Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Blažek to schytává za účast na Nejedlého oslavě i v koalici: „Za hranicí dobrého vkusu!“

Aktualizováno -
18. srpna 2023
16:24
Autor: ČTK - 
18. srpna 2023
13:42

Koaliční partneři občanských demokratů považují setkání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) s lobbistou Martinem Nejedlým za nevhodné, podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše byla schůzka dokonce "za hranicí vkusu". Chtějí proto věc projednat na příštím jednání předsedů vládních stran. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) považuje účast ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) na narozeninách poradce bývalého prezidenta Miloše Zemana Martina Nejedlého za krajně nevhodnou. Podle jejího vyjádření na sociální síti X, dříve twitteru, bude chtít s ministrem spravedlnosti o setkání mluvit.

„Takové kontakty mohou nespravedlivě poškodit obraz celé vlády. Svoje výhrady jsem sdělil premiérovi,“ citoval vicepremiéra Víta Rakušana server Deník N.

„Nemám ráda vzkazování přes sociální sítě nebo média, ale zároveň si naši voliči zaslouží vědět, že osobně bych od lidí tohoto typu utíkala mílovými kroky,“ uvedla dnes v příspěvku Markéta Pekarvá Adamová (TOP 09).

Ve kauze se dnes na sociální síti X vyjádřil také ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti). „Schůzku ministra Blažka s Martinem Nejedlým považuji za hranicí dobrého vkusu,“ napsal. Podle Bartoše nepovažují Piráti Blažkovo současné vyjádření za dostatečné a budou situaci řešit na nejbližším koaličním jednání.

To, že budou chtít lidovci schůzku probrat na koaliční úrovni, uvedl pro ČTK také místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle šéfa lidovců by se on takové schůzky neúčastnil a setkání Blažka s Nejedlým považuje za nemístné.

Blažek ve středu strávil s Nejedlým pět hodin v pražské restauraci na Žižkově. O setkání informoval server Seznam Zprávy, jehož reportéři s Blažkem u restaurace mluvili. Ministr ve čtvrtek na sociální síti X popsal setkání jako náhodné. Uvedl, že nešlo o žádnou konspiraci, ale v podniku se schovával kvůli vydatné bouřce, která hlavní město zasáhla.

O okolnostech a obsahu setkání Blažek informoval premiéra a předsedu ODS Petra Fialu. Mluvčí kabinetu Václav Smolka ČTK sdělil, že předseda vlády nepovažuje tento typ setkání za vhodný, bez ohledu na to, že k němu došlo náhodně, a v tomto duchu o záležitosti s ministrem mluvil.

Nejedlý webu Seznam Zprávy před restaurací řekl, že do své oblíbené restaurace pozval pár přátel. „A pan Blažek šel domů a začaly padat kroupy. A najednou koukne do této hospody a tam sedí Nejedlý. A toho viděl před 40 lety na volejbale. A on říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu, přišel tam,“ uvedl.

 

Nejedlý odmítl, že by od Blažka chtěl informace související s jeho ministerskou funkcí. „Připadá vám, že bych já dneska po 40 letech, co znám Pavla a chodili jsme spolu hrávat volejbal, teď něco chtěl řešit? Že bych byl takový idiot, že bych to dělal takto?“ uvedl.

Podle zjištění Deníku N se na Nejedlého oslavu kromě rodiny dostavilo také několik vlivných podnikatelů, někteří další dostali pozvánku a nedorazili. Již před oslavou se Nejedlý setkal s pražským lobbistou Tomášem Hrdličkou, který byl pozvaný i na oslavu, kam ale nedorazil. Mezi hosty byl ale podle Deníku N slovenský podnikatel Radoslav Baran, který Nejedlého opakovaně navštěvoval na Pražském hradě.

Nejedlý na dotaz Deníku N uvedl, že nechce komentovat, kdo se účastnil rodinné večeře. Podle něj se někteří pozvaní podnikatelé nedostavili, nebo přišli a hned odešli. Připustil, že jedním z pozvaných, který nedorazil, byl plzeňský podnikatel a politik Roman Jurečko (ODS), který Nejedlého také navštěvoval na Hradě.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

oltec ( 21. srpna 2023 03:12 )

pro mě je za hranicí vkusu ten koňský zadek na hlavě toho piráta
´

jajas ( 19. srpna 2023 13:09 )

Nejedlý se teď asi dobře baví.....nakonec proč ne, že...

jajas ( 19. srpna 2023 12:49 )

Pro zasmání doporučuji "výživný" článek s názvem "Blažkova zpověď: Nejedlého jsem nepoznal". (Jindřich Šídlo) Dobrou zábavu přeji....

krapotkin ( 19. srpna 2023 10:36 )

Proč má ten odporný pětispolek jméno podle samičky od koaly. To je přece roztomilé zvířátko, které baští eukalyptové listy. Měli by změnit svůj jídelníček třeba na buřty (v Austrálii mají lepší než je nepoživatelný český hnus).

UFO1 ( 19. srpna 2023 08:45 )

Obraz vlády si udělali sami, už aby odešli.Jejich představa morálky a diplomacie vůči Rusku a Číně je nebezpečná , stejně jako patolízalství k U

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa