Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš chce zůstat ve vedení ANO. Schillerová nevylučuje, že mu bude krýt záda. Vondráček končí

Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
5. ledna 2022
18:34

Hnutí ANO si zvolí zhruba za šest týdnů nové vedení. Staronovým předsedou by rád zůstal bývalý premiér, dnes řadový poslanec Andrej Babiš. Značně se ale zřejmě promění tým místopředsedů. Do vedení hnutí by mohla přijít Alena Schillerová. Donedávna nestranička, která si přihlášku do ANO podala teprve po volbách. Otazník ale visí například nad bývalou hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou, nebo exministrem životního prostředí Richardem Brabcem. Volební sněm hnutí už měl být před rokem.

Zatímco oficiálně se Andrej Babiš přihlásil k opětovné kandidatuře na předsedu hnutí ANO 17. prosince, když předával vládu Petru Fialovi (ODS), Blesk Zprávám už to potvrdil o 14 dní dopředu. „ANO“ řekl tehdy jasně a stručně.

Kdysi vládní hnutí, nyní nejsilnější opoziční partaj, si zvolí nové vedení na odloženém sněmu 17. února. Ten před rokem zhatila opatření kvůli covidu-19.

Faltýnek musel předčasně rezignovat

Babišovi se ale s největší pravděpodobností dost změní okruh místopředsedů. Svou kandidaturu před měsícem nevyloučila Alena Schillerová. „Neumím to vyloučit, protože víte, že jsem do hnutí vstoupila a chtěla bych si to nějak odpracovat,“ reagovala na přímý dotaz Blesk Zpráv.  Do hnutí přitom vstoupila bývalá vicepremiérka a ministryně financí teprve po říjnových volbách. Po nich se stala také novou předsedkyní poslaneckého klubu ANO. V jeho čele vystřídala Jaroslava Faltýnka.

Faltýnek přitom patřil dlouhá léta k nejbližším spolupracovníkům Andreje Babiše. Po té, co se sešel za přísných proticovidových opatření přes vládní zákaz v zavřené restauraci s tehdejším ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou, ho vyzval šéf hnutí k rezignaci na post prvního místopředsedy ANO. Post tak zůstal od té doby neobsazený a Faltýnek pak měl problém se dostat i na kandidátku pro sněmovní volby. Jestli nyní bude chtít kandidovat do nějaké funkce ve vedení ANO, není jasné, na dotaz Blesk Zpráv nereagoval.

Pokorná Jermanová se prý ještě nerozhodla

„Ještě jsem se nerozhodla,“ napsala naopak Blesk Zprávám dosavadní místopředsedkyně hnutí a bývalá hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová. Bez reakce pak nechal dotaz také poslední ze současných místopředsedů a bývalý ministr životního prostředí Richard Brabec.

Té se v „rajonu“ začala pohybovat se stranickou knížkou další výrazná tvář. Bývalý vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček. Stejně jako Schillerová požádal o členství v ANO po říjnových sněmovních volbách, ve kterých sice na mandáty zvítězilo hnutí ANO, většinu ale ve sněmovně daly koalice SPOLU a PirStan.

„Budeme o tom v rámci ANO teprve mluvit,“ reagoval Havlíček v prosinci na dotaz Blesk Zpráv, zda se bude chtít ucházet o post jednoho z místopředsedů hnutí. „Snažím se teď aktivovat ANO ve středních Čechách,“  dodal. Právě ve Středočeském kraji Havlíček úspěšně v říjnu kandidoval do Sněmovny a má zde tedy i poslaneckou kancelář.

Vondráček končí

Z vedení ANO naopak vypadne bývalý šéf Poslanecké sněmovny Radek Vondráček. „Poté, co jsem byl zvolen předsedou ústavně-právního výboru, bych se rád soustředil na tuto funkci,“ tvrdí po té, co ho hnutí neprosadilo na post místopředsedy dolní komory. S jeho nominací měli přitom problém i někteří členové hnutí. Andreje Babiš ho po volbách kritizoval například za návštěvu prezidenta Miloše Zemana v nemocnici, kde hlava státu podepsala dokument o svolání ustavující schůze Sněmovny. Vondráček je místopředsedou ANO od posledního sněmu v roce 2019.

Video  Rozloučení Andreje Babiše (ANO) s jeho kabinetem  - ČTK
Video se připravuje ...

Kromě křesla prvního místopředsedy hnutí ANO je uvolněné také křeslo jednoho z místopředsedů. Tím byl Petr Vokřál, který v červnu 2020 kvůli sporům v brněnské organizaci členství v ANO ukončil.

Volit budou i u Pirátů a v ODS

O nadcházejícím víkendu si zvolí nové vedení také Piráti. Funkci předsedy chce obhájit Ivan Bartoš. První místopředsedkyně strany a nyní také místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová už kandidovat do vedení Pirátů nechce. Dosavadní místopředseda strany Vojtěch Pikal si kvůli sporům uvnitř partaje pozastaví členství u Pirátů.

Původně na začátku roku měl volební kongres čekat také vládní ODS. Na předsedu bude znovu kandidovat současný premiér Petr Fiala, post místopředsedy chce obhájit znovu například nový ministr dopravy Martin Kupka. Strana podle Fialy ale kvůli sílící epidemii kongres odložila na jaro.

xiioma ( 5. ledna 2022 21:05 )

Konec ministerstva Instagramu.
S Alenou Schillerovou opustili ministerstvo financí také dva její fotografové, které zaměstnala v tiskovém odboru. Alenka přitom odmítala, že by muži, jež dlouhodobě platí také hnutí ANO, na ministerstvu pracovali kvůli jejím sociálním sítím.

ingmarie ( 5. ledna 2022 16:19 )

Babiš se Schillerovou rozvrátili ekonomiku a obrovsky nás zadlužili , teď už jen prskají jedovaté sliny z opozičních lavic. V čele korporátní slovenskomoravské strany ANO je pŕsně´jejich místo. Ještě mi tam chybí Mračková Vildumetzová a Pokorná s Jermanovou - musí si fleky ve sněmovně u “urputného ***” odsloužit. Nic není zadarmo

zada ( 5. ledna 2022 15:55 )

Pane Vondráček Vám držím palce, vy jste z toho "vefdení" ANO jediný rozumný a slušný člověk . Babiš Vás podrazil ( v aféře v nemocnici u prezidenta), vůbrec VCás nepodržel.. což je hnusný. Já byh s s ním už taky nemohl pracovat! Babiš prezidentem nebude, hodně si to s tím očko/neočko u národa rozlil! Ale vy byste to mohl zkusit)))

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa