Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Boj Pirátů s ministrem Blažkem: Bartoš předal pět podmínek, chce jednat i s Fialou

Autor: ČTK - 
29. června 2023
21:20

Předseda Pirátů Ivan Bartoš se ve středu sešel s ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS), kterého Piráti kritizují. Bartoš mu předal pět podmínek, které po něm a případně po premiérovi Petru Fialovi (ODS) bude chtít splnit, píše web Deník N. Blažek prý s pěticí kroků souhlasil, uvádí server.

Piráti se minulý týden v on-line hlasování usnesli, že Blažek jako ministr spravedlnosti ohrožuje důvěru ve spravedlnost a právní stát i plnění cílů programového prohlášení vlády. Pirátské usnesení reagovalo na možný Blažkův střet zájmů ve vztahu k prošetřování bytové kauzy v Brně a některé jeho kontroverzní kroky, o kterých v posledních měsících informovaly protikorupční organizace.

Předseda nejmenší vládní strany Bartoš před několika dny o věci hovořil s předsedou vlády a tuto středu se setkal i s Blažkem. Na schůzce mu předal pět podmínek, které po něm a případně i po premiérovi bude chtít splnit, píše Deník N s odvoláním na neveřejnou část internetového fóra Pirátů. Pětici kroků, se kterými Blažek prý souhlasil, hodlá Bartoš ještě konzultovat na druhé schůzce s premiérem. Ta by měla být v následujících dnech.

Na prvním místě Bartoš po ministrovi požadoval, aby odpověděl na výhrady protikorupčních organizací a svou reakci zveřejnil, uvádí server. Dále podle něj Bartoš na fóru uvedl, že mu Blažek slíbil, že zajistí hladký průběh novelizace zákona o státním zastupitelství i se změnami, které prosazují právě Bartoš a jeho kolegové. To potvrdil i Blažek, který prohlásil, že v tom nespatřuje problém.

Podle třetí podmínky by měl být ministr opatrný při komunikaci ohledně brněnské bytové kauzy. I další dva body se podle Deníku N částečně týkají toho, co Piráti požadovali už na počátku týdne. „Jako důležité vnímám i doložení tvrzení paní poslankyně za ODS Evy Decroix, která veřejně v České televizi uvedla, že nejvyšší státní zástupce Igor Stříž jednoznačně vyvrátil, že by byl Pavel Blažek v brněnské kauze prověřován,“ uvedl Bartoš s tím, že s premiérem hovořil i o situaci okolo rezignace vrchního státního zástupce v Olomouci Radima Daňhela.

Hlasování všech členů Pirátů iniciovala na stranickém fóru europoslankyně Markéta Gregorová, podle ministra spravedlnosti ji k tomu vedla snaha o zviditelnění se. Gregorová Blažkovi vyčítá některé medializované případy, proti kterým by se podle ní měli Piráti jako protikorupční strana vymezit. V důvodové zprávě ke svému původnímu podnětu zmínila například opakované Blažkovy dotazy na informace z tzv. živých kauz, což podle ní způsobuje, že se dostává do střetu zájmů.

Kvůli kritice Blažka se premiér Fiala s Bartošem sešel minulý týden. Podle předsedy vlády si celou záležitost vysvětlili. Blažka se navíc tento týden zastalo širší vedení ODS. „Jeho kroky v roli ministra spravedlnosti míří k naplnění programového prohlášení vlády a posilují respekt k celému resortu spravedlnosti a k větší vymahatelnosti práva v České republice,“ stojí v usnesení výkonné rady.

Video  Hráči: Ministr spravedlnosti Pavel Blažek o novém trestním řádu i o milostech udělovaných prezidentem  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

nespokojeny ( 1. července 2023 19:47 )

No, přesně brněnští burani a zlotřilci vládnou ČR.

nespokojeny ( 1. července 2023 19:45 )

Bartoš se přepočítal. Jsou jen čtyři.

JaNat ( 30. června 2023 14:15 )

Vláda stále sedí na hroské dráze a ta jede čím dál tím rychleji...až selžou brzdy?

hejhej ( 30. června 2023 10:43 )

Celá vláda nestojí za nic, je to vláda žvanilů, neschopných bl.bů. Piráti se opět hloupě zviditelňují, mají připomínky, podmínky, ale především se drží svých koryt.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa