Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Babiš bez mága Prchala „blbne“ na skákacím míči i jinde. Politolog: „Pro politiku zhoubné“

Autor: amb - 
2. července 2023
05:00

Andrej Babiš s mikinou „Chaos?“, která jako by připomínala covidové doby za jeho vlády v Česku, ale také na skákacím míči, na dětském hřišti či s popcornem. Takhle expremiéra mohou vidět lidé na instagramu. Expert na politický marketing Miloš Gregor ale varuje, že se tím snaží odklonit pozornost od politických témat. Jak si Babiš vede po odchodu svého „mága“ Marka Prchala? A proč by Petrovi Fialovi podobný marketing nedoporučoval? 

Na facebooku muž v obleku, na instagramu rozverný postarší muž. Andrej Babiš se na každé sociální síti prezentuje jinak. „Jeho marketingoví odborníci přizpůsobují obsah téměř stoprocentně dané sociální síti. V tomhle je to takový politický chameleon,“ řekl Blesk Zprávám Miloš Gregor. U koho by Babiš svými příspěvky mohl uspět?

První červencovou sobotu se na facebooku ukázal v černé mikině s nápisem „Chaos?“. „Víkend mimo město,“ napsal k tomu. 

Na instagramu, kde skáče na míči nebo na dětském hřišti, se snaží zaujmout nejmladší voliče či prvovoliče. Míří na lidi, kteří se o politiku zatím tolik nezajímají, protože se jich třeba placení daní v osmnácti letech zatím tolik nedotýká. Na facebooku zase cílí na stávající voliče a lidi střední generace.

„Takže pokud na instagramu mají lidé rádi vtipná videa, kde představitelé ,blbnou‘, tak si jeho marketingový tým neláme hlavu s tím, že je Andrej Babiš předseda politické strany, a nechávají ho tam blbnout,“ sdělil.

Podle Gregora jde o snahu odklonit pozornost lidí od politických témat, která Babiš prezentuje. Zároveň se snaží lidem ukázat, že je jako všichni ostatní, chodí k holiči, cvičí na balonu, že řeší problémy jako jeho vrstevníci a jako starší muž se potřebuje udržovat v kondici.

„Podle mě je to pro politiku zhoubné. Krátkodobě to může být efektivní, protože se to zalíbí lidem, které nezajímá politika. Najednou vidí pána, který skáče na trampolíně, a řeknou si, že je vtipný a budou ho volit. Vůbec u toho politika neřeší jeho politickou agendu. Pak může přijít rozčarování z politiky jako takové, když Babiše marketingoví poradci prezentují na instagramu jako hodného strýčka, který chodí do kina, jí popcorn, skáče na míči, ale přijde do Poslanecké sněmovny a bude proti sňatkům pro homosexuály, proti liberálním tématům a bude reprezentovat skoro až extremistické proudy,“ komentoval Gregor. 

Na Babišově instagramu můžeme vidět takové směřování přibližně od listopadu nebo prosince 2021. Tedy od doby, kdy ANO nevyhrálo volby a nedostalo se do vlády.

„Tam vidíme pozvolný ústup Andreje Babiše od politických témat, kdy reakci na politiku jako takovou přenechal Aleně Schillerové, Karlu Havlíčkovi a dalším. Sám se přesunul do role sponzora nebo šedé eminence té politické strany. Sice ji řídí, ale navenek nechává vystupovat jiné představitele a sám se prezentuje spíš jako popkulturní ikona, než jako aktivní politik.“

Menší výjimkou byly podle Gregora prezidentské volby. Také v tomhle případě se ale Babiš dlouho snažil tvářit, že se ho politika netýká a na prezidenta kandiduje skoro „omylem“.  

Babiš bez Prchala: Jeho tým techniky dobře okoukal, hodnotí expert

Z okolí Andreje Babiše po neúspěšné kandidatuře na prezidenta zmizelo několik marketingových expertů. Ovlivňuje to jeho stránky na sociálních sítích?

„Tünde Bartha nebyla z dlouhodobého hlediska těch asi deseti let až tak významná. Z mého pohledu sehrála velice negativní roli, kdy Andreje Babiše přiklonila k extremistům a antisystémovým voličům. Jednak se potkával se stalinistou Skálou, pak se na některých akcích snažil získat přízeň Romů, jinde zase až neonacistů. Tohle jde z velké části pravděpodobně za Barthou, která měla na starosti prezidentskou kampaň,“ uvedl Gregor.

„Marek Prchal samozřejmě nedělal Babišovy sociální sítě sám. Možná nastavoval nějaký způsob komunikace, na které pak ale pracovali jiní zaměstnanci, kteří tam pravděpodobně zůstali. Minimálně velice dobře odkoukali, jakým způsobem tým komunikoval, a plynule na to navázali. Výrazně ustoupili od politického obsahu k tomu zábavnímu, ale jinak řadu prvků převzali. Vidíme výrazné fotky či velice krátké popisky,“ dodal. 

Už v minulosti se politici snažili působit lidsky, a když se v téhle pozici necítili pohodlně, bylo to podle Gregora znát. Jako příklad uvedl premiéra Petra Fialu (ODS). 

Pokud by Petr Fiala najednou začal skákat po trampolíně, lézt po prolézačkách, fotit se s popcornem v kině a u holiče, asi by to působilo poměrně nepatřičně. Přitom jsme tyto pokusy mohli vidět i u Petra Fialy, když se fotil v saku s býkem. Petr Fiala je zkrátka městský politik, který chodí v obleku s kravatou a snažit se z něj dělat člověka, který pobíhá na venkově, působí komicky,“ sdělil.

Autenticky to naopak působilo u Mariana Jurečky, který z venkova pochází.

Polidštění by však u Fialy doporučoval v případě věcné argumentace, která by tak byla přístupnější pro širší veřejnost.

Úspěšné i neúspěšné pokusy o přiblížení se voličům vidí také u Ivana Bartoše (Piráti). „Mezi ty úspěšné bych možná řadil jeho fotky a videa, jak brzy ráno vstává a pak jde cvičit na venkovní hřiště. Působí to přirozeně a může jít příkladem. Přirozeně působí, i když je na technoparty, kde pouští hudbu, na druhou stranu to však narušuje image seriózního politika, který řídí ministerstvo,“ míní Gregor.

Emoce u svých voličů vzbuzoval například i politický marketing bývalého premiéra Jiřího Paroubka (ČSSD). „Není to úplně náhoda, jeho hlavním stratégem byl Alexandr Braun, který zároveň stál při vzniku hnutí ANO a do roku 2021 pomáhal nastavovat komunikaci,“ zakončil Gregor. 

Video  Babiš to slízl od Zemana: Bývalý prezident kritizoval u sebe v kanceláři šéfa ANO za prezidentskou volební kampaň  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Uživatel_5522193 ( 3. července 2023 17:38 )

Petr FAB ty taky nemáš jiné téma než Babiš. Ať si podporuje Ukrajinu kdo chce,ale ne na úkor svých obyvatel. To je chyba všech stran a politiků, zvláště řiťolezů a poskoků, kteří škodí své zemi.

Uživatel_5522193 ( 3. července 2023 17:34 )

Máte pravdu 👍

Uživatel_5522193 ( 3. července 2023 17:33 )

Ti musí panu Babišovi hrozně závidět, taková zášť je jen možná u lidí, kteří nic neumí,nic nemají a nikdy mít nebudou a nebo ti co se ho bojí 😉

xiioma ( 3. července 2023 13:54 )

Jsem xiioma.

JaNat ( 2. července 2023 21:43 )

Souhlas roxin. Slovensko už oznámilo, že s podporou pomalu a jistě končí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa