Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tak pravil Rusnok: Půjčovat si budeme ještě dráž! Co na to ekonomové?

Autor: Vera Renovica - 
7. června 2022
05:00

Po šesti letech končí v čele České národní banky. A loučí se silným poselstvím! Guvernér Jiří Rusnok (61), který do konce měsíce musí vyklidit kancelář, vzkázal nejen svému nástupci Aleši Michlovi (44), ale hlavně lidem: než za mnou zaklapnou dveře, budou úroky ještě vyšší!

„Všechno nasvědčuje tomu, že opravdu budeme muset jít ještě výše. Naše prognóza už tak očekávala vyšší sazby, než jsme nakonec na posledním jednání bankovní rady zvolili. A vývoj je – bohužel – stále proinflační,“ řekl Rusnok v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

„Víme zatím, že máme slabší korunu, než s jakou počítal náš scénář. Nelze se tedy omezovat nějakými stropy. Takže ano, zatím to vypadá na tři čtvrtě procentního bodu či více,“ doplnil. Tedy ze současných už tak rekordních 5,75 procenta by mohla ještě tento měsíc základní úroková sazba, od níž se odvíjí výnosy bankám za všechny půjčky, vystoupat na 6,5 procenta i víc.

Méně peněz

Rusnok dlouhodobě razí teorii, že právě omezit poptávku je způsob, jak zpomalit růst cen. Tento přístup vychází z toho, že vše od potravin po nemovitosti zdražuje, protože, laickou poučkou, příliš mnoho peněz honí příliš málo zboží.

Muž, který Rusnoka rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana (77) nahradí, je člen bankovní rady Michl. Ten si myslí, že za zdražování může především celosvětová situace včetně války na Ukrajině, která se promítá do cen všeho. „Další razantní zvyšování sazeb dává smysl až v případě hrozící silné poptávkové inflace. Nyní je u nás ale ze dvou třetin inflace nákladová, dovezená – nedokážeme přes zvyšování sazeb snížit cenu elektřiny, plynu nebo benzinu,“ řekl budoucí guvernér.

Právě tohle sdělení ale obsahuje další důležitou skutečnost: ve chvíli, kdy usedne Michl do čela ČNB, sice nebude pro, aby se úroky dále zvyšovaly, avšak také netvrdí, že je v dohledné době sníží.

Moc má Hrad

Michlem to však nezačíná, ani nekončí. Ekonom a někdejší poradce Andreje Babiše (67, ANO) na ministerstvu financí sice bude guvernérem, to ale neznamená, že 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.