Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Koruna sílí, vyplatí se nakupit eura? Ekonomové o výhledu i přípravách na dovolenou

Autor: Markéta Mikešová - 
8. ledna 2022
05:00

Zprávy o mimořádné inflaci, která Čechům letos zdraží skoro všechno, v posledních dnech střídají titulky o posilování koruny. Její kurz se v pátek odpoledne vyšplhal na 24,44 vůči euru, česká měna je tak nejsilnější od poloviny roku 2011. Vyplatí se situace využít a vyrazit směnit peníze na dovolenou? Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka nikdo nyní nákupem eur neprohloupí, zároveň by ale neměl směňovat všechny své prostředky. Názory na to, jaký bude další vývoj koruny, se pak mezi experty liší.

Důvodů, proč koruna aktuálně posiluje, je celá řada. Trend se objevil už na konci listopadu a začátku prosince, kdy se svět částečně zbavil obav z nové variantu covidu omikron – její objevení oslabilo takřka všechny finanční trhy, ale jakmile přišla zpráva, že varianta je mírnější než delta, opět šly nahoru.

Velký podíl ale mají aktivity České národní banky (ČNB). V prosinci zvýšila základní úrokovou sazbu o jeden procentní bod na 3,75 procenta, čímž se základní úroková sazba stala nejvyšší od roku 2008. Navíc šlo o třetí nadstandardní zvýšení této sazby v řadě za sebou, přičemž guvernér ČNB Jiří Rusnok avizoval, že centrální banka bude v podobném duchu pokračovat, protože inflační tlaky jsou pořád silné.

„Bankovní rada ČNB je připravena v příštím roce pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb tak, aby zajistila cenovou stabilitu v ČR... Je zřejmé, že za dané situace se budeme muset posunout ještě výrazně nad tu čtyřprocentní hranici. Jak výrazně to bude, nechci nyní spekulovat,“ uvedl tehdy Rusnok.

To korunu společně s klasickými jevy, jako menší míra obchodování na konci roku, posílilo až do fáze, ve které jsme dnes. Česká měna se může chlubit nejsilnější pozicí za dlouho dobu, ale nejen ona, posiluje více středoevropských měn, třeba maďarský forint nebo polský zlotý. Závěrem tohoto týdne pomohlo i zveřejnění příznivých čísel pro českou ekonomiku, během třetího čtvrtletí loňského roku stoupla podle České statistického úřadu (ČSÚ) o 3,3 procenta, odhad byl přitom 3,1 procenta.

Koruna až 24 za euro

Nabízí se otázka, jak na to reagovat? Silná koruna obecně znamená levnější nákupy v zahraničí, třeba dovolených nebo v zahraničních e-shopech. Mnoho lidí tak v podobných situacích začne nakupovat eura nebo dolary, aby jich získalo větší množství, až v létě vyrazí za hranice. Podle hlavního ekonoma BH Securities Štěpána Křečka teď k tomu lze přistoupit.

„Současný kurz koruny vůči euru je výhodný, takže část prostředků na zahraniční dovolené či nákupy je vhodné směňovat již nyní, kdyby došlo ke korekci na měnovém trhu,“ uvedl ekonom pro Blesk Zprávy. „Koruna by však měla dál posilovat, takže určitě bychom nyní neměli směňovat veškeré naše prostředky,“ varuje zároveň před zbrklým jednáním.

Křeček očekává, že koruna se v pololetí přiblíží ke kurzu 24,20 za euro a na konci roku 24 korun za euro. Stejnou prognózu má ČNB, průměr za letošní rok by měl být 24,2 korun za euro.

Objevují se ale názory, že k tomu dojít nemusí. „Koruně prospívají spekulace na další zvyšování úrokových sazeb. Nicméně z hlediska jejího celoročního letošního vývoje jsme spíše skeptičtí. Očekávané utahování měnových politik v USA a eurozóně by na korunu mohlo doléhat silně negativně, zejména pokud se již ve druhé polovině roku bude více spekulovat na pokles českých úrokových sazeb,“ říká ekonom Komerční banky Michal Brožka.

Hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská zase připomíná, že stále je tu s námi omikron, jehož vrchol teprve nastane. Například výrobce PCR testů Diana Biotechnologies tvrdí, že na konci ledna může být v Česku kvůli variantě až 200 tisíc případů covidu denně, k masivním nárůstům už dochází v celé Evropě. „Ustojí koruna další vlnu přicházejícího omikronu? Obávám se, že ne. Ti co nevěřili koruně, dostanou možná šanci to napravit a případně se i přizajistit proti budoucímu posilování,“ míní Horská.

Silná koruna pak podle prezidenta Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého komplikuje život českým exportům, řekl během svého novoročního projevu. Ti například nebudou moci tolik zvedat mzdy.

Podle Horské ale zrovna tuto oblast tíží jiné jevy. „Průmysl spíš trápí nedostatek lidí než posilující koruna. Zakázky začaly zase růst, jenže nejsou lidé a materiál tu a tam ještě chybí a je drahý. Silnější koruna ale zlevní dovoz. Proti posilující koruně se exportéři snaží přirozeně či na finančních trzích zajišťovat,“ podotkla ekonomka.

Video  Ekonom Kovanda o „krušném" roce 2022: Ceny porostou rychleji než mzdy. Připlatíme si za všechno  - Pavlína Horáková, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

sidneyfoster ( 8. ledna 2022 07:06 )

Dělejte si co chcete. Inflace vám to stejně sežere. Možná by šlo teď koupit zlato a v létě ho směnit na euro.

Zobrazit celou diskusi