Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Richterová o sebevraždách bez manželství pro všechny. A penězích z Kremlu pro homofobní spolky

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková - 
7. června 2022
05:00

„Rodina musí být v centru pozornosti už teď a ne až za pár let.“ Takto v Epicentru Blesk Zpráv reagovala místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová (Piráti) na otázku, zda pokus o prosazení zákona o manželství pro všechny není i vzhledem k uprchlické krizi či extrémnímu zdražování nešťastně načasován. Hovořila také o zvýšeném výskytu sebevražd v zemích s konzervativní legislativou a zmínila i pofiderní financování konzervativních spolků, konzultujících na některých ministerstev.

„Ve skutečnosti se ten zákon dotýká mnoha tisíc rodin, které dneska nemají své jistoty a taky nemají rovná práva, mají jenom povinnosti,“ uvedla poslankyně za Piráty s tím, že si uvědomuje, že si podobnou otázku, zda je teď ten pravý čas na debatu o manželství, klade řada lidí. „Právě ve světle toho, co jsme prožili v covidu, kolikrát se stalo, že byli opomenuti registrovaní partneři a jejich příbuzní z různých opatření a stejně tak vlastně s uprchlíky z Ukrajiny. S Putinovou válkou na Ukrajině vidíme, jak důležité je, aby lidé měli ukotvené své svazky.“

Richterová zdůraznila, že nerovnost v právech stejnopohlavních párů se týká řady aspektů našeho běžného života: „Například dnes lidé, kteří z důvodu své orientace nemohou vstoupit do manželství, tak nemohou mít společné jmění manželů, což z nich pak dělá velmi časté klienty u notářů a spousta věcí jde upravit velmi těžko, nemají rovná práva.“ Komplikovaná je i situace při hospitalizaci dítěte a nutných návštěvách, kdy je to vždycky na individuální domluvě a vstřícnosti. „Těch věcí je celá řada, notoricky se zmiňuje i nerovnost třeba u vdovských a vdoveckých důchodů a na tom je to, myslím, dobře vidět. Všichni platí daně, všichni mají stejné povinnosti, aby byli dobrými sousedy, aby dodržovali zákony v naší zemi, ale potom, když jde o ta práva, tak ta rovná nejsou.“

Česko je jednou z mála evropských zemí, která ještě neumožnila manželství pro stejnopohlavní páry. „V zemích, kde přijali manželství pro všechny, se to propsalo i do životního pocitu mladých dospívajících lidí, kteří si uvědomují, že jsou jinak orientováni. V zemích, které jsou velmi restriktivní, je velmi vysoký počet pokusů o sebevraždy i dokonaných sebevražd z těchto důvodů,“ upozornila Richterová na důležitost tohoto zákona i pro mladistvé. 

Peníze z Kremlu

Řeč přišla také na pofidérní financovaní homofobního spolku Aliance pro rodinu, který má své zástupce jak na ministerstvu práce a sociálních věcí, ale také na ministerstvu spravedlnosti. Jeho předsedkyně je mimo jiné i asistentkou poslance Václava Krále (ODS). O této problematice Piráti se svými koaličními partnery aktivně diskutují. 

Olga Richterová považuje za velmi důležité veřejně hovořit i o tom, jak přesně je Aliance pro rodinu financována. Evropské spolky se souznějícími idejemi mají často podle Richterové netransparentní zdroje financí. „Dostávají peníze právě i z okolí Kremlu,“ to je podle jejích slov zmapované reportem občanské organizace a to velmi přesvědčivě. „Je to zdokladované z veřejných zdrojů a jde o značné částky. Tam vlastně na šíření této agendy, která je takovým, opravdu to působí, jako ideovým hlasem Putina v Evropě, rozeštvávající společnost, šly za poslední roky do Evropy peníze v přepočtu zhruba 4,5 miliardy korun, což jsou už značné částky,“ doplnila Olga Richterová.

Video  Epicentrum - Olga Richterová  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa