Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Ekonom Kovanda o „krušném“ roce 2022: Ceny porostou rychleji než mzdy. Zdraží všechno

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
5. ledna 2022
05:15

„Veřejné finance, inflace, ale také ceny energií - energetická krize a to všechno společně zabalené v covidu představuje skutečně klíčový problém tohoto roku,“ souhlasil v pořadu Epicentrum Lukáš Kovanda se slovy, která zazněla v novoročním projevu premiéra Petra Fialy (ODS) o tom, že tento rok bude tím nejtěžším rokem v novodobé historii českého státu. Hovořil také o rostoucích cenách potravin, služeb, nemovitostí i hypoték a také o zvětšujících se rozdílech mezi chudými a bohatými.

Ekonom a člen Národní ekonomické rady vlády Lukáš Kovanda upozornil na to, že oproti minulému roku se největší problémy budou přesouvat z epidemiologické polohy do ekonomické. „Teprve nyní začínáme platit ty pandemické účty… z hlediska ekonomického začne ten krušný čas teprve letos.“

Nejhorším vlivem bude podle hlavního ekonoma Trinity Bank inflace. „Ta bude tak rychlá, že překoná růst mezd a to není tak častý jev. Naposledy se to stalo v roce 2013,“ vysvětlil, že vzhledem k tomu, že mzdy porostou tempem pěti až šesti procent, tak nemohou pokrýt tempo růstu míry inflace. „Budeme si muset v České republice utáhnout opasky nejvíce od devadesátých let a to povede k rostoucí frustraci obyvatelstva a nespokojenosti s politickou situací, “ doplnil Kovanda.

Podle Lukáše Kovandy si tento rok připlatíme prakticky za všechno: „Jde spíše o to, zda si připlatíme více, či méně. Že by něco zlevňovalo nebo si drželo svou cenu, bude jen velmi raritní situace. Zdražování bude mít svůj základ v růstu cen energií. Ty jsou obsaženy úplně ve všem.“

Desítky tisíc rodin ve finančních problémech

Největším dopad pocítí nízkopříjmové domácnosti: „Budou čelit rostoucím cenám energií a potravin obzvlášť tíživě, protože ty tvoří velkou část jejich rozpočtů. Není to takový problém pro bohatší rodiny, které mají větší rozpočty, kde potraviny nezaujímají tak velký podíl. Ti však pocítí problém u hypoték. Často si je braly v roce 2017, kdy byly levné a nyní jim končí pětiletá fixace a oni najednou mohou kvůli nárůstu cen hypoték platit třeba o čtyři, pět tisíc korun měsíčně více.“ V kontextu růstu cen za energie, služby i potraviny pak podle Kovandy desítky tisíc rodin nebudou moci nadále splácet své hypotéky.

Podle Lukáše Kovandy se také bude i nadále prohlubovat rozdíl mezi bohatými a chudými, mezi vlastníky nemovitostí a těmi, co jim platí nájmy bez šance toho, aby si sami mohli nějakou nemovitost dopřát. Kola inflace a zadlužování jsou podle Kovandy roztočena. „To, že budou naše peněženky zasaženy, je už vložené. Pevně doufám, že rok 2023 už bude lepší,“ zdůrazňoval však nutnost aktivního přístupu Fialovy vlády a České národní banky.

Josee777 ( 5. ledna 2022 12:23 )

Přesně napsáno svatá pravda. Hlavně že jemu reklamu vynášejí...

frantacizek ( 5. ledna 2022 12:08 )

včera jsem zrovna říkal kolegům v práci, že je dobře, že tahle vláda pochopila, že nezaměstnanost nikdy nebude horší než růst inflace a pozastavila ten program Antivirus Mařenky, která soutěžila o nejnižší nezaměstnanost v EU. Pokud EU přispěje programem kurzarbeit, pak je to reálné obnovit, ale jinak bychom to měli v tomhle růstu inflace nechat co nejvíce na trhu a uměle si ji tady nepřiživovat tím, že všichni budeme zběsile utrácet i při tom růstu úrokových sazeb posunovaných ČNB do rekordní výše už dnes..

Omasta ( 5. ledna 2022 08:46 )

Co říká Kovanda, přijde jen tehdy, pokud se nám nepopdaří
zlomit odpor náhubkářů.

Protože náhubky jsou účinné a oddalují promoření
odhadem ještě tak o 1,5 až 2 roky. Po tuto dobu budete
jak vy, tak všeci náhubkáři vystavení útlaku, zákazům
vstupu a tlaku na očkování, kterému časem podlehne většina!.
Po tu dobu se budou tisknout peníze na různé náhrady za
karantény a bude expandovat inflace a znehodnocování úspor.

Jednoduchým sundáním náhubků zkrátíme dobu strávenou v útlaku o polovinu.
Jděme správným příkladem ostatním a ukažme jim, že zodpovědný a ohleduplný člověk má tvář odhalenou.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa