasování, nebudou zastávat žádný společný stranický postoj. Fiala sám by současnou podobu institutu manželství neměnil. „Vedou mě k tomu důvody mé víry a hodnot, které zastávám. Ale budu samozřejmě respektovat jakékoliv demokratické rozhodnutí, ke kterému Parlament dospěje,“ dodal premiér.

Mluví tak i další ze spolupředkladatelů Josef Bernard (STAN). „Nejsou důležití staří lidé, ale jsou důležití noví. To je všechno, co k tomu mohu říci. Pan Zeman je minulost a my snad budeme volit nějakou budoucnost,“ řekl. Zemanovi končí druhý prezidentský mandát v březnu příštího roku.

Za ODS, která nemá jednotný postoj k manželství pro stejnopohlavní páry, návrh podepsal ministr kultury Martin Baxa. ČTK na dotaz ohledně prezidentova pohledu sdělil, že respektuje, že na institut manželství pro všechny existují rozdílné názory a že štěpení v této věci jde napříč politickými stranami i názorovými proudy. Je ale přesvědčený o tom, že zákon bude prospěšný. „Podle mého názoru povede k plnému zrovnoprávnění osob stejného pohlaví, protože pevný láskyplný svazek mezi lidmi by měl být rovnocenný pro všechny,“ uvedl.

Video  Richterová: Složitá situace s uprchlíky? Jednat musí Fiala. Na „Hlaváku“ jsou i oběti Orbána  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

„Všichni platíme daně a musíme dbát svých povinností. Proto nedává smysl, aby část občanů neměla i stejná práva,“ reagovala na výroky prezidenta spolupředkladatelka návrhu za Piráty Olga Richterová. Registrovaným partnerům a jejich dětem dnes chybí jistoty, které mají manželské páry automaticky, vysvětlila, proč návrh vznikl. Nejde pouze o majetkové aspekty a společné jmění manželů, ale i o nejistotu ve vztahu k dětem nebo nerovnost nároků na pracovní volno či vdovský a vdovecký důchod.

Jak má zákon vypadat

Podle novely občanského zákoníku, kterou dnes obdržela Sněmovna, by lidé stejného pohlaví měli v manželství stejná práva, jako je mají žena a muž. Registrované partnerství, do něhož mohou homosexuálové vstupovat nyní, by jako institut prakticky zaniklo.

„Základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnopohlavním párům a jejich dětem stejnou důstojnost a stejnou ochranu rodinného života, jaká je zákonem poskytována manželům a jejich dětem, a zajistit jim tak rovné postavení nejen ve společnosti, ale i v právu,“ píšou předkladatelé v čele s Josefem Bernardem (STAN) v důvodové zprávě. Za TOP 09 novelu podepsala předsedkyně strany a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, za Piráty místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová, za ODS ministr kultury Martin Baxa a za ANO Jana Pastuchová.

Manželé stejného pohlaví by měli podle předlohy stejná práva a povinnosti jako manželé opačného pohlaví. Jde například o vznik společného jmění, nárok na vdovský a vdovecký důchod, o práva a povinnosti k dětem, které vychovávají, a o přístup k náhradní rodinné péči.

Video  Gay pár Libor a Peter  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa