„Veřejné jednání bylo zrušeno a o věci se bude rozhodovat v neveřejném zasedání,“ uvedl bez dalších podrobností Wenig. Odvolací soud nemůže v neveřejném zasedání rozsudek prvostupňového soudu potvrdit. Může ale například verdikt zrušit a případ vrátit k novému projednání nebo postoupit věc jinému orgánu.

Ukradené náboje

Obžaloba tvrdí, že Martin T. a Patrik P. , kteří u útvaru působili jako instruktoři, si z policejního skladu mezi lety 2018 a 2020 po vzájemné dohodě brali různé náboje. Celkem si jich podle státního zástupce pro soukromé účely přisvojili přes 20 000. Střelivo pak podle nepravomocného verdiktu vykázali jako použité při střelecké přípravě.

Oba muži u hlavního líčení vinu odmítli. Muž s iniciálou T. soudu řekl, že veškerá munice „byla spotřebována tak, jak měla“. Pan P. dodal, že trestní řízení podle něj započalo kvůli vnitřním rozporům v útvaru. Nadřízení se jim podle něj chtěli pomstít. Obhájci obžalovaných zkritizovali přípravné řízení, nesouhlasili také s tím, na základě jakých tvrzení byly nařízeny odposlechy.

Obvodní soud pro Prahu 1 uložil v květnu panu T. peněžitý trest 150 000 korun, panu P. 100 000 korun. Druhému muži, který je na rozdíl od pana T. i nadále zaměstnán u policie, také na tři roky zakázal činnost v ozbrojených bezpečnostních sborech.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadalo přehlídkové vystoupení jednotek Hradní stráže, které doprovodil hudební doprovod Hradní stráže a Policie ČR. (2019) David Zima

Fotogalerie
17 fotografií